Ορατότητα στις μηχανές αναζήτησης: Πώς να την ελέγξετε και να την αυξήσετε

Ορατότητα στις μηχανές αναζήτησης: Πώς να την ελέγξετε και να την αυξήσετε
Valeriia Lokhtenko
Valeriia Lokhtenko
Blog Editor at Serpstat

Η ορατότητα στις μηχανές αναζήτησης ή η ορατότητα του ιστότοπου είναι ένας από τους πιο κρίσιμους δείκτες για τον προσδιορισμό της επιτυχίας της βελτιστοποίησης SEO και της δυναμικής επισκεψιμότητας ενός ιστότοπου.

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των λέξεων-κλειδιών για τις οποίες κατατάσσεται ο ιστότοπος, τον όγκο των αναζητήσεών τους και την κατάταξη του τομέα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Τώρα, ας αναφερθούμε λεπτομερέστερα στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ελέγξετε την ορατότητα της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης και να την αυξήσετε.

Τι είναι η ορατότητα ιστοτόπου στις μηχανές αναζήτησης;

Η ορατότητα στις μηχανές αναζήτησης αντικατοπτρίζει το πόσο πιθανό είναι να ανακαλύψουν οι χρήστες έναν συγκεκριμένο ιστότοπο όταν αναζητούν σχετικές λέξεις-κλειδιά. Μετριέται από τον αριθμό των λέξεων-κλειδιών για τις οποίες κατατάσσεται ο ιστότοπος, τον όγκο των αναζητήσεών τους και την κατάταξη του τομέα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η ανάλυση αυτής της μετρικής είναι απαραίτητη για να διαπιστώσετε τη δυνητική επισκεψιμότητα που μπορεί να δημιουργήσει ο ιστότοπός σας από τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης και να προσδιορίσετε πού βρίσκεστε μεταξύ των ανταγωνιστών.

Χαμηλή ή μηδενική ορατότητα ιστότοπου σημαίνει ότι ο τομέας έχει χαμηλές θέσεις για τις πιο σχετικές λέξεις-κλειδιά και οι χρήστες δεν μπορούν να τον βρουν μέσω οργανικής αναζήτησης. Από την άλλη πλευρά, η ορατότητα στις μηχανές αναζήτησης θεωρείται υψηλή όταν ο ιστότοπος έχει υψηλές θέσεις στις SERP για πολλές λέξεις-κλειδιά με μεγάλο όγκο (δημοφιλείς).

Οι ιστότοποι που κατατάσσονται στις 3 πρώτες θέσεις στις SERPs έχουν τη μέγιστη ορατότητα. Εάν ο τομέας δεν κατατάσσεται στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης (top 10), η ορατότητά του στις μηχανές αναζήτησης είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Η εξήγηση είναι απλή: το 75% των χρηστών δεν ξεπερνούν ποτέ την πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google, σύμφωνα με μια μελέτη της Hubspot. Έτσι, όποιος καταλήγει στην πρώτη σελίδα, αποκτά τη μεγαλύτερη ορατότητα και, επομένως, επισκεψιμότητα.

Υπάρχουν και άλλα. Στην έρευνά της, η Sistrix κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρώτο οργανικό αποτέλεσμα στη Google λαμβάνει το 28,5% των κλικ, ενώ το δεύτερο και το τρίτο λαμβάνουν 15,7% και 11,0%, αντίστοιχα:

Google CTR per ranking

Πώς να ελέγξετε την ορατότητα του ιστότοπου

Πώς μπορείτε λοιπόν να ελέγξετε πόσο ορατός είναι ο ιστότοπός σας; Δεν είναι τόσο περίπλοκο, καθώς η πλειονότητα των ολοκληρωμένων πλατφορμών SEO προσφέρει κάποιου είδους έλεγχο ορατότητας αναζήτησης.

Το Serpstat δεν αποτελεί εξαίρεση, και χρειάζεται μόνο μερικά κλικ. Εισάγετε το domain σας στη γραμμή αναζήτησης, επιλέξτε την περιοχή και κάντε κλικ στο κουμπί αναζήτηση:

Serpstat

Ορίστε. Θα δείτε το σκορ ορατότητας του τομέα σας στην επάνω αριστερή γωνία:

Serpstat Domain Analysis tool

Μπορεί επίσης να αναρωτιέστε, ποιο σκορ ορατότητας ιστότοπου είναι καλό;

Η ορατότητα είναι ένα σχετικό σκορ και δεν υπάρχει συγκεκριμένη τιμή που να μπορεί να καθορίσει αν είναι καλή ή κακή. Για να προσδιορίσετε σωστά την ορατότητα ενός ιστότοπου, θα πρέπει να αξιολογήσετε τις τρέχουσες και τις προηγούμενες βαθμολογίες για να εντοπίσετε τα μοτίβα προόδου (ή οπισθοδρόμησης). Επίσης, η παρακολούθηση της ορατότητας των άμεσων ανταγωνιστών θα σας επιτρέψει να δείτε πού βρίσκεστε στην αγορά και πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη στρατηγική βελτιστοποίησής σας.

Ακολουθεί ο τρόπος υπολογισμού της βαθμολογίας ορατότητας της Serpstat:

1.Χρησιμοποιούμε εκατομμύρια προσεκτικά επιμελημένες δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά από τη βάση δεδομένων της Serpstat. 
2.Στη συνέχεια, καταρτίζουμε τον κατάλογο των λέξεων-κλειδιών για τις οποίες ο τομέας κατατάσσεται στα 20 πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης.
3.Υπολογίζεται ο όγκος αναζήτησης αυτών των λέξεων-κλειδιών.
4.Ο όγκος αναζήτησης κάθε λέξης-κλειδιού πολλαπλασιάζεται με το ποσοστό κλικ της θέσης του ιστότοπου για τη συγκεκριμένη λέξη-κλειδί. Ο υψηλότερος συντελεστής αποδίδεται στις τρεις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης, και στη συνέχεια η βαθμολογία μειώνεται. Για την πρώτη θέση, ο συντελεστής είναι ένα και για τις θέσεις 11 έως 20, είναι 0,05. 
5.Η συνολική επισκεψιμότητα του τομέα προσδιορίζεται με την πρόσθεση των αριθμών που προέκυψαν στο προηγούμενο βήμα.
6.Η συνολική επισκεψιμότητα διαιρείται με τον όγκο αναζήτησης ενός εκατομμυρίου φράσεων από τη βάση δεδομένων.
7.Το αποτέλεσμα μετατρέπεται σε ποσοστό πολλαπλασιάζοντάς το επί εκατό.
8.Τέλος, ο συνολικός αριθμός πολλαπλασιάζεται επί χίλια για λόγους ευκολίας.

Θα θέλατε να ελέγξετε την ορατότητα της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης και να βρείτε τρόπους για να τη βελτιώσετε; Μπορείτε να το κάνετε δωρεάν με το Serpstat!

Μη χάσετε την ευκαιρία να αυξήσετε την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης και να οδηγήσετε περισσότερη επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας. Εγγραφείτε για να λάβετε τη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας διάρκειας 7 ημερών. Θα σας ειδοποιήσουμε όταν η δοκιμή πρόκειται να λήξει, ώστε να μπορείτε να την ακυρώσετε αν θέλετε.

Αποκτήστε τη δοκιμαστική έκδοση του Serpstat

Πώς να αυξήσετε την προβολή σας στις μηχανές αναζήτησης: 11 βήματα

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε την ορατότητα μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης. Ακολουθούν 11 από αυτούς, καθώς και ορισμένες χρήσιμες πηγές για να μάθετε περισσότερα για τον καθένα από αυτούς:

1.Ελέγξτε αν ο ιστότοπός σας έχει πληγεί από κάποια ποινή για τις μηχανές αναζήτησης μέσω του Google Search Console.

Αν αυτό συμβαίνει, διορθώστε το το συντομότερο δυνατό. Για να το αποτρέψετε, ακολουθήστε αυστηρά τα Βασικά στοιχεία αναζήτησης της Google (παλαιότερα γνωστά ως Οδηγίες διαχειριστή ιστοσελίδων).

2.Εξασφαλίστε εξαιρετική αρχιτεκτονική και ευχρηστία του ιστότοπου.

Μια ισχυρή δομή ιστότοπου είναι απαραίτητη για κάθε ιστότοπο. Εάν οι χρήστες δεν μπορούν να πλοηγηθούν γρήγορα και εύκολα στον ιστότοπό σας, είναι πιθανό να επιστρέψουν αμέσως στη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης (SERP). Εάν συμβεί αυτό, η Google μπορεί να λάβει υπόψη της μια τέτοια συμπεριφορά των χρηστών και να συμπεράνει ότι ο ιστότοπός σας δεν είναι χρήσιμος για τους επισκέπτες σας και να μειώσει την κατάταξή σας.

3.Εφαρμόστε την παρακολούθηση της κατάταξης.

Η παρακολούθηση κατάταξης θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε την κατάταξη του ιστότοπού σας στις μηχανές αναζήτησης για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά με την πάροδο του χρόνου. Είναι χρήσιμο για τον εντοπισμό τάσεων και αλλαγών στις επιδόσεις της ιστοσελίδας σας στις SERP. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα δεδομένα για να προσαρμόσετε τη στρατηγική SEO σας.

4.Δημιουργήστε μια λίστα με σημασιολογικές λέξεις-κλειδιά και χρησιμοποιήστε τις στο περιεχόμενό σας.

Η χρήση σχετικών λέξεων-κλειδιών στο περιεχόμενό σας θα ενισχύσει την ορατότητά σας στις μηχανές αναζήτησης, επειδή επιτρέπει στις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν τι αφορά τον ιστότοπό σας και να τον αντιστοιχίσουν σε σχετικά ερωτήματα αναζήτησης.

5.Βελτιστοποιήστε τις μετα-ετικέτες.

Οι βελτιστοποιημένες μετα-ετικέτες που περιγράφουν με ακρίβεια το περιεχόμενο της σελίδας βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα το πλαίσιο και τη συνάφεια του περιεχομένου σας, οδηγώντας σε υψηλότερη κατάταξη αναζήτησης. Εκτός αυτού, μια καλά σχεδιασμένη μετα-περιγραφή μπορεί να βελτιώσει το ποσοστό κλικ κάθε ιστοσελίδας (CTR), προσελκύοντας την προσοχή του χρήστη.

6.Δημιουργήστε μοναδικό και υψηλής ποιότητας περιεχόμενο.

Η παροχή πολύτιμων πληροφοριών στους χρήστες θα αυξήσει την πιθανότητα να συνδέσουν και να μοιραστούν το περιεχόμενό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους ιστότοπούς τους. Αυτά σηματοδοτούν στις μηχανές αναζήτησης ότι το περιεχόμενο είναι σχετικό και έγκυρο, με αποτέλεσμα υψηλότερη κατάταξη και προβολή για τον ιστότοπο.

7.Εφαρμόστε την εσωτερική σύνδεση.

Η εσωτερική σύνδεση βοηθά στη δημιουργία μιας σαφούς ιεραρχίας και δομής στον ιστότοπο, διευκολύνοντας την πλοήγηση και την κατανόηση του περιεχομένου από τους ανιχνευτές των μηχανών αναζήτησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ευρετηρίαση, υψηλότερη κατάταξη και, τελικά, αυξημένη ορατότητα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

8.Βελτιστοποιήστε τον ιστότοπό σας για κινητές συσκευές

Η βελτιστοποίηση ενός ιστότοπου για κινητές συσκευές διευκολύνει την πρόσβαση και την πλοήγηση των χρηστών κινητών συσκευών στον ιστότοπο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εμπλοκή των χρηστών και χαμηλότερο ποσοστό αναπήδησης. Οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, δίνουν προτεραιότητα στους φιλικούς προς τα κινητά ιστότοπους στα αποτελέσματα αναζήτησής τους, οπότε η βελτιστοποίηση για κινητά μπορεί επίσης να βελτιώσει την ορατότητα του ιστότοπου.

9.Αυξήστε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας.

Η αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης ενός ιστότοπου συμβάλλει στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και μειώνει τα ποσοστά αναπήδησης. Με τη σειρά της, οδηγεί σε αυξημένη εμπλοκή, μεγαλύτερη διάρκεια συνεδρίας και, τελικά, σε βελτιωμένη κατάταξη και ορατότητα στις μηχανές αναζήτησης.

10.Πραγματοποιήστε έναν τεχνικό έλεγχο SEO και διορθώστε όλα τα προβλήματα.

Ο τεχνικός έλεγχος βοηθά στον εντοπισμό και τη διόρθωση των ζητημάτων που ενδέχεται να εμποδίζουν την απόδοση ενός ιστότοπου στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Με την επίλυση τεχνικών ζητημάτων, όπως οι σπασμένοι σύνδεσμοι, το διπλό περιεχόμενο και η αργή ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας, οι μηχανές αναζήτησης μπορούν ευκολότερα να ανιχνεύσουν και να ευρετηριάσουν τον ιστότοπο, γεγονός που θα βελτιώσει την ορατότητα και την κατάταξη του ιστότοπου.

11.Αποκτήστε backlinks από έγκυρους ιστότοπους σε παρόμοιους τομείς.

Όταν αξιόπιστοι ιστότοποι παραπέμπουν σε έναν ιστότοπο, αυτό σηματοδοτεί στις μηχανές αναζήτησης ότι ο ιστότοπος διαθέτει πολύτιμο και σχετικό περιεχόμενο, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ποιότητα των backlinks είναι πιο σημαντική από την ποσότητα, καθώς τα spammy ή τα backlinks χαμηλής ποιότητας μπορούν στην πραγματικότητα να βλάψουν την κατάταξη ενός ιστότοπου στις μηχανές αναζήτησης.

Συμπέρασμα

Για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της βελτιστοποίησης SEO και να γίνουν έγκαιρες διορθώσεις σε περίπτωση αρνητικής δυναμικής, είναι απαραίτητο να ελέγχεται η ορατότητα του ιστότοπου στις μηχανές αναζήτησης και να συγκρίνεται με τους ανταγωνιστές. Το Serpstat μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των αλλαγών στις τιμές ορατότητας κατά τη διάρκεια ενός έτους και να καθορίσει αν ο ιστότοπος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μια απότομη πτώση της ορατότητας μπορεί να υποδηλώνει κυρώσεις από τις μηχανές αναζήτησης ή σημαντικά τεχνικά ζητήματα στον ιστότοπο, όπως λανθασμένες ρυθμίσεις στο αρχείο robots.txt, αργή ταχύτητα φόρτωσης, διπλό περιεχόμενο, σπασμένους συνδέσμους κ.λπ.

Ο συνδυασμός τακτικών εσωτερικής και εξωτερικής βελτιστοποίησης SEO θα σας βοηθήσει να φτάσετε τον ιστότοπό σας σε υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και να βελτιώσετε την ορατότητά του.

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ

Κανένα συγκεκριμένο σκορ ορατότητας αναζήτησης δεν μπορεί να θεωρηθεί καθολικά "καλό", καθώς ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως ο κλάδος, ο ανταγωνισμός και οι αλλαγές στον αλγόριθμο των μηχανών αναζήτησης. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, ένα υψηλότερο σκορ ορατότητας αναζήτησης θα υποδείκνυε καλύτερες επιδόσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, ενώ ένα χαμηλότερο σκορ θα μπορούσε να υποδηλώνει περιθώρια βελτίωσης των προσπαθειών SEO. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την ορατότητα αναζήτησης με την πάροδο του χρόνου και σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές για να αξιολογείτε την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών βελτιστοποίησης.

Αρκετά εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την ορατότητά σας στη Google, όπως

1.Google Search Console: Πρόκειται για ένα δωρεάν εργαλείο της Google που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ιστότοπός σας εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, συμπεριλαμβανομένων των κλικ, των εμφανίσεων και των ποσοστών κλικ.
2.Ολοκληρωμένα εργαλεία SEO, όπως τα Serpstat, Ahrefs κ.λπ. Προσφέρουν ένα σκορ ορατότητας που δείχνει πόσο ορατός είναι ο ιστότοπός σας, με βάση τις θέσεις κατάταξης του ιστότοπού σας και τον όγκο αναζήτησης των λέξεων-κλειδιών σας.

Read original article “Search Engine Visibility How to Check and Increase it” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm