Synlighet i søkemotorer: Slik kan du sjekke og øke den

Synlighet i søkemotorer: Slik kan du sjekke og øke den
Valeriia Lokhtenko
Valeriia Lokhtenko
Blog Editor at Serpstat

Synlighet i søkemotorer, eller nettstedets synlighet, er en av de viktigste indikatorene for hvor vellykket SEO-optimalisering er, og for trafikkpotensialet til et nettsted.

Den avhenger i stor grad av antall søkeord nettstedet rangerer for, søkevolumet og domenets plassering i søkeresultatene.

La oss nå gå nærmere inn på hvordan du kan sjekke nettstedets synlighet i søkemotorer og øke den.

Hva er nettstedets synlighet i søkemotorer?

Synlighet i søkemotorer gjenspeiler hvor sannsynlig det er at brukerne finner et bestemt nettsted når de søker etter relevante søkeord. Den måles ut fra antall søkeord nettstedet rangeres for, søkevolumet og domenets plassering i søkeresultatene.

Det er viktig å analysere dette tallet for å finne ut hvor mye trafikk nettstedet ditt kan generere fra organiske søkeresultater, og for å finne ut hvordan du ligger an blant konkurrentene.

Lav eller ingen synlighet betyr at domenet har lave posisjoner for de mest relevante søkeordene, og at brukerne ikke finner det via organiske søk. På den annen side regnes synligheten i søkemotorer som høy når nettstedet har høye SERP-rangeringer for mange (populære) søkeord med høyt volum.

Nettsteder som rangerer blant de tre øverste plasseringene på SERP, har maksimal synlighet. Hvis domenet ikke rangeres på første side av søkeresultatene (topp 10), er søkemotorsynligheten ekstremt lav.

Forklaringen er enkel: 75 % av brukerne går aldri forbi første side i Googles søkeresultater, ifølge en studie fra Hubspot. Så den som havner på første side, får mest synlighet og dermed mest trafikk.

Og ikke nok med det. Sistrix konkluderte i sin undersøkelse med at det første organiske resultatet på Google får 28,5 % av klikkene, mens det andre og tredje får henholdsvis 15,7 % og 11,0 %:

Google CTR per ranking

Slik sjekker du nettstedets synlighet

Så hvordan sjekker du hvor synlig nettstedet ditt er? Det er ikke så komplisert, ettersom de fleste omfattende SEO-plattformer tilbyr en eller annen form for søkesynlighetssjekk.

Serpstat er intet unntak, og det tar bare noen få klikk. Skriv inn domenet ditt i søkefeltet, velg region og klikk på søk:

Serpstat

Så er du i gang. Du vil se domenets synlighetspoeng øverst i venstre hjørne:

Serpstat Domain Analysis tool

Du lurer kanskje også på hva som er en god synlighetspoengsum?

Synlighet er en relativ poengsum, og det finnes ingen spesifikk verdi som kan avgjøre om den er god eller dårlig. For å definere et nettsteds synlighet på riktig måte bør du vurdere nåværende og tidligere poengsummer for å identifisere fremgang (eller tilbakegang). Ved å følge med på synligheten til de direkte konkurrentene kan du også se hvordan du ligger an i markedet og hvordan du kan forbedre optimaliseringsstrategien din.

Slik beregner vi Serpstats synlighetspoeng:

1.Vi bruker millioner av nøye utvalgte populære søkeord fra Serpstat-databasen.
2.Deretter lager vi en liste over søkeordene som domenet rangerer blant de 20 beste søkeresultatene for.
3.Søkevolumet for disse søkeordene beregnes.
4.Søkevolumet for hvert søkeord multipliseres med klikkfrekvensen for nettstedets posisjon for det angitte søkeordet. Den høyeste koeffisienten tildeles de tre første posisjonene i søkeresultatene, deretter synker poengsummen. For den første posisjonen er koeffisienten én, og for posisjonene 11 til 20 er den 0,05.
5.Den totale domenetrafikken beregnes ved å legge sammen tallene fra forrige trinn.
6.Den totale trafikken divideres med søkevolumet på én million fraser fra databasen.
7.Resultatet konverteres til en prosentandel ved å multiplisere det med hundre.
8.Til slutt multipliseres det totale antallet med tusen for enkelhets skyld.

Vil du sjekke nettstedets synlighet i søkemotorer og finne måter å forbedre den på? Du kan gjøre det gratis med Serpstat!

Ikke gå glipp av muligheten til å øke rangeringen i søkemotorene og få mer trafikk til nettstedet ditt. Registrer deg for å få en gratis 7-dagers prøveversjon av plattformen. Vi varsler deg når prøveperioden er i ferd med å ta slutt, slik at du kan avbryte den hvis du ønsker det.

Få din prøveversjon av Serpstat

Hvordan øke synligheten i søkemotorene: 11 trinn

Det finnes mange måter å forbedre nettstedets synlighet i søkemotorene på. Her er 11 av dem, samt noen nyttige ressurser for å lære mer om hver av dem:

1.Sjekk om nettstedet ditt har blitt straffet i søkemotoren via Google Search Console.

Hvis det er tilfelle, må du fikse det så snart som mulig. For å unngå at det skjer, bør du følge Googles retningslinjer for søk (tidligere kjent som Webmaster Guidelines).

2.Sørg for god nettstedsarkitektur og brukervennlighet.

En god nettstedsstruktur er avgjørende for alle nettsteder. Hvis brukerne ikke kan navigere raskt og enkelt på nettstedet ditt, vil de sannsynligvis gå tilbake til søkeresultatsiden (SERP) umiddelbart. Hvis dette skjer, kan Google legge merke til denne brukeratferden og konkludere med at nettstedet ditt ikke er nyttig for de besøkende, noe som kan føre til lavere rangering.

3.Implementer rangsporing.

Med rangsporing kan du overvåke nettstedets rangering i søkemotorene for bestemte søkeord over tid. Det er nyttig for å identifisere trender og endringer i nettstedets SERP-ytelse. Deretter kan du bruke disse dataene til å justere SEO-strategien din.

4.Lag en liste over semantiske søkeord og bruk dem i innholdet ditt.

Hvis du bruker relevante nøkkelord i innholdet ditt, øker du synligheten i søkemotorene fordi det gjør det mulig for søkemotorene å forstå hva nettstedet ditt handler om og matche det med relevante søk.

5.Optimaliser metakoder.

Optimaliserte metatagger som gir en nøyaktig beskrivelse av innholdet på siden, hjelper søkemotorene med å forstå sammenhengen og relevansen av innholdet, noe som fører til høyere søkerangeringer. Dessuten kan en godt utformet metabeskrivelse forbedre klikkfrekvensen (CTR) på en nettside ved å tiltrekke seg brukerens oppmerksomhet.

6.Lag unikt innhold av høy kvalitet.

Hvis du gir brukerne verdifull informasjon, øker sannsynligheten for at de lenker til og deler innholdet ditt på sosiale medier og på egne nettsteder. Dette signaliserer til søkemotorene at innholdet er relevant og autoritativt, noe som resulterer i høyere rangering og synlighet for nettstedet.

7.Implementer intern lenking.

Interne lenker bidrar til å etablere et tydelig hierarki og en klar struktur på nettstedet, noe som gjør det enklere for søkemotorene å navigere og forstå innholdet. Dette kan føre til bedre indeksering, høyere rangering og i siste instans økt synlighet i søkemotorresultatene.

8.Optimaliser nettstedet for mobile enheter

Ved å optimalisere et nettsted for mobile enheter blir det enklere for mobilbrukere å få tilgang til og navigere på nettstedet, noe som kan føre til økt brukerengasjement og lavere avvisningsrate. Søkemotorer som Google prioriterer mobilvennlige nettsteder i søkeresultatene, så mobiloptimalisering kan også forbedre nettstedets synlighet.

9.Øk nettstedets innlastingshastighet.

Ved å øke nettstedets innlastingshastighet forbedres brukeropplevelsen og avvisningsraten reduseres. Dette fører igjen til økt engasjement, lengre varighet på øktene og i siste instans bedre rangering og synlighet i søkemotorene.

10.Gjennomfør en teknisk SEO-revisjon og løs alle problemer.

En teknisk gjennomgang hjelper deg med å identifisere og løse problemer som kan hindre nettstedets ytelse i søkemotorresultatene. Ved å løse tekniske problemer som ødelagte lenker, duplisert innhold og langsom innlastingshastighet kan søkemotorene lettere gjennomsøke og indeksere nettstedet, noe som vil forbedre nettstedets synlighet og rangering.

11.Skaff deg tilbakekoblinger fra autoritative nettsteder på lignende områder.

Når anerkjente nettsteder lenker tilbake til et nettsted, signaliserer det til søkemotorene at nettstedet har verdifullt og relevant innhold, noe som fører til høyere rangering i søkeresultatene.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at kvaliteten på tilbakekoblingene er viktigere enn kvantiteten, ettersom spamming eller tilbakekoblinger av lav kvalitet faktisk kan skade nettstedets rangering i søkemotorene.

Konklusjon

For å evaluere effektiviteten av SEO-optimalisering og foreta korrigeringer i tide i tilfelle negativ dynamikk, er det nødvendig å sjekke nettstedets synlighet i søkemotorer og sammenligne det med konkurrentene. Serpstat kan hjelpe deg med å spore endringer i synlighetsverdier i løpet av et år og avgjøre om nettstedet beveger seg i riktig retning.

Et kraftig fall i synlighet kan tyde på at nettstedet blir straffet i søkemotorene eller at det er store tekniske problemer på nettstedet, for eksempel feil innstillinger i robots.txt-filen, treg lastehastighet, duplisert innhold, ødelagte lenker osv.

Ved å kombinere intern og ekstern SEO-optimalisering kan du få nettstedet ditt til å ligge høyt oppe i søkeresultatene og forbedre synligheten.

VANLIGE SPØRSMÅL

Det finnes ingen spesifikk score for søkesynlighet som kan anses som universelt "god", ettersom den varierer avhengig av faktorer som bransje, konkurranse og endringer i søkemotoralgoritmen. Generelt kan man imidlertid si at en høyere score for søkesynlighet indikerer bedre resultater i søkeresultatene, mens en lavere score kan tyde på at det er rom for forbedringer i SEO-arbeidet. Det er viktig å følge med på søkesynligheten over tid og i forhold til konkurrentene for å evaluere effektiviteten av optimeringsarbeidet.

Det finnes flere verktøy som kan hjelpe deg med å sjekke synligheten din på Google:

1.Google Search Console: Dette er et gratisverktøy fra Google som gir deg innsikt i hvordan nettstedet ditt presterer i Googles søkeresultater, inkludert klikk, visninger og klikkfrekvens.
2.Omfattende SEO-verktøy som Serpstat, Ahrefs osv. De tilbyr en synlighetspoengsum som viser hvor synlig nettstedet ditt er, basert på nettstedets rangeringsposisjoner og søkevolumet for søkeordene dine.

Read original article “Search Engine Visibility How to Check and Increase it” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm