4 grunner til hvorfor du bør implementere søkeordklynger i SEO-strategien din

4 grunner til hvorfor du bør implementere søkeordklynger i SEO-strategien din
Alex Williams
Alex Williams
Freelance Writer at WilliamsTechCopy

Praksisen med å fokusere og optimalisere nettstedet ditt rundt noen få nøkkelord er i ferd med å bli utdatert. Google og andre søkemotorer blir stadig flinkere til å forstå menneskelig språk og søkeintensjon. For eksempel legger Google nå større vekt på naturlig språkbehandling (NLP) og fokuserer på en dypere forståelse av hvordan innholdet på siden henger sammen. Derfor er det ikke lenger nok å optimalisere innholdet for ett enkelt søkeord.

Etter hvert som Googles (NLP) evner fortsetter å utvikle seg, må også SEO-strategien vår på siden forbedres for å gjenspeile disse fremskrittene innen søk. Dette er grunnen til at SEO-bransjen har skiftet fokus til søkeordklynger for å optimalisere innholdet på siden og holde tritt med Googles teknologiske utvikling.

Men hva er egentlig klynging av søkeord, og hvordan gir det liv til både nytt og eksisterende innhold på nettstedet ditt? I denne artikkelen forklarer vi hva søkeordklynger er, og hvordan du kan øke den organiske trafikken fra søkemotorer og skape vekst i virksomheten din ved å strukturere nettstedet ditt rundt dem.

Hva er søkeordklynger?

Enkelt forklart er søkeordklynger/temaer (også kjent som søkeordgrupperinger) en gruppe av lignende spørsmål og søkeord som representerer søk med lignende forbrukerhensikt. Disse begrepene eller frasene har lik eller nesten lik betydning og hensikt.

For eksempel er "sikkerhetskamera", "sikkerhetskamera til hjemmet" og "sikkerhetskamerasystem" ikke noe annet enn lignende søkefraser med lignende intensjon som brukes av Google-søkere som ønsker å kjøpe et sikkerhetskamera.

Serpstat Keyword Clustering

Du kan se på søkeordklynger som flere nøkler på en nøkkelring, der nøkkelringen er innholdet ditt, og søkeordene/frasene er nøklene dine.

Brukere søker sjelden etter produkter, tjenester eller svar på spørsmål med de samme ordene. Hvis vi antar at varemerket ditt handler med sikkerhetskameraer, vil det å rangere kun på det første søkeordet begrense markedsandelen din for de andre søkeordene i klyngen.

Google rangerer vanligvis nettsidene dine for flere søkeord uansett. Ved å bruke en søkeordklyngemodell kan du på en strategisk måte sikre at Google rangerer nettsidene dine for de mest relevante søkeordene i bransjen og de begrepene målgruppen din oftest bruker når de søker.

4 fordeler med søkeordgruppering

For å maksimere fordelene ved søkeordgruppering bør du først og fremst være klar over at det krever mye tid og ressurser, og at det ikke er en strategi som gir suksess over natten. For å lykkes må du gjøre grundige søkeordsanalyser, publisere massevis av innhold og investere mer i SEO-arbeidet.

Det er også viktig å ha et erfarent markedsføringsteam og bruke programvare av høy kvalitet for prosjektstyring og samarbeid for å gjennomføre SEO-kampanjer. I tillegg til samarbeidsverktøy må programvaren inneholde funksjoner som søkeordsanalyse og anbefalinger om søkeordklynger, slik at du kan utvikle en omfattende søkeordstrategi.

Her er noen av de viktigste fordelene med søkeordgruppering:

Høyere organisk trafikk

Den tiden er forbi da SEO-teknikker på siden besto i å optimalisere hver enkelt landingsside på nettstedet ditt for ett enkelt søkeord. I dag vil optimalisering for ett enkelt søkeord begrense nettstedets potensial for å generere organisk trafikk.

Med klynging av søkeord kan du målrette deg mot flere relaterte lang- og korthalede søkeord i stedet for bare ett, noe som øker antallet opptredener i søkeresultatene (SERP). Dette gjør at søkemotoren oppfatter sidene dine som mer relevante, noe som bidrar til at nettstedet ditt rangeres høyere.

I tillegg gir det deg mulighet til å planlegge innholdet ditt på en bedre måte. Det tvinger deg nemlig til å tenke ut bedre måter å strukturere nettstedet ditt rundt søkeordklyngene dine og deres relevans for målgruppen din. I det lange løp gjør dette det enklere å identifisere de mindre konkurranseutsatte søkeordene med høy konvertering, som du kan fokusere på for å styrke nettstedets autoritet og tiltrekke deg mer trafikk.

Det er vanskeligere å få fart på sakene med et søkeord med høy konkurranse, spesielt hvis du nettopp har begynt. Det er bedre å begynne med å fokusere på å lage innhold om undertemaer som er nært knyttet til hovedtemaet ditt - du vil møte mindre konkurranse med disse - for å etablere nettstedet ditt i søkemotoren.

En annen måte å øke den organiske trafikken til nettstedet ditt på, er å oppfordre kundene dine til å legge igjen anmeldelser om sine erfaringer på Google Business-profilen din. Google-omtaler spiller en stor rolle i lokal SEO, bygger opp kundenes tillit og bidrar til å tiltrekke flere besøkende og drive mer trafikk til bedriften din. Siden over 70 % av kundene kun vil legge igjen en anmeldelse hvis de blir spurt direkte, må du være proaktiv for å få kundene til å handle.

Raskere forbedringer i SERPS-rankingen

I 2007 klassifiserte Google minst 25 % av alle søk som ble lagt inn i søkefeltet, som "nye" og aldri sett før. Dette tallet har siden blitt redusert, og fra 2013 og frem til i dag er 15 % av alle søkene som legges inn i søkemotorens søkefelt, ansett som "nye" og aldri sett før av Google.

Ved å bruke søkeordklynger diversifiserer du søkepotensialet ditt og gjør det lettere for søkemotoren å forstå innholdet ditt og vise det på SERP for alle de potensielle nye søkeordene.

La oss se på eksemplet med sikkerhetskameraer igjen. Hvis du bare optimaliserer for søkeordet "sikkerhetskameraer", mister du muligheten til å tjene penger på søkeordene "sikkerhetskamera til hjemmet" og "sikkerhetskamerasystem".

Similar search intent for “security camera system” and “security camera for home” on SERPs

Flere muligheter for intern lenking

Nettstedet ditt er som et stort herskapshus, med rom og områder som er forbundet med hverandre. Og akkurat som i et hus er nettstedets interne design og arkitektur svært viktig. Interne lenker er som døråpninger fra en side til en annen.

Google liker når det er nok døråpninger, og når døråpningene er logiske og enkle å følge. Det gjør det enklere for både lesere og søkemotorer å finne frem til innholdet ditt.

Googles algoritme forbedres kontinuerlig for å gi søkerne de mest relevante resultatene. Blant disse endringene er at de straffer for mange irrelevante interne koblinger og tolker samtaleforespørsler som tanker i stedet for bokstavelige nøkkelord.

En søyleside er en omfattende ressursside som går i dybden på et hovedtema og lenker til informasjon av høy kvalitet som er utviklet for undertemaer. Dette gjør det enklere for brukerne å finne relevant og riktig innhold, og det gjør det enklere for webcrawlere å forstå og relatere temaene på nettstedet ditt.

Bruk av søkeordklynger skaper ubegrensede muligheter for intern lenking. Og dette kommer med ubegrensede fordeler, blant annet:

 • Forbedrer indekseringen av nettstedet.
 • Søkemotorens crawlere følger lenker for å finne og indeksere nettsidene dine. Interne lenker gjør det lettere for søkerobotene å finne, kategorisere og indeksere innholdet ditt.
 • Gjør det lettere å navigere på nettstedet.
 • Riktige interne lenker gjør det lettere for nye og dype crawleroboter å navigere på nettstedet ditt, noe som kan gi deg fordeler.
 • Øker tilbakekoblingspotensialet for sider med dypt innhold.
 • Ved å utvikle en gjennomtenkt intern lenkestrategi kan du øke sidens og innholdets potensial for å tjene lenkejuice. Dette oppnås ved å sørge for eksplisitte klikkruter og indeksering på nettstedet ditt som øker nettstedets gjennomsøkingsprioritet via forbedret lenkedistribusjon.
 • Øker autoriteten og rangeringskraften for alle sidene på nettstedet ditt.
 • Søkemotoralgoritmen bruker en metode som er betydelig mer innviklet enn lenkeflyt for å bestemme verdien av innholdet ditt. Interne lenker er en av de viktigste faktorene som gjør at robotene vurderer innholdet ditt som verdifullt. Hvis nettstedet ditt er godt strukturert og indeksert, kan du oppnå en høy SERP-rangering uten å basere deg på lenkejuice alene.
 • Interne lenker med velvalgte ankertekster øker lenkeverdien. 
 • Siden interne lenker er en streng med HTML-kode som knytter en nettside til en annen, er de mer verdifulle enn navigasjons- eller bildetekst. Hvis du legger til et nøkkelord i ankerteksten, kan du øke verdien ytterligere.
 • Gir besøkende på nettstedet mer verdi.
 • Bruk av søkeordklynger er ikke bare en viktig SEO-teknikk, det gir også mye verdi for de besøkende. Når de fleste besøkende undersøker et bestemt emne, søker de ofte opp flere sider med utfyllende informasjon. Brukere som setter pris på materialet ditt, vil bruke mer tid på å lese de andre artiklene dine.
The benefits of internal linking

Oppbygging av ekspertise og faglig autoritet i din bransjenisje

For å oppnå aktuell autoritet må et innhold være i stand til å påvirke publikums mening eller tankegang, noe som bare oppnås hvis innholdet inneholder overbevisende argumenter og sterke bevis.

For at et nettsted skal oppnå aktuell autoritet, må det ha en viss autoritet over en gruppe ideer eller en nisje, snarere enn å ha faktisk innflytelse over en enkelt idé eller et enkelt område. Ifølge dette relativt nye begrepet rangeres nettsteder med verdifullt og relevant materiale høyere i Googles søkeresultater enn nettsteder med irrelevant innhold.

La oss for eksempel si at du har en side om rosa Barbie-dukker på et nettsted som handler om alt som har med Barbie-dukker å gjøre. Samtidig har et annet varemerke en lignende side for rosa Barbie-dukker, men siden ligger på et nettsted om skjønnhetsprodukter.

Forutsatt at du markedsfører Barbie-dukker og ikke rosa produkter, har nettstedet ditt høyere aktuell autoritet.

For selv om nettstedet for skjønnhetsprodukter kanskje har en flott side om rosa Barbie-dukker, er det ingenting som signaliserer til søkemotoren eller leserne at de har stor kunnskap om disse dukkene. På den annen side har nettstedet ditt en aktuell autoritet når det gjelder Barbie-dukker, og det kan lett bli en one-stop-shop for alt som har med dukker å gjøre, uansett om leseren ønsker å lære om rosa eller oransje Barbie-dukker.

Kort sagt, søkeordklynger kan hjelpe deg med å generere innhold av høy kvalitet om ditt spesifikke tema. Så når leserne søker etter informasjon eller relevante nettsteder å lenke til, er det deg de går til.

Forbedret rangering for lang- og korthalede søkeord

Enkeltstående strategier for søkeordmarkedsføring hører fortiden til. Ved å bruke søkeordklynger med en god blanding av long-tail- og short-tail-søkeord øker du sjansene for å rangere på søkeord som kan være vanskelige å håndtere alene.

Etter hvert som tiden går, blir for eksempel longtail-søkeordteknikker mer og mer avgjørende for SEO. Dette skyldes Googles vektlegging av brukeropplevelse og intensjon, fremveksten av konversasjonssøk og fremveksten av applikasjoner som stemmesøk.

Ved hjelp av klynger kan du rangere for ulike langhale- og korthale-søkeord i stedet for å fokusere på noen få søk hver for seg, og dermed øke bedriftens konvertering og inntekter.

Her er for eksempel et eksempel på en bedrift som sannsynligvis retter seg mot flere søkeord med dette innholdet. Den ligger på førsteplass både for søkeordene "content brief" og "what is a content brief".

Ranks first for both “content brief” and “what is a content brief” keyphrases.

Slik kan du øke sjansene for å rangere høyere for både langhale- og korthale-søkeord:

 • Ikke fokuser ensidig på noen få hovedsøkeord. Inkluder i stedet alltid en god blanding av longtail- og shorttail-søkeord i alt innhold.
 • Sørg for at du har full oversikt over hvorfor eller brukerens hensikt med hvert enkelt søkeord, slik at du kan skreddersy innholdet ditt etter denne hensikten.
 • Google sjekker fortsatt om søkeordet som legges inn i søkefeltet, er godt fordelt i innholdet. Sørg for at søkeordene er inkludert i overskriftene, H1-taggen, metabeskrivelsen og til og med alt-tekster til bilder.
 • Sørg for at du har en god arkitektur med interne lenker mellom pilarsidene og klyngesidene.

Hvordan lage klynger av søkeord og emner

Å utvikle en søkeordklynge krever omfattende søkeordsundersøkelser og en strategisk tilnærming til hvordan du målretter søkeordene dine. Du må forstå målgruppen din og hvilke søkefraser de bruker når de søker etter lignende svar, tjenester eller produkter.

Her er en steg-for-steg-guide til hvordan du kan gruppere søkeord og bygge en innholdsstrategi rundt grupperingene:

Trinn 1: Lag en søkeordliste

Før du kan begynne å målrette mot søkeord, må du gjøre søkeordsundersøkelser - og mye av det.

Begynn med å tenke på det viktigste søkeordet du vil at nettstedet ditt skal rangere på. La oss for eksempel si at virksomheten din er et e-handelsmerke som selger joggesko for kvinner. Et eksempel på det viktigste søkeordet du kan rangere etter, er "joggesko for kvinner".

Når du har identifisert hovedsøkeordet, kan du identifisere alle mulige underemner, long-tail-fraser, hovedemner, synonymer og variasjoner rundt dette søkeordet.

Du kan også vurdere å sjekke hvilke søkeord konkurrentene dine rangerer på for å se hvilke som er mest populære i din bransje. Tanken er å finne ut hvilke søkeord som er mest verdifulle og har størst konverteringspotensial.

Her er noen spørsmål du bør stille deg selv når du undersøker søkeord for å komme i gang:

 • Hva er det jeg selger?
 • Hvilke problemer trenger målgruppen min å løse?
 • Hva vil få potensielle kunder til å velge min nettside fremfor andre lignende nettsider?
 • Hvilken målgruppe retter jeg meg mot?
 • Hvis jeg var en helt ny kunde, hvilke søkeord ville jeg brukt på Google for å finne produktene eller tjenestene mine?
 • Har jeg noe eksisterende innhold som svarer på de vanligste spørsmålene mine potensielle kunder har?

Når du har laget en kort liste over de viktigste søkeordene du bør satse på, kan du bruke et søkeordsverktøy til å identifisere flere potensielle søkeord.

Steg 2: Bruk et søkeordverktøy til å analysere søkeordene dine

Bruk deretter et pålitelig søkeordsanalyseverktøy for å finne ut hvilke av søkeordene du har listet opp, som er verdifulle og har potensial til å bringe trafikk til nettstedet ditt.

Serpstat Keyword Research Tools

Det finnes mange måter å registrere søkeresultatene på. Avhengig av hvilket søkeordsanalyseverktøy du bruker, er det enkleste å laste ned dataene i et regneark.

Her er et eksempel:

Example

Hvis du gjør det på riktig måte, kan en omfattende søkeordsanalyse gi deg en liste med hundrevis eller til og med tusenvis av søkeord som har potensial til å gi mer trafikk til nettstedet ditt. Disse dataene vil hjelpe deg med å identifisere hvilke søkeord målgruppen din bruker mest når de søker etter produkter og tjenester som dine, slik at du kan prioritere dem som "kjernesøkeord" i klyngene dine.

Trinn 3: Identifiser temaer og emnegrupper

Når søkeordlisten din er klar, vil du raskt legge merke til lignende temaer og mønstre. Faktisk har du kanskje allerede begynt å legge merke til ulike likheter mens du gjør research. Det er disse mønstrene som hjelper deg med å danne søkeordklynger.

Her er noen kriterier du kan bruke til å segmentere søkeordlisten din i klynger.

 • Relevans.
 • Målet er å gruppere ord og fraser som er nært beslektet og har samme søkeformål. Dette vil gjøre det enklere for Google å få tilgang til sidene dine og raskt få innsikt i innholdet.
 • Søkevolum og CPC. 
 • Kjernesøkeordene dine bør ha et anstendig søkevolum, noe som viser at folk faktisk søker etter disse søkeordene. Langhalefraser kan ha færre søk siden de er svært spesifikke, men sørg for at de har en god kostnad per klikk.
 • Organisk vanskelighetsgrad. 
 • Ulike rangeringsfaktorer spiller inn når det gjelder organisk vanskelighetsgrad. Om du velger søkeord med høy organisk vanskelighetsgrad, avhenger av nettstedets autoritet og etablering. En kombinasjon av søkeord med lav og høy konkurranseevne kan øke rangeringen på kort sikt.
 • Markedsføringstrakt.
 • Det er også mulig å gruppere søkeord basert på hvor kunden befinner seg i markedsføringstrakten. Øverst og midt i trakten kan du for eksempel gruppere søkeord for awareness og lead-nurturing (best for e-bøker og blogger), og nederst i trakten kan du gruppere søkeord for konvertering.

Trinn 4: Organiser søkeordene dine i grupper

Når du har funnet ut hva som er felles, organiserer du søkeordene i grupper på 3-5 - flere enn dette kan være vanskelig å optimalisere. Du kan bruke et anerkjent SEO-verktøy til å utføre denne prosessen.

Sørg for at hver gruppe har et kjernesøkeord og flere supplerende søkeord. Du kan f.eks. inkludere et søkeord med lavere vanskelighetsgrad og høyt søkevolum sammen med noen få nøkkelord med lang hale og lavt søkevolum.

Keywords Into Groups

I et slikt tilfelle kan kjernesøkeordet være litt mer konkurransedyktig, men du har kombinert det med søkeord med lavere søkevolum og litt høyere konverteringspotensial.

Husk også at ikke alle søkeordene på listen din bør havne i en klynge. Velg bare ut de med høy CPC, stort søkevolum og relevant søkeintensjon, og bruk bare disse til å lage søkeordklyngene dine.

Vil du spare tid ved å samle inn og gruppere søkeord automatisk med Serpstat-verktøyene?

Klikk på knappen nedenfor, registrer deg og få en gratis 7-dagers prøveperiode!

Få din prøveversjon av Serpstat

Steg 5: Opprett eller optimaliser pilarsider med søkeordklyngene

Nå som du har søkeordklyngene dine, vil de fungere som veikart til de optimaliserte sidene dine. Bruk klyngene til å opprette, optimalisere og generelt organisere innholdet på nettstedet ditt.

Hver søkeordklynge representerer vanligvis ett hovedtema, eller en såkalt søyleside. Du må ha en landingsside for hver søkeordklynge for å optimalisere riktig. Du kan også bruke et verktøy for innholdsoptimalisering for å optimalisere innholdet.

Ideelt sett bør du analysere søkeordene som utgjør hver klynge for å se hvilken informasjon du må dele og hvordan du kan bidra til å lindre publikums smertepunkter.

Etter at du har opprettet de første nettsidene, må du utvide innholdet for å styrke arbeidet med å gruppere søkeordene. Du bør ikke bare tenke på materialet du publiserer i dag, men konsentrere deg om å utvikle en bærekraftig innholdsstrategi som støtter nettstedets langsiktige SEO.

Prioriter følgende områder for å øke rangeringen på søylesidene:

 • Tematisk dybde:

  Skriv langt innhold med tilstrekkelig dybde.

 • Informasjonsstruktur:

  Sørg for at innholdet er gjennomarbeidet og har struktur og flyt.

 • Sideopplevelse:

  Fokuser på å skrive for mennesker før du skriver for søkemotoren. Inkluder nuggets på siden, som bilder, videoer og hopplenker, for å forbedre brukeropplevelsen.

Trinn 6: Forsterk søkeordklyngene ved hjelp av blogginnhold

Ved å bygge opp blogginnhold rundt pilarsidene dine kan du forsterke søkeordklyngene og dermed øke rangeringen og innholdsautoriteten til pilarsidene. Hvert blogginnlegg kan fokusere på ett av støttesøkeordene - underemner eller søkeord som er relatert til kjernesøkeordet. Dette vil hjelpe deg med å danne emneklynger for nettstedet ditt automatisk.

Den interne lenkestrategien mellom disse sidene spiller imidlertid også en viktig rolle for at de skal rangere godt på Google. Vanligvis bør underemnesidene lenke tilbake til hovedsidene med kjernesøkeordet for å øke sjansene for å rangere høyere for disse søkeordene.

Ved å bygge opp temaklynger på nettstedet ditt kan du legge til flere interne lenker, noe som øker tiden brukerne bruker på sidene dine. Det hjelper også Googles crawlere til raskt å identifisere hvilke sider som er viktigst.

Innholdsrevisjon for å optimalisere eksisterende blogginnhold

Sannheten er at det er lettere å gjenbruke eksisterende innhold og tiltrekke seg mer trafikk enn å rangere for nytt innhold.

Så for å rangere raskere for søkeordklyngene bør du:

 • Utføre en innholdsrevisjon og identifisere eksisterende innhold som kan forbedres for å få flere vertikaler. Du kan for eksempel finne klyngeartikler som kan fungere godt hvis de lenkes til bestemte pilarsider.
The relationship between pillar content and cluster content through hyperlinks
 • Identifiser også innhold som trenger mer utdypende informasjon, eller underemner i en eksisterende artikkel som kan dekkes bedre på en frittstående side. Å holde innholdet oppdatert og fjerne feilaktig eller misvisende informasjon er en del av det å utøve godt digitalt borgerskap som bidrar til å gi publikum verdi. Du kan sjekke Google Search Console (GSC) for å få innsikt i hvilke emner publikum søker mest etter og maksimere potensialet.

Overvåke søkeordklyngene dine i GSC Insights

Når du er ferdig med søkeordklyngene og har publisert optimalisert innhold rundt disse klyngene, er det også viktig å spore søkeordene for å se hvordan de rangerer.

Her er de viktigste tingene du bør følge med på for å finne ut om den nye SEO-strategien din fungerer:

 • Antall søkeord som rangeres. 

  Hvis det totale antallet søkeord siden din rangeres for øker, er det et tegn på at Google virkelig forstår sidens innhold og ser at den er relevant for ulike søkeord.

 • Visninger.

  Hvis Google begynner å promotere SERP-resultatet ditt til et økende antall søkere, indikerer det at søkerobotene deres anser siden din som relevant. Selv om siden din ikke er rangert på første side, betyr visninger at Google anser sidene dine som relevante for søkeordet.

Støtter søkeordgruppering virkelig SEO-strategien din?

Søkeordgruppering kan ta lang tid, men det er verdt det i det lange løp. Det er en del av en avansert SEO-strategi som kan gi deg et forsprang på Googles to største superkrefter (naturlig språkbehandling og indeksering), slik at du kan vinne noen vertikaler.

Når du baserer nettstedet ditt på klynger av søkeord, forteller du Google at nettstedet ditt er en autoritet innen din nisje og har en stor bredde og dybde i innholdet. Søkeordklynger er dermed ikke bare gunstig for din nåværende SEO-strategi, men det er også fremtiden for SEO generelt. Hvis du tar i bruk denne teknikken nå, vil det gi nettstedet ditt et forsprang og gjøre det bedre rustet til å rangere på lang sikt.

Konklusjon: Klynge eller ikke klynge?

Som du ser, er det mye som skal til for å skape en vinnende SEO-strategi. Google utvikler seg hele tiden, så du må også utvikle deg for å holde deg relevant. Søkeordklynger er en av Googles beste oppfinnelser som gjør det mulig for deg å skape, optimalisere og organisere innholdet ditt ved å diversifisere språket ditt for å rangere høyere og raskere.

Søkeordklynger får innholdet ditt til å se mer dyptgående ut og viser publikum og søkemotoren at du forstår nisjen din. I tillegg bidrar dyptgående innhold til å dekke alle mulige brukerintensjoner og hjelpe publikum med å få alle svarene de søker fra én kilde, noe som bygger opp nettstedets autoritet.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm