4 λόγοι για τους οποίους πρέπει να εφαρμόσετε ομάδες λέξεων-κλειδιών στη στρατηγική SEO σας

4 λόγοι για τους οποίους πρέπει να εφαρμόσετε ομάδες λέξεων-κλειδιών στη στρατηγική SEO σας
Alex Williams
Alex Williams
Freelance Writer at WilliamsTechCopy

Η πρακτική της εστίασης και βελτιστοποίησης του ιστοτόπου σας γύρω από μερικές βασικές λέξεις-κλειδιά γίνεται γρήγορα ξεπερασμένη. Κάθε μέρα, η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης γίνονται όλο και πιο ικανές στην κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας και της πρόθεσης αναζήτησης. Για παράδειγμα, η Google δίνει πλέον μεγαλύτερη έμφαση στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) και επικεντρώνει όλες τις προσπάθειες σε μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το περιεχόμενο της σελίδας συσχετίζεται μεταξύ του. Κατά συνέπεια, δεν αρκεί πλέον η βελτιστοποίηση του περιεχομένου για μία μόνο λέξη-κλειδί.

Καθώς οι δυνατότητες της Google (NLP) συνεχίζουν να εξελίσσονται, η στρατηγική μας on-page SEO πρέπει επίσης να βελτιωθεί ώστε να αντικατοπτρίζει αυτές τις εξελίξεις στην αναζήτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κλάδος του SEO έχει μετατοπίσει την εστίασή του στην ομαδοποίηση λέξεων-κλειδιών για να ισοπεδώσει τις βελτιστοποιήσεις on-page και να συμβαδίσει με τις τεχνολογικές εξελίξεις της Google.

Τι είναι όμως η ομαδοποίηση λέξεων-κλειδιών και πώς δίνει ζωή τόσο στο νέο όσο και στο υπάρχον περιεχόμενο του ιστότοπού σας; Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει τι είναι οι συστάδες λέξεων-κλειδιών και πώς η δόμηση του ιστοτόπου σας γύρω από αυτές μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την οργανική επισκεψιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης και να αναπτύξετε την επιχείρησή σας.

Τι είναι οι συστάδες λέξεων-κλειδιών;

Με απλά λόγια, οι συστάδες λέξεων-κλειδιών/θέματα (επίσης γνωστές ως ομαδοποιήσεις λέξεων-κλειδιών) είναι μια ομάδα παρόμοιων ερωτημάτων και λέξεων-κλειδιών που αντιπροσωπεύουν αναζητήσεις με παρόμοια πρόθεση των καταναλωτών. Αυτοί οι όροι ή φράσεις έχουν παρόμοιες ή σχεδόν παρόμοιες έννοιες και προθέσεις.

Για παράδειγμα, οι λέξεις "κάμερα ασφαλείας", "κάμερα ασφαλείας για το σπίτι" και "σύστημα κάμερας ασφαλείας" δεν είναι παρά παρόμοιες φράσεις-κλειδιά με παρόμοια πρόθεση που χρησιμοποιούνται από τους χρήστες της Google που θέλουν να αγοράσουν μια κάμερα ασφαλείας.

Serpstat Keyword Clustering

Μπορείτε να σκεφτείτε τις ομάδες λέξεων-κλειδιών ως πολλαπλά κλειδιά σε ένα μπρελόκ, όπου το μπρελόκ είναι το περιεχόμενό σας και οι λέξεις-κλειδιά/φράσεις είναι τα κλειδιά σας.

Οι χρήστες σπάνια αναζητούν προϊόντα, υπηρεσίες ή απαντήσεις στις ερωτήσεις τους χρησιμοποιώντας τους ίδιους όρους. Έτσι, υποθέτοντας ότι η μάρκα σας ασχολείται με κάμερες ασφαλείας, η κατάταξη μόνο για την πρώτη λέξη-κλειδί θα περιορίσει το μερίδιο αγοράς σας για τις άλλες λέξεις-κλειδιά της συστάδας.

Η Google συνήθως κατατάσσει τις ιστοσελίδες σας για πολλαπλές λέξεις-κλειδιά ούτως ή άλλως. Η χρήση ενός μοντέλου συστάδας λέξεων-κλειδιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε στρατηγικά ότι η Google κατατάσσει τις σελίδες σας για τις πιο σχετικές λέξεις-κλειδιά του κλάδου και τους όρους που το κοινό-στόχος σας χρησιμοποιεί συχνότερα κατά την αναζήτηση.

4 οφέλη της ομαδοποίησης λέξεων-κλειδιών

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της ομαδοποίησης λέξεων-κλειδιών, θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσετε ότι απαιτεί πολύ χρόνο και πόρους και ότι δεν είναι μια προσέγγιση επιτυχίας από τη μια μέρα στην άλλη για τη στρατηγική μάρκετινγκ σας. Για να πετύχετε, θα πρέπει να κάνετε λεπτομερή έρευνα λέξεων-κλειδιών, να δημοσιεύσετε τόνους περιεχομένου και να επενδύσετε περισσότερο στις προσπάθειες SEO σας.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διαθέτετε μια έμπειρη ομάδα μάρκετινγκ και να χρησιμοποιείτε υψηλής ποιότητας λογισμικό διαχείρισης έργων και συνεργασίας για τη διεξαγωγή των εκστρατειών SEO σας. Εκτός από τα εργαλεία συνεργασίας, το λογισμικό πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά όπως η έρευνα λέξεων-κλειδιών και οι συστάσεις ομαδοποίησης λέξεων-κλειδιών, ώστε να μπορείτε να αναπτύξετε μια ολοκληρωμένη στρατηγική λέξεων-κλειδιών.

Με αυτά τα δεδομένα, παραθέτουμε ορισμένα από τα βασικά οφέλη της ομαδοποίησης λέξεων-κλειδιών:

Υψηλότερη οργανική επισκεψιμότητα

Πάνε οι μέρες που οι τεχνικές SEO on-page περιελάμβαναν τη βελτιστοποίηση κάθε σελίδας προορισμού του ιστότοπού σας για μια μόνο λέξη-κλειδί εστίασης. Σήμερα, η βελτιστοποίηση για μία μόνο λέξη-κλειδί θα περιορίσει τις δυνατότητες του ιστότοπού σας να δημιουργήσει οργανική κυκλοφορία.

Με την ομαδοποίηση λέξεων-κλειδιών, μπορείτε να στοχεύσετε σε πολλαπλές συναφείς λέξεις-κλειδιά μακράς και βραχείας ουράς αντί για μία μόνο, αυξάνοντας τον αριθμό των εμφανίσεων στα αποτελέσματα των σελίδων αναζήτησης (SERP). Αυτό θα κάνει τη μηχανή αναζήτησης να αντιληφθεί τις σελίδες σας ως πιο σχετικές, γεγονός που θα βοηθήσει τον ιστότοπό σας να καταταγεί υψηλότερα.

Επιπλέον, σας επιτρέπει να υπερφορτώσετε τον προγραμματισμό του περιεχομένου σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σας αναγκάζει να σκεφτείτε καλύτερους τρόπους για να δομήσετε τον ιστότοπό σας γύρω από τις ομάδες λέξεων-κλειδιών σας και τη συνάφεια τους με το κοινό σας. Μακροπρόθεσμα, αυτό διευκολύνει τον εντοπισμό των λιγότερο ανταγωνιστικών λέξεων-κλειδιών με υψηλή μετατροπή, στις οποίες μπορείτε να εστιάσετε για να ενισχύσετε το κύρος του ιστότοπού σας και να προσελκύσετε περισσότερη επισκεψιμότητα.

Είναι πιο δύσκολο να αποκτήσετε δυναμική με μια άκρως ανταγωνιστική λέξη-κλειδί, ειδικά αν μόλις ξεκινάτε. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε εστιάζοντας στη δημιουργία περιεχομένου σε υποθέματα που σχετίζονται στενά με το κύριο θέμα σας -θα αντιμετωπίσετε λιγότερο ανταγωνισμό με αυτά- για να βοηθήσετε στην εδραίωση του ιστότοπού σας στις μηχανές αναζήτησης.

Ένας άλλος τρόπος για να βελτιώσετε την οργανική επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας είναι να ενθαρρύνετε τους πελάτες σας να αφήνουν κριτικές σχετικά με τις εμπειρίες τους στο επαγγελματικό σας προφίλ στο Google. Οι κριτικές της Google παίζουν τεράστιο ρόλο στο τοπικό SEO, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη των πελατών και βοηθώντας στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών και στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην επιχείρησή σας. Δεδομένου ότι πάνω από το 70% των πελατών θα άφηναν μια κριτική μόνο αν τους ζητηθεί άμεσα, πρέπει να είστε προληπτικοί για να κάνετε τους αγοραστές να αναλάβουν δράση.

Ταχύτερη βελτίωση της κατάταξης στις SERPS

Το 2007, η Google ταξινόμησε τουλάχιστον το 25% όλων των αναζητήσεων που εισήχθησαν στο πλαίσιο αναζήτησης ως "νέες" και πρωτοφανείς. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά συνέπεια, και από το 2013 μέχρι σήμερα, το 15% όλων των αναζητήσεων που εισάγονται στο πλαίσιο αναζήτησης της μηχανής αναζήτησης θεωρείται "νέο" και δεν έχει ξαναδεί ποτέ η Google.

Η χρήση συστάδων λέξεων-κλειδιών διαφοροποιεί το δυναμικό αναζήτησης και διευκολύνει τη μηχανή αναζήτησης να κατανοήσει το περιεχόμενό σας και να το εμφανίσει στα SERPs για όλες τις πιθανές νέες λέξεις-κλειδιά.

Ας δούμε ξανά το παράδειγμα με τις κάμερες ασφαλείας. Αν βελτιστοποιήσετε μόνο για τη λέξη-κλειδί "κάμερες ασφαλείας", χάνετε τις πιθανότητες να εξαργυρώσετε τις λέξεις-κλειδιά "κάμερα ασφαλείας για το σπίτι" και "σύστημα κάμερας ασφαλείας".

Similar search intent for “security camera system” and “security camera for home” on SERPs

Περισσότερες ευκαιρίες για εσωτερική σύνδεση

Ο ιστότοπός σας είναι σαν μια μεγάλη έπαυλη, με δωμάτια και χώρους που συνδέονται μεταξύ τους. Και ακριβώς όπως ένα σπίτι, ο εσωτερικός σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική του ιστότοπού σας είναι πολύ σημαντικά. Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι είναι σαν πόρτες από τη μία σελίδα στην άλλη.

Η Google λατρεύει όταν υπάρχουν αρκετές πόρτες και όταν οι πόρτες είναι λογικές και εύκολα ακολουθήσιμες. Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο οι αναγνώστες όσο και οι ανιχνευτές μηχανών αναζήτησης μπορούν να βρίσκουν ευκολότερα το περιεχόμενό σας.

Ο αλγόριθμος της Google βελτιώνεται συνεχώς για να παρέχει στους χρήστες αναζήτησης τα πιο σχετικά αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών των τροποποιήσεων είναι η τιμωρία των υπερβολικά άσχετων εσωτερικών συνδέσεων και η ερμηνεία των συνομιλιακών αιτημάτων ως σκέψεις και όχι ως κυριολεκτικές λέξεις-κλειδιά.

Μια σελίδα πυλώνα είναι μια εκτεταμένη σελίδα πόρων που παρέχει σε βάθος κάλυψη ενός κύριου θέματος και συνδέσμους σε πληροφορίες υψηλής ποιότητας που αναπτύσσονται για υποστηρικτικά υποθέματα. Αυτό διευκολύνει τους καταναλωτές να βρουν το σχετικό και σωστό περιεχόμενο που χρειάζονται και απλοποιεί τη διαδικασία για τους ανιχνευτές ιστού να κατανοήσουν και να συσχετίσουν τα θέματα στον ιστότοπό σας.

Η χρήση συστάδων λέξεων-κλειδιών δημιουργεί απεριόριστες ευκαιρίες για εσωτερική σύνδεση. Και αυτό συνοδεύεται από απεριόριστα οφέλη που περιλαμβάνουν:

 • Ενισχύει την ευρετηρίαση του ιστότοπου.
 • Οι ανιχνευτές μηχανών αναζήτησης ακολουθούν τους συνδέσμους για να βρουν και να ευρετηριάσουν τις σελίδες του ιστοτόπου σας. Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι βοηθούν τους ανιχνευτές να βρίσκουν, να κατηγοριοποιούν και να ευρετηριάζουν εύκολα το περιεχόμενό σας.
 • Βοηθά στην πλοήγηση στον ιστότοπο. 
 • Οι σωστοί εσωτερικοί σύνδεσμοι βοηθούν τα φρέσκα και βαθιά bots ανίχνευσης να πλοηγηθούν εύκολα στον ιστότοπό σας, γεγονός που μπορεί να σας φέρει στην καλή τους πλευρά και να σας κερδίσει κάποιες ανταμοιβές.
 • Αυξάνει το δυναμικό κέρδους backlink των σελίδων βαθύ περιεχομένου.
 • Η ανάπτυξη μιας καλά μελετημένης στρατηγικής εσωτερικών συνδέσμων μπορεί να ενισχύσει το δυναμικό κέρδους συνδέσμων της σελίδας σας και του περιεχομένου σας. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή ρητών διαδρομών κλικ και ευρετηρίασης στον ιστότοπό σας που αυξάνει την προτεραιότητα ανίχνευσης του ιστότοπού σας μέσω βελτιωμένης διανομής συνδέσμων.
 • Αυξάνει την εξουσία και τη δύναμη κατάταξης για όλες τις σελίδες του ιστότοπού σας.
 • Ο αλγόριθμος των μηχανών αναζήτησης χρησιμοποιεί μια μέθοδο σημαντικά πιο περίπλοκη από τη ροή του link juice για να καθορίσει την αξία του περιεχομένου σας. Η εσωτερική σύνδεση είναι ένα από τα βασικά πράγματα που βοηθούν τα bots να θεωρήσουν το περιεχόμενό σας πολύτιμο. Εάν ο ιστότοπός σας είναι καλά δομημένος και ευρετηριασμένος, μπορείτε να επιτύχετε υψηλή κατάταξη στη SERP χωρίς να βασίζεστε μόνο στο link juice.
 • Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι με καλά επιλεγμένα κείμενα άγκυρας βελτιώνουν την αξία των συνδέσμων. 
 • Δεδομένου ότι οι εσωτερικοί σύνδεσμοι είναι μια συμβολοσειρά κώδικα HTML που συνδέει μια ιστοσελίδα με μια άλλη, είναι πιο πολύτιμοι από το κείμενο πλοήγησης ή το κείμενο εικόνας. Η προσθήκη μιας λέξης-κλειδί στο κείμενο άγκυρας μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την αξία.
 • Προσφέρει στους επισκέπτες του ιστότοπου μεγαλύτερη αξία.
 • Η χρήση συστάδων λέξεων-κλειδιών δεν είναι μόνο μια σημαντική τεχνική SEO, αλλά προσφέρει επίσης μεγάλη αξία στους επισκέπτες του ιστότοπου. Όταν οι περισσότεροι επισκέπτες διερευνούν ένα συγκεκριμένο θέμα, συχνά αναζητούν περισσότερες σελίδες με συμπληρωματικές πληροφορίες. Οι χρήστες που εκτιμούν το υλικό σας θα αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για να διαβάσουν άλλα κομμάτια σας.
The benefits of internal linking

Οικοδόμηση εμπειρογνωμοσύνης και θεματικής αυθεντίας στη θέση του κλάδου σας

Για να αποκτήσει επίκαιρο κύρος, ένα κομμάτι περιεχομένου πρέπει να είναι σε θέση να επηρεάσει τη γνώμη ή τη σκέψη του κοινού, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο εάν το περιεχόμενο μοιράζεται πειστικά επιχειρήματα και ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.

Για να επιτύχει ένας ιστότοπος επίκαιρη αυθεντία, πρέπει να έχει κάποιο κύρος σε μια ομάδα ιδεών ή σε μια θέση και όχι να έχει πραγματική επιρροή σε μια μεμονωμένη ιδέα ή περιοχή. Σύμφωνα με αυτή τη σχετικά νέα έννοια, οι ιστότοποι με πολύτιμο και σχετικό υλικό κατατάσσονται υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google από εκείνους με άσχετο περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε μια σελίδα για τις ροζ κούκλες Barbie σε έναν ιστότοπο που συζητάει τα πάντα σχετικά με τις κούκλες Barbie. Την ίδια στιγμή, μια άλλη μάρκα έχει μια παρόμοια σελίδα για τις ροζ κούκλες Barbie, αλλά η σελίδα βρίσκεται σε έναν ιστότοπο για προϊόντα ομορφιάς.

Υποθέτοντας ότι εμπορεύεστε κούκλες Barbie και όχι προϊόντα ροζ χρώματος, ο ιστότοπός σας έχει μεγαλύτερη θεματική αυθεντία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρόλο που ο ιστότοπος για προϊόντα ομορφιάς μπορεί να έχει μια εξαιρετική σελίδα για τις ροζ κούκλες Barbie, δεν υπάρχει τίποτα που να σηματοδοτεί στη μηχανή αναζήτησης ή στους αναγνώστες ότι έχουν μεγάλη γνώση για αυτές τις κούκλες. Από την άλλη πλευρά, ο δικός σας ιστότοπος έχει επίκαιρη αυθεντία στις κούκλες Barbie και θα μπορούσε εύκολα να είναι ένα one-stop shop για όλα τα πράγματα που αφορούν τις κούκλες, είτε ο αναγνώστης θέλει να μάθει για τις ροζ είτε για τις πορτοκαλί κούκλες Barbie.

Εν ολίγοις, οι συστάδες λέξεων-κλειδιών μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας για το συγκεκριμένο θέμα σας. Έτσι, κάθε φορά που οι αναγνώστες αναζητούν πληροφορίες ή σχετικές τοποθεσίες για να συνδεθούν, θα είστε εκεί που θα πηγαίνουν.

Βελτιωμένη κατάταξη για μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες λέξεις-κλειδιά

Οι μεμονωμένες στρατηγικές μάρκετινγκ λέξεων-κλειδιών ανήκουν στο παρελθόν. Η χρήση συστάδων λέξεων-κλειδιών με ένα καλό μείγμα λέξεων-κλειδιών μακράς και μικρής ουράς αυξάνει τις πιθανότητες κατάταξής σας για λέξεις-κλειδιά που μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστείτε μόνοι σας.

Για παράδειγμα, καθώς περνάει ο καιρός, οι τεχνικές λέξεων-κλειδιών μακράς ουράς γίνονται όλο και πιο κρίσιμες για το SEO. Αυτό προκύπτει από την έμφαση που δίνει η Google στην εμπειρία και την πρόθεση του χρήστη, την άνοδο της συνομιλιακής αναζήτησης και την έλευση εφαρμογών όπως η φωνητική αναζήτηση.

Με τις συστάδες, μπορείτε να κατατάσσεστε για διάφορες λέξεις-κλειδιά μακράς και βραχείας ουράς αντί να στοχεύετε σε μερικά ερωτήματα αναζήτησης ξεχωριστά, αυξάνοντας κατά συνέπεια τις μετατροπές και τα έσοδα της εταιρείας σας.

Για παράδειγμα, εδώ είναι μια επιχείρηση που πιθανότατα στοχεύει σε πολλές λέξεις-κλειδιά με αυτό το κομμάτι περιεχομένου. Κατατάσσεται στην πρώτη θέση τόσο για τις λέξεις-κλειδιά "σύντομο περιεχόμενο" όσο και για τις λέξεις-κλειδιά "τι είναι ένα σύντομο περιεχόμενο".

Ranks first for both “content brief” and “what is a content brief” keyphrases.

Δείτε πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να καταταγείτε υψηλότερα τόσο για τις λέξεις-κλειδιά μακράς όσο και για τις λέξεις-κλειδιά μικρής ουράς:

 • Μην εστιάζετε σε λίγες κύριες λέξεις-κλειδιά. Αντ' αυτού, συμπεριλάβετε πάντα ένα καλό μείγμα λέξεων-κλειδιών μακράς και βραχείας ουράς σε όλα τα κομμάτια περιεχομένου.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε πλήρη κατανόηση του γιατί ή της πρόθεσης του χρήστη για κάθε συγκεκριμένη λέξη-κλειδί, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε το περιεχόμενό σας ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόθεση.
 • Η Google εξακολουθεί να ελέγχει αν η λέξη-κλειδί που εισάγεται στο πλαίσιο αναζήτησης είναι καλά κατανεμημένη στο περιεχόμενο. Βεβαιωθείτε ότι οι λέξεις-κλειδιά περιλαμβάνονται στις επικεφαλίδες, στην ετικέτα H1, στη μετα-περιγραφή, ακόμη και στα κείμενα alt των εικόνων.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια καλή αρχιτεκτονική εσωτερικών συνδέσμων μεταξύ των σελίδων πυλώνα και των σελίδων συστάδας.

Πώς να δημιουργήσετε συστάδες λέξεων-κλειδιών και θεμάτων

Η ανάπτυξη μιας συστάδας λέξεων-κλειδιών απαιτεί εκτεταμένη έρευνα λέξεων-κλειδιών και στρατηγική για τον τρόπο με τον οποίο στοχεύετε τις επιλεγμένες λέξεις-κλειδιά σας. Πρέπει να κατανοήσετε το κοινό-στόχο σας και τους τύπους των φράσεων αναζήτησης που χρησιμοποιούν για να αναζητήσουν παρόμοιες απαντήσεις, υπηρεσίες ή προϊόντα.

Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για τη διεξαγωγή ομαδοποίησης λέξεων-κλειδιών και την επιτυχή ανάπτυξη μιας στρατηγικής περιεχομένου γύρω από τις ομάδες:

Βήμα 1: Δημιουργήστε μια λίστα λέξεων-κλειδιών

Πριν ξεκινήσετε να στοχεύετε λέξεις-κλειδιά, πρέπει πρώτα να κάνετε έρευνα λέξεων-κλειδιών - και μάλιστα πολλή.

Για αρχή, σκεφτείτε την κύρια λέξη-κλειδί για την οποία θέλετε να καταταγεί ο ιστότοπός σας. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι η επιχείρησή σας είναι μια μάρκα ηλεκτρονικού εμπορίου που πουλάει γυναικεία παπούτσια για τρέξιμο. Ένα παράδειγμα της κύριας λέξης-κλειδί για την οποία μπορείτε να καταταγείτε θα ήταν "γυναικεία παπούτσια για τρέξιμο".

Αφού προσδιορίσετε την κύρια λέξη-κλειδί, προσδιορίστε όλα τα πιθανά υποθέματα, τις φράσεις μακράς ουράς, τα βασικά θέματα, τα συνώνυμα και τις παραλλαγές γύρω από αυτή τη λέξη-κλειδί.

Επίσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγξετε για ποιες λέξεις-κλειδιά κατατάσσονται οι ανταγωνιστές σας για να δείτε ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς στον κλάδο σας. Η ιδέα είναι να βρείτε ποιοι όροι είναι πιο πολύτιμοι και διαθέτουν το υψηλότερο δυναμικό μετατροπής.

Για να ξεκινήσετε, ακολουθούν ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν κάνετε έρευνα λέξεων-κλειδιών:

 • Τι πουλάω;
 • Ποια προβλήματα πρέπει να λύσει το κοινό-στόχος μου;
 • Τι θα έκανε τους δυνητικούς πελάτες να επιλέξουν τον ιστότοπό μου έναντι άλλων παρόμοιων;
 • Σε ποια δημογραφική ομάδα πελατών στοχεύω;
 • Εάν ήμουν ένας εντελώς νέος πελάτης, ποιους όρους θα έδινα και θα έψαχνα στο Google για να βρω τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μου;
 •  Έχω κάποιο υπάρχον περιεχόμενο που να απαντά στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των δυνητικών πελατών μου;

Μόλις έχετε έναν γρήγορο κατάλογο των κύριων λέξεων-κλειδιών που πρέπει να στοχεύσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο λέξεων-κλειδιών για να εντοπίσετε περισσότερες πιθανές λέξεις-κλειδιά.

Βήμα 2: Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών για να αναλύσετε τις λέξεις-κλειδιά σας

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών για να μάθετε ποιες από τις λέξεις-κλειδιά που έχετε καταγράψει είναι πολύτιμες και έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας.

Serpstat Keyword Research Tools

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταγράψετε τα αποτελέσματα της έρευνάς σας. Ανάλογα με το εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών που διαθέτετε, ο ευκολότερος είναι να κατεβάσετε τα δεδομένα ως λογιστικό φύλλο.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα:

Example

Αν γίνει σωστά, η εκτεταμένη έρευνα λέξεων-κλειδιών μπορεί να σας δώσει έναν κατάλογο με εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες λέξεις-κλειδιά που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν περισσότερη επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας. Τα δεδομένα αυτά θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ποιες λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιεί περισσότερο το κοινό-στόχος σας όταν αναζητά προϊόντα και υπηρεσίες όπως η δική σας, ώστε να μπορέσετε να τις ιεραρχήσετε ως "βασικές" λέξεις-κλειδιά στις ομάδες σας.

Βήμα 3: Προσδιορισμός θεμάτων και θεματικών ομάδων

Μόλις η λίστα λέξεων-κλειδιών σας είναι έτοιμη, θα παρατηρήσετε γρήγορα παρόμοια θέματα και μοτίβα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχετε ήδη αρχίσει να παρατηρείτε διάφορες ομοιότητες ενώ κάνετε την έρευνά σας. Αυτά τα μοτίβα είναι που θα σας βοηθήσουν να σχηματίσετε ομάδες λέξεων-κλειδιών.

Ακολουθούν ορισμένα κριτήρια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κατατμήσετε τη λίστα λέξεων-κλειδιών σας σε ομάδες.

 • Συνάφεια. 
 • Στοχεύστε στην ομαδοποίηση λέξεων και φράσεων που σχετίζονται στενά μεταξύ τους και έχουν την ίδια πρόθεση αναζήτησης. Αυτό θα διευκολύνει τη Google να αποκτήσει πρόσβαση στις σελίδες σας και να αποκτήσει γρήγορα εικόνα του περιεχομένου.
 •  Όγκος αναζήτησης και CPC. 
 • Οι βασικές λέξεις-κλειδιά σας θα πρέπει να έχουν έναν αξιοπρεπή όγκο αναζήτησης, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι πραγματικά αναζητούν αυτές τις λέξεις-κλειδιά. Οι φράσεις μακράς ουράς μπορεί να έχουν λιγότερες αναζητήσεις, καθώς είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχουν καλές μετρήσεις κόστους ανά κλικ.
 • Οργανική δυσκολία. 
 • Διάφοροι παράγοντες κατάταξης παίζουν ρόλο όταν πρόκειται για την οργανική δυσκολία. Συνήθως, η συμπερίληψη λέξεων-κλειδιών με μεγαλύτερη οργανική δυσκολία εξαρτάται από την αυθεντία του ιστότοπού σας και την εγκαθίδρυση του ιστότοπού σας. Ο συνδυασμός λέξεων-κλειδιών χαμηλού και υψηλού ανταγωνισμού μπορεί να ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη κατάταξη.
 • Χωνί μάρκετινγκ. 
 • Είναι επίσης δυνατό να ομαδοποιήσετε λέξεις-κλειδιά με βάση το πού βρίσκεται ο πελάτης στη χοάνη μάρκετινγκ σας. Για παράδειγμα, η κορυφή και η μέση της χοάνης μπορεί να έχει ομάδες λέξεων-κλειδιών ευαισθητοποίησης και lead-nurturing (καλύτερες για ebooks και blogs), ενώ η βάση της χοάνης μπορεί να έχει ομάδες λέξεων-κλειδιών μετατροπής.

Βήμα 4: Οργανώστε τις λέξεις-κλειδιά σας σε ομάδες

Αφού καταλάβετε τα κοινά σημεία, οργανώστε τις λέξεις-κλειδιά σε ομάδες των 3-5 περίπου - περισσότερες από αυτές μπορεί να είναι προβληματικές για τη βελτιστοποίηση. Μπορείτε να βασιστείτε σε οποιαδήποτε αξιόπιστα εργαλεία SEO όπως για να πραγματοποιήσετε αυτή τη διαδικασία.

Βεβαιωθείτε ότι κάθε ομάδα έχει μια βασική λέξη-κλειδί και αρκετές συμπληρωματικές λέξεις-κλειδιά. Για παράδειγμα, μπορείτε να συμπεριλάβετε μια λέξη-κλειδί χαμηλότερης δυσκολίας, υψηλού όγκου αναζήτησης με μερικές λέξεις-κλειδιά μακράς ουράς, χαμηλής αναζήτησης.

Keywords Into Groups

Σε μια τέτοια περίπτωση, η βασική λέξη-κλειδί μπορεί να είναι ελαφρώς πιο ανταγωνιστική για κατάταξη, αλλά την έχετε συνδυάσει με λέξεις-κλειδιά χαμηλότερης δυσκολίας με ελαφρώς υψηλότερο δυναμικό μετατροπής.

Επίσης, να θυμάστε ότι δεν πρέπει όλες οι λέξεις-κλειδιά της λίστας σας να καταλήγουν σε μια ομάδα. Διαλέξτε μόνο εκείνες με υψηλές CPC, σημαντικό όγκο αναζήτησης και σχετική πρόθεση αναζήτησης και χρησιμοποιήστε μόνο αυτές για να φτιάξετε τις συστάδες λέξεων-κλειδιών σας.

Θα θέλατε να εξοικονομήσετε χρόνο με την αυτόματη συλλογή και ομαδοποίηση λέξεων-κλειδιών με τα εργαλεία Serpstat;

Κάντε κλικ στο παρακάτω κουμπί, εγγραφείτε και λάβετε μια δωρεάν δοκιμή 7 ημερών!

Αποκτήστε τη δοκιμαστική έκδοση του Serpstat

Βήμα 5: Δημιουργήστε ή βελτιστοποιήστε σελίδες πυλώνα με τις συστάδες λέξεων-κλειδιών

Τώρα που έχετε τις συστάδες λέξεων-κλειδιών σας, θα λειτουργήσουν ως ο οδικός χάρτης για τις ιδιαίτερα βελτιστοποιημένες σελίδες σας. Χρησιμοποιήστε τις συστάδες για να δημιουργήσετε, να βελτιστοποιήσετε και γενικά να οργανώσετε το περιεχόμενο στον ιστότοπό σας.

Συνήθως, κάθε συστάδα λέξεων-κλειδιών αντιπροσωπεύει ένα βασικό θέμα, ή αυτό που είναι γνωστό ως σελίδα πυλώνα. Πρέπει να έχετε μια σελίδα προορισμού για κάθε συστάδα λέξεων-κλειδιών για να βελτιστοποιήσετε σωστά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο βελτιστοποίησης περιεχομένου για να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε καλύτερα το περιεχόμενό σας.

Ιδανικά, θα πρέπει να αναλύσετε τις λέξεις-κλειδιά που σχηματίζουν κάθε συστάδα για να δείτε ποιες πληροφορίες πρέπει να μοιραστείτε και πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση των σημείων πόνου του κοινού σας.

Αφού δημιουργήσετε τις αρχικές σας ιστοσελίδες, θα πρέπει να επεκτείνετε το περιεχόμενό σας για να ενισχύσετε τις προσπάθειες ομαδοποίησης λέξεων-κλειδιών. Δεν θα πρέπει να εξετάζετε μόνο το υλικό που δημοσιεύετε σήμερα- αντίθετα, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης στρατηγικής περιεχομένου που υποστηρίζει το μακροπρόθεσμο SEO του ιστοτόπου σας.

Δώστε προτεραιότητα στους ακόλουθους τομείς για να αυξήσετε την κατάταξη της σελίδας πυλώνα:

 • Θεματικό βάθος:

  Γράψτε μακροσκελές περιεχόμενο με αρκετό βάθος.

 • Δομή πληροφοριών:

  Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό σας είναι καλά σχεδιασμένο και έχει δομή και ροή.

 • Εμπειρία σελίδας:

  Επικεντρωθείτε στη συγγραφή για ανθρώπους πριν γράψετε για τη μηχανή αναζήτησης. Συμπεριλάβετε "ψήγματα" εντός της σελίδας, όπως εικόνες, βίντεο και συνδέσμους μεταπήδησης, για να βελτιώσετε την εμπειρία χρήστη της σελίδας.

Βήμα 6: Ενισχύστε τις ομάδες λέξεων-κλειδιών χρησιμοποιώντας περιεχόμενο ιστολογίου

Η δημιουργία περιεχομένου ιστολογίου γύρω από τις σελίδες πυλώνα σας βοηθά στην ενίσχυση των συστάδων λέξεων-κλειδιών σας, αυξάνοντας έτσι την κατάταξη και την αυθεντία περιεχομένου των σελίδων πυλώνα. Κάθε δημοσίευση ιστολογίου μπορεί να επικεντρώνεται σε μία από τις υποστηρικτικές λέξεις-κλειδιά - υποθέματα ή λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τη βασική λέξη-κλειδί. Αυτό θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε αυτόματα θεματικές συστάδες για τον ιστότοπό σας.

Ωστόσο, η στρατηγική εσωτερικής διασύνδεσης μεταξύ αυτών των σελίδων παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στο να τις βοηθήσει να καταταγούν καλά στη Google. Συνήθως, οι σελίδες υποθεμάτων θα πρέπει να παραπέμπουν στις σελίδες πυλώνα με τη βασική λέξη-κλειδί για να βοηθήσουν στην αύξηση των πιθανοτήτων υψηλότερης κατάταξης για αυτές τις λέξεις-κλειδιά.

Η δημιουργία θεματικών ομάδων στον ιστότοπό σας σας επιτρέπει να προσθέσετε περισσότερους εσωτερικούς συνδέσμους, αυξάνοντας τον χρόνο που περνούν οι χρήστες στις σελίδες σας. Βοηθά επίσης τους ανιχνευτές της Google να εντοπίζουν γρήγορα ποιες σελίδες είναι πιο σημαντικές.

Έλεγχος περιεχομένου για τη βελτιστοποίηση του υπάρχοντος περιεχομένου του ιστολογίου σας

Η αλήθεια είναι ότι είναι ευκολότερο να επαναχρησιμοποιήσετε το υπάρχον περιεχόμενο και να προσελκύσετε περισσότερη επισκεψιμότητα παρά να καταταγείτε για νέο περιεχόμενο.

Έτσι, για να καταταγείτε πιο γρήγορα για τις συστάδες λέξεων-κλειδιών, θα πρέπει:

 • Να πραγματοποιήσετε έναν έλεγχο περιεχομένου και να εντοπίσετε τα υπάρχοντα κομμάτια περιεχομένου που μπορούν να αναβαθμιστούν για να κερδίσουν περισσότερες κάθετες θέσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε άρθρα για συστάδες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλά αν συνδεθούν με ορισμένες σελίδες πυλώνων.
The relationship between pillar content and cluster content through hyperlinks
 • Επίσης, εντοπίστε κομμάτια περιεχομένου που χρειάζονται περισσότερη εμβάθυνση των πληροφοριών ή υποθέματα σε ένα υπάρχον άρθρο που θα μπορούσαν να καλυφθούν καλύτερα σε μια αυτόνομη σελίδα. Η επικαιροποίηση του περιεχομένου και η εξάλειψη των ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών αποτελεί μέρος της άσκησης της ορθής ψηφιακής πολιτειότητας που συμβάλλει στην παροχή αξίας στο κοινό σας. Μπορείτε να ελέγξετε την Κονσόλα αναζήτησης Google (GSC) για να μάθετε ποια θέματα αναζητά περισσότερο το κοινό σας και να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητές τους.

Παρακολούθηση των συστάδων λέξεων-κλειδιών σας στο GSC Insights

Μόλις ολοκληρώσετε την ομαδοποίηση λέξεων-κλειδιών και δημοσιεύσετε βελτιστοποιημένο περιεχόμενο γύρω από αυτές τις ομάδες, είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε τις λέξεις-κλειδιά για να δείτε πώς κατατάσσονται.

Ακολουθούν τα βασικά πράγματα που πρέπει να παρακολουθείτε για να διαπιστώσετε αν η νέα σας στρατηγική SEO λειτουργεί:

 • Ο αριθμός των λέξεων-κλειδιών που κατατάσσονται. 

  Εάν ο συνολικός αριθμός των λέξεων-κλειδιών για τις οποίες κατατάσσεται η σελίδα σας αυξάνεται, αυτό δείχνει ότι η Google κατανοεί πραγματικά το περιεχόμενο της σελίδας και αναγνωρίζει τη σημασία του για διάφορες αναζητήσεις με λέξεις-κλειδιά.

 • Εντυπώσεις.

  Εάν η Google αρχίσει να προωθεί το αποτέλεσμα της SERP σας σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό αναζητητών, αυτό υποδεικνύει ότι οι ανιχνευτές της θεωρούν τη σελίδα σας σχετική. Ακόμη και αν η σελίδα σας δεν κατατάσσεται στην πρώτη σελίδα, οι εντυπώσεις σημαίνουν ότι η Google θεωρεί τις σελίδες σας σχετικές με το ερώτημα της λέξης-κλειδί.

Η ομαδοποίηση λέξεων-κλειδιών υποστηρίζει πραγματικά τη στρατηγική SEO σας;

Η ομαδοποίηση λέξεων-κλειδιών μπορεί να είναι ένα μακροχρόνιο παιχνίδι, αλλά μακροπρόθεσμα αξίζει τον κόπο. Αποτελεί μέρος μιας προηγμένης στρατηγικής SEO που μπορεί να σας δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι των δύο κύριων υπερδυνάμεων της Google (επεξεργασία φυσικής γλώσσας και ευρετηρίαση), ώστε να μπορέσετε να κερδίσετε κάποιες κάθετες περιοχές.

Όταν βασίζετε τον ιστότοπό σας γύρω από συστάδες λέξεων-κλειδιών, λέτε στη Google ότι ο ιστότοπός σας είναι αυθεντία στη θέση σας και περιέχει τεράστιο εύρος και βάθος περιεχομένου. Έτσι, η ομαδοποίηση λέξεων-κλειδιών δεν είναι μόνο επωφελής για την τρέχουσα στρατηγική SEO σας, αλλά αποτελεί και το μέλλον του SEO γενικότερα. Η χρήση αυτής της τεχνικής τώρα θα βάλει τον ιστότοπό σας μπροστά από το πάρκο και θα τον ρυθμίσει να κατατάσσεται μακροπρόθεσμα.

Συμπέρασμα: Να συστεγάσετε ή να μην συστεγάσετε;

Όπως μπορείτε να δείτε, για τη δημιουργία μιας νικηφόρας στρατηγικής SEO απαιτούνται πολλά. Η Google εξελίσσεται και αναπτύσσεται συνεχώς, οπότε πρέπει να εξελίσσεστε κι εσείς για να παραμείνετε σχετικοί. Η ομαδοποίηση λέξεων-κλειδιών είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της Google που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε, να βελτιστοποιήσετε και να οργανώσετε το περιεχόμενό σας διαφοροποιώντας τη γλώσσα σας για να κατατάσσεστε υψηλότερα και πιο γρήγορα.

Οι συστάδες λέξεων-κλειδιών κάνουν το περιεχόμενό σας να φαίνεται πιο εμπεριστατωμένο και δείχνουν στο κοινό σας και στη μηχανή αναζήτησης ότι καταλαβαίνετε τη θέση σας. Επιπλέον, το εμπεριστατωμένο περιεχόμενο βοηθά στην κάλυψη όλων των πιθανών προθέσεων των χρηστών και βοηθά το κοινό σας να πάρει όλες τις απαντήσεις που αναζητά από μία πηγή, γεγονός που ενισχύει την αυθεντία του ιστότοπού σας.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm