Πώς να πραγματοποιήσετε μια γρήγορη ανάλυση της διαφήμισης των ανταγωνιστών (PPC)

Πώς να πραγματοποιήσετε μια γρήγορη ανάλυση της διαφήμισης των ανταγωνιστών (PPC)
Stacy Mine
Stacy Mine
Editor at Serpstat

Η παρακολούθηση των ανταγωνιστών είναι μία από τις βασικές εργασίες της εργασίας με τη διαφήμιση στο πλαίσιο και συχνά απαιτεί πολύ χρόνο για τους έμπορους του διαδικτύου. Αυτό το άρθρο θα μιλήσει για τους τρόπους διεξαγωγής μιας γρήγορης και υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικής ανάλυσης της διαφήμισης στο πλαίσιο χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία.

Θα σας δείξω πώς να εντοπίζετε τους ανταγωνιστές σας στις SERPs, πώς να ανακαλύπτετε ποια τεχνάσματα χρησιμοποιούν και πώς να αναλύετε τις λέξεις-κλειδιά, τις διαφημίσεις, τις σελίδες προορισμού και τις διαφημίσεις προβολής των ανταγωνιστών. Θα μάθετε επίσης για τις υπηρεσίες που θα σας βοηθήσουν να μάθετε το κατά προσέγγιση κόστος διαφήμισης και θα ασχοληθείτε με περισσότερες λεπτομέρειες με μια λεπτομερή ανάλυση της διαφημιστικής εκστρατείας των ανταγωνιστών. Δεν θα αναρωτηθείτε ποτέ ξανά "πώς να δείτε ποιες λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές".

Πώς να εντοπίσετε τους ανταγωνιστές στη ΔΕΗ;

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι να διερευνήσουμε τι συμβαίνει στη θέση που μας ενδιαφέρει. Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα οικοδομήσουμε τη στρατηγική βελτιστοποίησής μας και θα καταλάβουμε πώς οι ανταγωνιστές προσελκύουν πελάτες.

Αλλά πρώτα, πρέπει να μάθουμε ποιοι είναι οι ανταγωνιστές μας. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και αναλύστε τα πληρωμένα και τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης. Ας το κάνουμε αυτό χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του ιστότοπου μιας σχολής αγγλικής γλώσσας.

Το στιγμιότυπο οθόνης στα αριστερά δείχνει τους ανταγωνιστές στα πληρωμένα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και στα δεξιά - στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης:

GoogleGoogle

Η πρώτη διαφήμιση πληρωμένης αναζήτησης οδηγεί στη σελίδα προορισμού του ιστότοπου preply.com:

The landing page of preply.com

Για να μην χαθώ στις πληροφορίες, θα δημιουργήσω ένα Φύλλο Υπολογισμού (Spreadsheet) όπου θα καταχωρήσω στοιχεία για όλους τους ανταγωνιστές που βρέθηκαν:

  • domain,
  • URL της σελίδας προορισμού,
  • κόστος,
  • τίτλος διαφήμισης,
  • κείμενο διαφήμισης,
  • λέξεις-κλειδιά,
  • πρόσθετα στοιχεία,
  • κλήση σε δράση,
  • Διαφημίσεις Google,
  • Google οργανικά.

Είναι βολικό να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο διάγνωσης διαφημίσεων στο AdWords (διαφημίσεις Google) για να αναζητήσετε και να αναλύσετε τους ανταγωνιστές στην οργανική σε άλλες συσκευές:

Google Ads

Στη συνέχεια, πρέπει να μάθετε αν το remarketing λειτουργεί, αν υπάρχει ένα Facebook Pixel που θα σας επιτρέψει να προλάβετε τη διαφήμιση στα κοινωνικά δίκτυα. Για να μάθετε αν υπάρχει Pixel στον ιστότοπο, χρησιμοποιήστε την επέκταση του Google Chrome Facebook Pixel Helper - για να ελέγξετε τους κωδικούς Google - Tag Assistant (by Google):

Facebook Pixel Helper

Μέσω της τακτικής ανάλυσης του Google SERP, παρακολουθούμε πράγματα όπως:

1.Επεκτάσεις σε διαφημίσεις:
Extensions in advertisements
2.Ξεχωριστές τοποθεσίες προορισμού για διαφημίσεις:
Separate landing sites for advertising

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Google AdWords (Google Ads) για το σχεδιασμό λέξεων-κλειδιών και τα στατιστικά στοιχεία δημοπρασιών. Ο σχεδιαστής εμφανίζει και κατεβάζει παραλλαγές λέξεων-κλειδιών για τη διεύθυνση URL- τα στατιστικά στοιχεία θα δείξουν τον μέσο αριθμό αιτήσεων ανά μήνα, καθώς και ο σχεδιαστής σας επιτρέπει να διαχωρίσετε ανά γεωγραφία και πλατφόρμες.

Οι πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο ανταγωνισμού του αιτήματος θα είναι χρήσιμες σχετικά με τα ελάχιστα και μέγιστα ποσοστά για την εμφάνιση στην κορυφή της σελίδας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο σχεδιαστής δείχνει κάτι ενδιάμεσο, όχι πάντα την αλήθεια. Επίσης, δείχνει ποιες λέξεις διασταυρώνονται με τον αναλυόμενο ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες για τις δημοπρασίες, θα καταλάβουμε ακριβώς με ποιον ανταγωνιζόμαστε στη διαφήμιση. Μπορούμε να βρούμε νέες τοποθεσίες σε αυτή τη λίστα. Αποθηκεύουμε τη λίστα για περαιτέρω χρήση κατά την ανάλυση των ανταγωνιστών μέσω του Serpstat:

Analyzing competitors via Serpstat

Τώρα έχουμε μια βασική κατανόηση για το ποιοι είναι οι ανταγωνιστές μας και ποια εργαλεία χρησιμοποιούν. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό, γι' αυτό θα συνεχίσουμε την ανάλυση με τη χρήση ειδικών εργαλείων.

Ποιο είναι το νόημα της ανάλυσης των ανταγωνιστών;

Η ανάλυση ανταγωνιστών χρησιμοποιείται για να προσδιορίσετε τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες των ανταγωνιστών σας σε σχέση με τα δικά σας, καθώς και για να εντοπίσετε τα κενά της αγοράς.

Η ανάλυση ανταγωνιστών παρέχει πληροφορίες σχετικά με:

1.Τι και πώς πωλούν οι ανταγωνιστές, υπάρχει κάποια εργασία με πλαισιωμένη διαφήμιση ή έχει δημιουργηθεί μόνο μία φορά.
2.Ποια μηνύματα και κλήσεις σε δράση χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές, σε τι εστιάζουν στη διαφήμιση. Τι τονίζεται στα διαφημιστικά κείμενα, πώς διαφέρουν μεταξύ τους.
3.Χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές επεκτάσεις και πρόσθετα του Google Adwords (Google Ads) για να συνεργαστούν με τη διαφήμιση βάσει πλαισίου;
4.Ποιες ιδέες μπορείτε να δανειστείτε και να ξαναφτιάξετε για τον εαυτό σας.
5.Ποιο είναι κατά προσέγγιση το κόστος των ανταγωνιστών για τη διαφήμιση.

Η μελέτη του ανταγωνισμού είναι κρίσιμη δεδομένου ότι:

Σε βάθος ανάλυση των ανταγωνιστών

Οι ειδικές υπηρεσίες σας επιτρέπουν να μάθετε ποιες συμβουλές χρησιμοποιούνται από τους κορυφαίους ανταγωνιστές στη συγκεκριμένη θέση και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δική σας καμπάνια PPC. Χρησιμοποιώντας τις, μπορείτε να διεξάγετε μια ανταγωνιστική ανάλυση PPC, να δημιουργήσετε τη στρατηγική PPC σας, να βρείτε τις πιο κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, λέξεις-κλειδιά μάρκας, να συγκρίνετε τις μετρήσεις τους, να βρείτε δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά για διάφορες χώρες και τοποθεσίες κ.λπ.

Πώς να βρείτε τις λέξεις-κλειδιά των ανταγωνιστών PPC; Ανάλυση λέξεων-κλειδιών

Το Serpstat αναλύει τις διαφημίσεις τομέα για λέξεις-κλειδιά, εντοπίζει τους ανταγωνιστές για έναν τομέα και μια λέξη-κλειδί, εμφανίζει τον όγκο και τις εμφανίσεις, καθώς και τον ανταγωνισμό ΔΕΗ σε ποσοστό. Είναι δυνατή η εφαρμογή και αποθήκευση φίλτρων για μελλοντική χρήση.

Μεταβείτε στην καρτέλα Έρευνα λέξεων-κλειδιών → Έρευνα PPC → Λέξεις-κλειδιά, εισαγάγετε τη λέξη-κλειδί και δείτε το αποτέλεσμα:

Serpstat Keywords

Ο πίνακας εμφανίζει τα ακόλουθα δεδομένα:

Μπορείτε να εφαρμόσετε φίλτρα στον πίνακα:

Serpstat,filters

Μπορείτε να εφαρμόσετε ταυτόχρονα πολλά φίλτρα, να τα προσαρμόσετε και να τα αποθηκεύσετε για μεταγενέστερη χρήση.

Ανάλυση ανταγωνιστών

Στην καρτέλα Έρευνα λέξεων-κλειδιών → Έρευνα PPC → Ανταγωνιστές βλέπουμε μια σύγκριση των ανταγωνιστών σύμφωνα με τα ακόλουθα δεδομένα:

Ο κατάλογος των ανταγωνιστικών ιστοσελίδων μπορεί να αλλάξει ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ιστοσελίδες που προτείνει η υπηρεσία:

Serpstat Competitors

Σε αυτή την έκθεση, μπορείτε να δείτε τις κοινές λέξεις-κλειδιά και να αποθηκεύσετε επιτυχημένες επιλογές για τον εαυτό σας.

Πώς μπορείτε να δείτε τις διαφημίσεις των ανταγωνιστών; Ανάλυση διαφημίσεων

Το Serpstat διαθέτει ένα εργαλείο για την ανάλυση διαφημίσεων, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις λέξεις-κλειδιά που προκαλούν διαφημίσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης. Μεταβείτε στην καρτέλα Έρευνα λέξεων-κλειδιών → Έρευνα PPC → Παραδείγματα διαφημίσεων και δείτε την ομαδοποίηση λέξεων-κλειδιών που έχουν οι ανταγωνιστές:

Serpstat Ads examples

Είναι διαθέσιμη η λήψη δεδομένων με λέξεις-κλειδιά ή με όλα τα δεδομένα από τον πίνακα. Τα αποτελέσματα φιλτράρονται και παρακολουθούνται σε διάφορες μηχανές αναζήτησης. Στην ίδια έκθεση, σημειώνουμε νέες ιδέες για τη διαφήμισή μας.

Αν χρειαζόμαστε διαφημίσεις ενός συγκεκριμένου τομέα, πηγαίνουμε στην ενότητα Ανάλυση ιστότοπου → Ανάλυση τομέα → Έρευνα PPC → Παραδείγματα διαφημίσεων. Στα αποτελέσματα, βλέπουμε τη διαφήμιση του επιθυμητού τομέα, τη λέξη-κλειδί που την ενεργοποίησε και το κόστος:

Serpstat Ads examples

Ανάλυση σελίδων προσγείωσης

Ας προχωρήσουμε στην ανάλυση των σελίδων προορισμού. Στην έκθεση Έρευνα λέξεων-κλειδιών → Έρευνα PPC → Διαφημίσεις σελίδων προορισμού, η Serpstat δείχνει ποιες σελίδες λαμβάνουν κίνηση από το πλαίσιο και πόσες διαφημίσεις έχουν ρυθμιστεί για μια συγκεκριμένη σελίδα. Συλλέξτε τις επιτυχημένες παραλλαγές:

Serpstat Ads landing pages

Για να ελέγχουμε τακτικά τον αριθμό των πληρωμένων λέξεων-κλειδιών για έναν τομέα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την καρτέλα Τα έργα μου στο Serpstat, όπου βλέπουμε δεδομένα σχετικά με την αύξηση ή την πτώση των κλειδιών PPC για τον ιστότοπό μας και τους ανταγωνιστικούς ιστότοπους:

Paid keywords

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα εργαλεία ανάλυσης ανταγωνιστών της Serpstat;

Στείλτε ένα αίτημα για μια δωρεάν προσωπική επίδειξη της υπηρεσίας και ο ειδικός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας ;)

Αίτηση επίδειξης 

Ανάλυση του κόστους διαφήμισης των ανταγωνιστών

Είναι αδύνατο να μάθετε τον ακριβή προϋπολογισμό των ανταγωνιστών. Ωστόσο, οι ειδικές υπηρεσίες σας επιτρέπουν να εκτιμήσετε τουλάχιστον κατά προσέγγιση το κόστος τους.

Το SimilarWeb δείχνει κατά προσέγγιση τις δαπάνες ανά μέσο όρο προσφοράς και επισκεψιμότητας στην πληρωμένη αναζήτηση. Η εκτιμώμενη επισκεψιμότητα του ιστότοπου εμφανίζεται στις γενικές πληροφορίες για τον ιστότοπο και η πληρωμένη επισκεψιμότητα στην Πληρωμένη Αναζήτηση:

Serpstat Ads landing pages

Συνολικά, σχεδόν το 22% είναι πληρωμένη κυκλοφορία.

Η Serpstat προσδιορίζει το μέσο κόστος ανά κλικ στη διαφήμιση: Έρευνα λέξεων-κλειδιών → έρευνα SEO → επιλογή λέξεων-κλειδιών:

Serpstat Keyword Selection

Ως αποτέλεσμα, λάβαμε ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με το τι και πώς διαφημίζουν οι ανταγωνιστές, ποια μηνύματα και κλήσεις προς δράση χρησιμοποιούν στη διαφήμισή τους και σε τι εστιάζουν. Επιπλέον, μάθαμε πολύ κατά προσέγγιση το κόστος για τη διαφήμιση στο πλαίσιο.

Andrey Belousov
Andrey Belousov
Growth Hacker

Υπάρχει μια μέθοδος σύγκρισης που λειτουργεί μόνο εάν έχετε ήδη ξεκινήσει τη διαφήμιση στο πλαίσιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προβάλλουμε τα αποτελέσματά μας πάνω στα αποτελέσματα των ανταγωνιστών.

Για να το κάνουμε αυτό, θεωρούμε τον προϋπολογισμό του ανταγωνιστή ως άμεση μέθοδο, στη συνέχεια θεωρούμε τον προϋπολογισμό μας με την ίδια μέθοδο και πολλαπλασιάζουμε με τον πραγματικό μας προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα:

Ο πραγματικός σας προϋπολογισμός είναι 10.000 δολάρια. Η άμεση μέθοδος έδειξε τον προϋπολογισμό σας 5.000 δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι η άμεση μέθοδος είναι υποεκτιμημένη κατά το ήμισυ. Αν η άμεση μέθοδος ενός ανταγωνιστή έδειξε προϋπολογισμό 3.000 δολάρια, τότε ο πραγματικός του προϋπολογισμός είναι περίπου διπλάσιος.

Έτσι, απαλλασσόμαστε από το συστηματικό σφάλμα της άμεσης μεθόδου. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να το κάνετε αυτό εάν έχετε αλλάξει δραστικά τον προϋπολογισμό για τη διαφήμιση αναζήτησης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Στην άμεση μέθοδο, χρησιμοποιούμε το CPC που λάβαμε από τη Google. Δεν εξαρτάται από τη θέση που καταλαμβάνουν οι διαφημίσεις. Αλλά από το γεγονός ότι οι δικές σας διαφημίσεις και οι διαφημίσεις του ανταγωνιστή μπορεί να καταλαμβάνουν διαφορετικές θέσεις και να έχουν διαφορετικά CPC.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό κλικ (CTR) δεν επηρεάζει άμεσα το κόστος. Εάν οι θέσεις παραμένουν οι ίδιες, η αύξηση του CTR θα μειώσει το CPC, αλλά θα αυξήσει επίσης τον αριθμό των κλικ και, ως αποτέλεσμα, το κόστος θα παραμείνει το ίδιο.

Ο σχεδιασμός βιβλίων είναι η τέχνη της ενσωμάτωσης του περιεχομένου, του ύφους, της μορφής, του σχεδιασμού και της αλληλουχίας των διαφόρων στοιχείων ενός βιβλίου σε ένα συνεκτικό σύνολο. Σύμφωνα με τα λόγια του Jan Tschichold, "μέθοδοι και κανόνες πάνω στους οποίους είναι αδύνατο να βελτιωθεί κανείς, έχουν αναπτυχθεί επί αιώνες. Για την παραγωγή τέλειων βιβλίων, οι κανόνες αυτοί πρέπει να αναβιώσουν και να εφαρμοστούν".

Το πρωτοσέλιδο, ή προκαταρκτικά, είναι το πρώτο τμήμα ενός βιβλίου και είναι συνήθως το μικρότερο τμήμα από πλευράς αριθμού σελίδων. Κάθε σελίδα μετριέται, αλλά δεν εκφράζεται ή εκτυπώνεται αριθμός φύλλου ή σελίδας, ούτε στις σελίδες εμφάνισης ούτε στις κενές σελίδες.

Κατάλογος ελέγχου για την ανάλυση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ

1.Καθορίζουμε τον κατάλογο των ανταγωνιστών. Χρησιμοποιούμε πληροφορίες από τα αποτελέσματα αναζήτησης, τα auction insights, το Serpstat. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον ιστότοπο, παρακολουθούμε τη χρήση του Facebook Pixel και της ετικέτας remarketing. Παρακολουθούμε την παρουσία του remarketing.
2.Συγκρίνουμε τους ανταγωνιστές μεταξύ τους, εξετάζουμε τις κοινές και τις ελλείπουσες λέξεις-κλειδιά. Προσθέτουμε τα απαραίτητα δεδομένα στο σχέδιό μας.
3.Ελέγχουμε τις κύριες λέξεις-κλειδιά.
4.Αναλύουμε τα κείμενα των διαφημίσεων, επισημαίνουμε τα CTA και τα χρήσιμα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές.
5.Εξετάζουμε τις ομαδοποιήσεις των λέξεων, προσθέτουμε την απαραίτητη στο σχέδιό μας.
6.Ελέγχουμε τις σελίδες προορισμού.
7.Βελτιώνουμε τις δικές μας καμπάνιες, θυμόμαστε τα λάθη των ανταγωνιστών.

Παρακολουθούμε τις θέσεις PPC των ανταγωνιστών με το Serpstat Rank Tracker

Η Serpstat προσφέρει την παρακολούθηση των θέσεων των ανταγωνιστών χωρίς να ξοδέψετε επιπλέον πιστώσεις! Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη για SEO και PPC, για κινητές και επιτραπέζιες περιοχές. Στις ρυθμίσεις του έργου Rank Tracker απλά προσθέστε τους τομείς των ανταγωνιστών ή σημειώστε τους με το κουμπί αστέρι στην αναφορά Ανταγωνιστές. Ως αποτέλεσμα, θα μπορείτε να δείτε πόσες από τις λέξεις-κλειδιά PPC σας χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές για τις καμπάνιες τους, τις θέσεις τους και τον αριθμό των διαφημίσεων. Επιλέγοντας καθημερινή παρακολούθηση, μπορείτε να λαμβάνετε καθημερινά αποτελέσματα και να κάνετε τυχόν αλλαγές στην καμπάνια PPC σας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δικών σας και των ανταγωνιστών σας.

Serpstat Competitors

Πόσο συχνά πρέπει να διεξάγετε έρευνα για τους ανταγωνιστές PPC;

Για να συμβαδίζετε με τον ανταγωνισμό, θα πρέπει να διατηρείτε την επαφή με τις αλλαγές της αγοράς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προσπαθείτε να κατανοείτε τις ανάγκες των πελατών σας.

Αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με τη θέση, συνιστούμε να ολοκληρώνετε μια ανάλυση διαφημίσεων ανταγωνιστών τουλάχιστον μία φορά κάθε τρίμηνο έως μία φορά κάθε χρόνο. Αυτό σας επιτρέπει να αντιδράτε στα αποτελέσματά σας και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ

Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσετε τις διαφημίσεις των ανταγωνιστών σας. Μπορεί να βρείτε διαφημίσεις ανταγωνιστών κάθε φορά που κάνετε αναζήτηση για οτιδήποτε σχετίζεται με το προϊόν ή τις υπηρεσίες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Serpstat για να πραγματοποιήσετε ανάλυση ανταγωνιστών PPC και να μάθετε τι κάνουν οι ανταγωνιστές σας.

Η ανάλυση ανταγωνιστών PPC είναι ένας έξυπνος τρόπος για να ανακαλύψετε τις νικηφόρες στρατηγικές που υιοθετούν οι ανταγωνιστές στη συγκεκριμένη θέση. Γνωρίζοντας τις λεπτομέρειες, θα είστε σε θέση να ανακαλύψετε τις διαφημίσεις με τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν εφαρμόσει οι ανταγωνιστές σας.

Read original article “How To Carry Out A Quick Analysis Of Competitors' Contextual Advertising (PPC)” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm