4 skäl till varför du bör implementera nyckelordskluster i din SEO-strategi

4 skäl till varför du bör implementera nyckelordskluster i din SEO-strategi
Alex Williams
Alex Williams
Freelance Writer at WilliamsTechCopy

Att fokusera och optimera sin webbplats kring ett fåtal nyckelord blir snabbt föråldrat. Varje dag blir Google och andra sökmotorer allt bättre på att förstå mänskligt språk och sökintentioner. Till exempel lägger Google nu större vikt vid naturlig språkbehandling (NLP) och fokuserar alla ansträngningar på en djupare förståelse för hur innehållet på sidan hänger ihop. Det räcker alltså inte längre att optimera innehållet för ett enda sökord.

Eftersom Googles (NLP) kapacitet fortsätter att utvecklas måste vår on-page SEO-strategi också förbättras för att återspegla dessa framsteg inom sök. Det är därför SEO-branschen har skiftat fokus till nyckelordsklustring för att höja nivån på on-page-optimeringar och hålla jämna steg med Googles tekniska framsteg.

Men vad är nyckelordsklustring och hur kan det blåsa liv i både nytt och befintligt innehåll på din webbplats? I den här artikeln förklarar vi vad nyckelordskluster är och hur du genom att strukturera din webbplats kring dem kan driva organisk trafik från sökmotorer och få ditt företag att växa.

Vad är nyckelordskluster?

Enkelt uttryckt är nyckelordskluster/teman (även kända som nyckelordsgrupperingar) en grupp av liknande frågor och nyckelord som representerar sökningar med liknande konsumentintention. Dessa termer eller fraser har liknande eller nästan liknande betydelser och avsikter.

Till exempel är "säkerhetskamera", "säkerhetskamera för hemmet" och "säkerhetskamerasystem" inget annat än liknande nyckelfraser med liknande avsikt som används av Google-sökare som vill köpa en säkerhetskamera.

Serpstat Keyword Clustering

Du kan tänka på nyckelordskluster som flera nycklar på en nyckelring där nyckelringen är ditt innehåll och nyckelorden/fraserna är dina nycklar.

Användare söker sällan efter produkter, tjänster eller svar på sina frågor med samma termer. Så om vi antar att ditt varumärke handlar med säkerhetskameror, kommer en ranking för endast det första nyckelordet att begränsa din marknadsandel för de andra nyckelorden i klustret.

Google rankar ändå vanligtvis dina webbsidor för flera sökord. Att använda en nyckelordsklustermodell är ett bra sätt att strategiskt säkerställa att Google rankar dina sidor för de mest relevanta branschnyckelorden och de termer som din målgrupp oftast använder när de söker.

4 fördelar med klustring av sökord

För att maximera fördelarna med nyckelordsklustring bör du först inse att det tar mycket tid och resurser, och det är inte en strategi som ger framgång över en natt för din marknadsföringsstrategi. För att lyckas måste du göra detaljerad sökordsforskning, publicera massor av innehåll och investera mer i dina SEO-insatser.

Det är också viktigt att ha ett erfaret marknadsföringsteam och använda högkvalitativ programvara för projektledning och samarbete för att driva dina SEO-kampanjer. Förutom samarbetsverktyg måste programvaran innehålla funktioner som sökordsforskning och rekommendationer för klustring av sökord så att du kan utveckla en heltäckande sökordsstrategi.

Med det sagt, här är några av de viktigaste fördelarna med nyckelordskluster:

Högre organisk trafik

De dagar är förbi då SEO-tekniker på sidan omfattade optimering av varje landningssida på din webbplats för ett enda fokusnyckelord. Idag begränsar optimering för ett enda nyckelord din webbplats potential att generera organisk trafik.

Med klustring av sökord kan du rikta in dig på flera relaterade longtail- och shorttail-nyckelord istället för bara ett, vilket ökar antalet uppslag i sökmotorernas sidresultat (SERP). Detta gör att sökmotorn uppfattar dina sidor som mer relevanta, vilket hjälper din webbplats att rankas högre.

Dessutom kan du ladda om din innehållsplanering. Det tvingar dig nämligen att tänka på bättre sätt att strukturera din webbplats kring dina nyckelordskluster och deras relevans för din målgrupp. I det långa loppet gör detta det lättare att identifiera de mindre konkurrenskraftiga nyckelorden med hög konvertering som du kan fokusera på för att stärka din webbplats auktoritet och dra in mer trafik.

Det är svårare att få fart på ett nyckelord med hög konkurrens, särskilt om du precis har börjat. Det är bättre att börja med att fokusera på att skapa innehåll om underämnen som är nära relaterade till ditt huvudämne - du kommer att möta mindre konkurrens med dessa - för att hjälpa till att etablera din webbplats i sökmotorn.

Ett annat sätt att öka den organiska trafiken till din webbplats är att uppmuntra dina kunder att lämna omdömen om sina erfarenheter på din Google Business Profile. Google-recensioner spelar en stor roll för lokal SEO, bygger upp kundernas förtroende och hjälper till att locka fler besökare och driva mer trafik till ditt företag. Eftersom över 70% av kunderna endast skulle lämna en recension om de tillfrågades direkt, måste du vara proaktiv för att få köpare att vidta åtgärder.

Snabbare förbättringar av rankningen i SERPS

Under 2007 klassificerade Google minst 25 % av alla sökningar som gjordes i sökrutan som "nya" och aldrig tidigare visade. Denna siffra har sedan dess minskat, och från 2013 till idag är det 15% av alla sökningar som matas in i sökmotorns sökruta som Google anser vara "nya" och aldrig tidigare sedda.

Genom att använda nyckelordskluster diversifierar du din sökpotential och gör det lättare för sökmotorn att förstå ditt innehåll och visa det på SERP för alla potentiella nya nyckelord.

Låt oss titta på exemplet med säkerhetskameror igen. Om du bara optimerar för sökordet "säkerhetskameror" förlorar du chansen att tjäna pengar på sökorden "säkerhetskamera för hemmet" och "säkerhetskamerasystem".

Similar search intent for “security camera system” and “security camera for home” on SERPs

Fler möjligheter till intern länkning

Din webbplats är som en stor herrgård, med rum och utrymmen som är sammankopplade med varandra. Och precis som i ett hus är webbplatsens interna design och arkitektur mycket viktig. Interna länkar är som dörröppningar från en sida till en annan.

Google älskar när det finns tillräckligt många dörröppningar och när dörröppningarna är logiska och lätta att följa. Detta eftersom både läsare och sökmotorer får lättare att hitta ditt innehåll.

Googles algoritm förbättras kontinuerligt för att ge sökarna de mest relevanta resultaten. Bland annat straffas alltför irrelevanta interna kopplingar och konversationsförfrågningar tolkas som tankar snarare än bokstavliga nyckelord.

En pelarsida är en omfattande resurssida som ger djupgående täckning av ett primärt ämne och länkar till högkvalitativ information som utvecklats för stödjande underämnen. Detta gör det lättare för konsumenterna att hitta det relevanta och korrekta innehåll de behöver och förenklar processen för webbcrawlers att förstå och relatera teman på din webbplats.

Att använda nyckelordskluster skapar obegränsade möjligheter för intern länkning. Och detta kommer med obegränsade fördelar som inkluderar:

 • Förbättrar indexeringen av webbplatsen.
 • Sökmotorernas sökrobotar följer länkar för att hitta och indexera dina webbsidor. Interna länkar hjälper sökrobotarna att enkelt hitta, kategorisera och indexera ditt innehåll.
 • Hjälper till med navigering på webbplatsen. 
 • Korrekta interna länkar hjälper nya och djupa sökrobotar att enkelt navigera på din webbplats, vilket kan få dig på deras goda sida och vinna dig några belöningar.
 • Ökar backlink-intjäningspotentialen för djupa innehållssidor.
 • Att utveckla en väl genomtänkt intern länkstrategi kan öka din sida och ditt innehålls potential att tjäna länkjuice. Detta uppnås genom att tillhandahålla uttryckliga klickvägar och indexering på din webbplats som höjer webbplatsens genomsökningsprioritet via förbättrad länkdistribution.
 • Ökar auktoriteten och rankningskraften för alla sidor på din webbplats.
 • Sökmotoralgoritmen använder en metod som är betydligt mer komplicerad än länkjuiceflödet för att avgöra värdet på ditt innehåll. Intern länkning är en av de viktigaste sakerna som hjälper robotarna att bedöma ditt innehåll som värdefullt. Om din webbplats är välstrukturerad och indexerad kan du uppnå en hög SERP-ranking utan att förlita dig på enbart länkjuice.
 • Interna länkar med väl valda ankartexter förbättrar länkvärdet.
 • Eftersom interna länkar är en sträng av HTML-kod som länkar en webbsida till en annan, är de mer värdefulla än navigations- eller bildtexter. Om du lägger till ett nyckelord i förankringstexten kan du öka värdet ytterligare.
 • Erbjuder webbplatsbesökare mer värde.
 • Att använda nyckelordskluster är inte bara en viktig SEO-teknik, utan ger också mycket värde till webbplatsens besökare. När de flesta besökare undersöker ett visst ämne söker de ofta upp fler sidor med kompletterande information. Användare som uppskattar ditt material kommer att lägga mer tid på att läsa dina andra artiklar.
The benefits of internal linking

Bygga upp expertis och aktuell auktoritet inom din branschnisch

För att uppnå aktuell auktoritet måste ett innehåll kunna påverka publikens åsikter eller tankar, vilket endast uppnås om innehållet delar övertygande argument och starka bevis.

För att en webbplats ska uppnå topical authority måste den ha viss auktoritet över en grupp av idéer eller en nisch snarare än att ha faktiskt inflytande över en enda idé eller ett enda område. Enligt detta relativt nya begrepp rankas webbplatser med värdefullt och relevant material högre i Googles sökresultat än de med irrelevant innehåll.

Låt oss till exempel säga att du har en sida om rosa Barbiedockor på en webbplats som diskuterar allt som har med Barbiedockor att göra. Samtidigt har ett annat varumärke en liknande sida för rosa Barbiedockor, men sidan finns på en webbplats om skönhetsprodukter.

Förutsatt att du marknadsför Barbie-dockor och inte rosa produkter, har din webbplats högre aktuell auktoritet.

Det beror på att även om webbplatsen för skönhetsprodukter kan ha en bra sida om rosa Barbie-dockor, finns det inget som signalerar till sökmotorn eller läsarna att de har en stor kunskap om dessa dockor. Å andra sidan har din webbplats aktuell auktoritet på Barbie-dockor, och den kan lätt bli en one-stop shop för allt om dockor, oavsett om läsaren vill lära sig mer om rosa eller orange Barbie-dockor.

Kort sagt kan nyckelordskluster hjälpa dig att generera högkvalitativt innehåll om ditt specifika ämne. Så när läsarna söker efter information eller relevanta webbplatser att länka till, kommer du att vara där de går.

Förbättrad ranking för Long-Tail och Short-Tail sökord

Fristående sökordsmarknadsföringsstrategier tillhör det förflutna. Genom att använda nyckelordskluster med en bra blandning av long-tail och short-tail nyckelord ökar dina chanser att ranka för nyckelord som kan vara svåra att hantera på egen hand.

Till exempel blir tekniker för longtail-nyckelord mer och mer avgörande för SEO. Detta beror på Googles fokus på användarupplevelse och intention, framväxten av konversationssökning och tillkomsten av applikationer som t.ex. röstsökning.

Med kluster kan du ranka för olika longtail- och shorttail-nyckelord istället för att rikta in dig på några sökfrågor separat, vilket ökar konverteringarna och intäkterna för ditt företag.

Här är till exempel ett företag som förmodligen riktar in sig på flera sökord med det här innehållet. Det rankas först för både "content brief" och "what is a content brief" sökfraser.

Ranks first for both “content brief” and “what is a content brief” keyphrases.

Så här kan du öka dina chanser att rankas högre för både långsvansade och kortsvansade sökord:

 • Fokusera inte på några få huvudnyckelord. Istället bör du alltid inkludera en bra blandning av longtail- och shorttail-nyckelord i alla delar av innehållet.
 • Se till att du har full förståelse för varför eller användarens avsikt med varje enskilt nyckelord så att du kan skräddarsy ditt innehåll för att tillgodose denna avsikt.
 • Google kontrollerar fortfarande om det nyckelord som anges i sökrutan är väl fördelat i innehållet. Se till att dina nyckelord finns med i dina rubriker, H1-taggar, metabeskrivningar och även i alt-texter till bilder.
 • Se till att du har en bra arkitektur av interna länkar mellan dina pelarsidor och klustersidor.

Hur man skapar nyckelords- och ämneskluster

Att utveckla ett nyckelordskluster kräver omfattande sökordsforskning och att du är strategisk när det gäller hur du riktar in dig på dina valda nyckelord. Du måste förstå din målgrupp och vilka typer av sökfraser de använder för att söka efter liknande svar, tjänster eller produkter.

Här är en steg-för-steg-guide för hur du genomför nyckelordsklustring och framgångsrikt bygger en innehållsstrategi kring klustren:

Steg 1: Skapa en nyckelordslista

Innan du kan börja rikta in dig på sökord måste du först göra sökordsforskning - massor av sökordsforskning.

Börja med att tänka på det viktigaste nyckelordet som du vill att din webbplats ska rankas för. Låt oss till exempel säga att ditt företag är ett e-handelsvarumärke som säljer löparskor för kvinnor. Ett exempel på det primära sökord du kan ranka för skulle vara "löparskor för kvinnor".

När du har identifierat det primära sökordet ska du identifiera alla möjliga underordnade ämnen, long-tail-fraser, pelarämnen, synonymer och variationer kring detta sökord.

Överväg också att kontrollera vilka nyckelord dina konkurrenter rankar för att se vilka som är mest populära i din bransch. Tanken är att hitta vilka termer som är mer värdefulla och har den högsta konverteringspotentialen.

Här är några frågor som du bör ställa dig när du gör sökordsanalys:

 • Vad är det jag säljer?
 • Vilka problem behöver min målgrupp lösa?
 • Vad skulle få potentiella kunder att välja min webbplats framför andra liknande webbplatser?
 • Vilken demografisk kundgrupp riktar jag mig till?
 • Om jag var en helt ny kund, vilka termer skulle jag skriva in och söka efter på Google för att hitta mina produkter eller tjänster?
 • Har jag något befintligt innehåll som svarar på mina potentiella kunders vanligaste frågor?

När du har en snabb lista över de viktigaste sökorden kan du använda ett sökordsverktyg för att identifiera fler potentiella sökord.

Steg 2: Använd ett sökordsverktyg för att analysera dina sökord

Använd sedan ett pålitligt sökordsverktyg för att ta reda på vilka av de sökord du har listat som är värdefulla och har potential att föra trafik till din webbplats.

Serpstat Keyword Research Tools

Det finns många sätt att registrera dina forskningsresultat. Beroende på vilket sökordsverktyg du använder är det enklaste att ladda ner data som ett kalkylblad.

Här är ett exempel:

Example

Om det görs på rätt sätt kan en omfattande sökordsanalys ge dig en lista med hundratals eller till och med tusentals sökord som har potential att ge mer trafik till din webbplats. Dessa data hjälper dig att identifiera vilka nyckelord som din målgrupp använder mer när de söker efter produkter och tjänster som dina, så att du kan prioritera dem som "kärnnyckelord" i dina kluster.

Steg 3: Identifiera teman och ämnesgrupper

När din nyckelordslista är klar kommer du snabbt att märka liknande teman och mönster. Faktum är att du kanske redan har börjat märka olika likheter medan du gör din forskning. Dessa mönster är vad som hjälper dig att bilda nyckelordskluster.

Här är några kriterier som du kan använda för att segmentera din sökordslista i kluster.

 • Relevans.
 • Sikta på att gruppera ord och fraser som är nära besläktade och har samma sökintention. Detta gör det lättare för Google att komma åt dina sidor och snabbt få en inblick i innehållet.
 • Sökvolym och CPC.
 • Dina huvudnyckelord bör ha en anständig sökvolym, vilket visar att människor faktiskt söker efter dessa nyckelord. Långsvansade fraser kan ha färre sökningar eftersom de är mycket specifika, men se till att de har bra kostnad per klick.
 • Organiska svårigheter.
 • Olika rankningsfaktorer spelar in när det gäller organisk svårighetsgrad. Att inkludera sökord med högre organisk svårighetsgrad beror vanligtvis på din webbplatsauktoritet och din webbplats etablering. Att kombinera sökord med låg och hög konkurrens kan öka den kortsiktiga rankingen.
 • Marknadsföringstratt. 
 • Det är också möjligt att gruppera nyckelord baserat på var kunden befinner sig i din marknadsföringstratt. Till exempel kan toppen och mitten av tratten ha kluster av nyckelord för medvetenhet och lead-nurturing (bäst för e-böcker och bloggar), och botten av tratten kan ha kluster av nyckelord för konvertering.

Steg 4: Organisera dina sökord i grupper

När du har tagit reda på de gemensamma nämnarna kan du organisera nyckelorden i grupper om 3-5 - mer än så kan vara besvärligt att optimera. Du kan lita på alla ansedda SEO-verktyg som att utföra denna process.

Se till att varje kluster har ett kärnnyckelord och flera kompletterande nyckelord. Du kan till exempel inkludera ett nyckelord med lägre svårighetsgrad och hög sökvolym med några långsvansade nyckelord med låg sökning.

Keywords Into Groups

I ett sådant fall kan kärnsökordet vara något mer konkurrenskraftigt att ranka för, men du har parat ihop det med nyckelord med lägre svårighetsgrad med något högre konverteringspotential.

Kom också ihåg att inte alla sökord på din lista bör hamna i ett kluster. Välj bara ut de som har höga CPC, stor sökvolym och relevant sökintention och använd bara dessa för att skapa dina sökordskluster.

Vill du spara tid genom att automatiskt samla in och klustra nyckelord med Serpstats verktyg?

Klicka på knappen nedan, registrera dig och få en gratis 7-dagars provperiod!

Få din Serpstat-testversion

Steg 5: Skapa eller optimera pelarsidor med nyckelordsklustren

Nu när du har dina nyckelordskluster kommer de att fungera som färdplanen till dina högoptimerade sidor. Använd klustren för att skapa, optimera och organisera innehållet på din webbplats.

Vanligtvis representerar varje nyckelordskluster ett kärnämne, eller vad som kallas en pelarsida. Du måste ha en landningssida för varje nyckelordskluster för att optimera ordentligt. Du kan också använda ett innehållsoptimeringsverktyg som hjälper dig att optimera ditt innehåll bättre.

Helst bör du analysera nyckelorden som bildar varje kluster för att se vilken information du behöver dela och hur du kan hjälpa till att underlätta din publiks smärtpunkter.

När du har skapat dina första webbsidor kommer du att behöva utöka ditt innehåll för att stärka din nyckelordsklustring. Du bör inte bara tänka på det material du publicerar idag, utan istället koncentrera dig på att utveckla en hållbar innehållsstrategi som stöder webbplatsens långsiktiga SEO.

Prioritera följande områden för att öka rankingen på pelarsidorna:

 • Aktuellt djup:

  Skriv innehåll i lång form med tillräckligt djup.

 • Informationsstruktur:

  Se till att ditt innehåll är väl genomarbetat och har struktur och flöde.

 • Sidupplevelse:

  Fokusera på att skriva för människor innan du skriver för sökmotorn. Inkludera guldkorn på sidan som bilder, videor och hopplänkar för att förbättra sidans användarupplevelse.

Steg 6: Förstärk nyckelordskluster med hjälp av blogginnehåll

Genom att bygga upp blogginnehåll kring dina pelarsidor kan du förstärka dina nyckelordskluster och därmed öka pelarsidornas ranking och innehållsauktoritet. Varje blogginlägg kan fokusera på ett av de stödjande nyckelorden - underrubriker eller nyckelord som är relaterade till det centrala nyckelordet. Detta hjälper dig att automatiskt skapa ämneskluster för din webbplats.

Den interna länkstrategin mellan dessa sidor spelar dock också en stor roll för att hjälpa dem att rankas bra på Google. Vanligtvis bör underordnade sidor länka tillbaka till pelarsidorna med det centrala nyckelordet för att öka chanserna att rankas högre för dessa nyckelord.

Genom att bygga ämneskluster på din webbplats kan du lägga till fler interna länkar, vilket ökar den tid som användarna tillbringar på dina sidor. Det hjälper också Googles sökrobotar att snabbt identifiera vilka sidor som är viktigast.

En innehållsgranskning för att optimera ditt befintliga blogginnehåll

Sanningen är att det är lättare att återanvända befintligt innehåll och locka mer trafik än att ranka för nytt innehåll.

Så för att ranka snabbare för nyckelordsklustren bör du:

 • Utföra en innehållsrevision och identifiera befintliga delar av innehåll som kan förbättras för att få fler vertikaler. Du kan till exempel hitta klusterartiklar som kan fungera bra om de länkas till vissa pelarsidor.
The relationship between pillar content and cluster content through hyperlinks
 • Identifiera också delar av innehållet som behöver mer djupgående information eller underämnen i en befintlig artikel som kan täckas bättre på en fristående sida. Att hålla innehållet uppdaterat och eliminera falsk eller vilseledande information är en del av att utöva ett gott digitalt medborgarskap som hjälper till att ge värde till din publik. Du kan kontrollera din Google Search Console (GSC) för att få insikt i vilka ämnen som dina målgrupper söker mest efter och maximera deras potential.

Övervaka dina nyckelordskluster i GSC Insights

När du är klar med nyckelordsklustret och har publicerat optimerat innehåll kring dessa kluster är det också viktigt att spåra nyckelorden för att se hur de rankas.

Här är de viktigaste sakerna att spåra för att ta reda på om din nya SEO-strategi fungerar:

 • Antalet nyckelord som rankas. 

  Om det totala antalet nyckelord som din sida rankas för ökar, tyder det på att Google verkligen förstår sidans innehåll och inser dess relevans för olika nyckelordssökningar.

 • Visningar.

  Om Google börjar marknadsföra ditt SERP-resultat till ett ökande antal sökare, tyder det på att deras sökrobotar anser att din sida är relevant. Även om din sida inte rankas på första sidan betyder impressions att Google anser att dina sidor är relevanta för sökordsfrågan.

Stödjer klustring av sökord verkligen din SEO-strategi?

Klustring av sökord kan vara en lång process, men det är värt det i det långa loppet. Det är en del av en avancerad SEO-strategi som kan ge dig en fördel mot Googles två främsta superkrafter (naturlig språkbehandling och indexering), så att du kan vinna vissa vertikaler.

När du baserar din webbplats på nyckelordskluster berättar du för Google att din webbplats är en auktoritet inom din nisch och innehåller en enorm bredd och djup av innehåll. Således är nyckelordskluster inte bara fördelaktigt för din nuvarande SEO-strategi, utan det är också framtiden för SEO i allmänhet. Om du använder den här tekniken nu kommer din webbplats att ligga före i parken och rankas på lång sikt.

Slutsats: Att klustra eller inte klustra?

Som du kan se går mycket ut på att skapa en vinnande SEO-strategi. Google utvecklas ständigt och utvecklar sig själv, så du måste också fortsätta att utvecklas för att förbli relevant. Klustring av nyckelord är en av Googles största uppfinningar som gör att du kan skapa, optimera och organisera ditt innehåll genom att diversifiera ditt språk för att ranka högre och snabbare.

Kluster av nyckelord gör att ditt innehåll ser mer djupgående ut och visar din publik och sökmotorn att du förstår din nisch. Dessutom hjälper djupgående innehåll till att täcka alla möjliga användarintentioner och hjälper din publik att få alla svar de söker från en källa, vilket bygger upp din webbplats auktoritet.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm