Hoe het budget van een concurrent voor contextuele reclame te ontdekken: 3 ongebruikelijke methoden

Hoe het budget van een concurrent voor contextuele reclame te ontdekken: 3 ongebruikelijke methoden
Andrey Belousov
Andrey Belousov
Growth Hacker at Serpstat

Soms is het niet eenvoudig om de geschatte kosten van contextueel adverteren te berekenen omdat er met veel factoren rekening moet worden gehouden. Het is vooral een uitdaging om dit te doen als je nog niet eerder advertentiecampagnes hebt gelanceerd. Wij hebben echter een oplossing voor dit probleem!

Als je advertentiekosten wilt berekenen - kijk dan hoeveel een concurrent eraan uitgeeft! Met deze gegevens kun je het potentieel van een niche bepalen en berekenen hoeveel je nodig hebt voor je reclamecampagne.

Hoe concurrenten te vinden in contextuele reclame

Voordat je begint met het berekenen van het advertentiebudget van een concurrent, moet je erachter komen wie je moet analyseren. Daarom is de eerste stap het vinden van directe concurrenten in PPC, vooral omdat ze kunnen verschillen van concurrenten in organische zoekopdrachten.

Je kunt concurrenten zien in de interface van Serpstat. Om dit te doen, selecteert u het rapport Websiteanalyse → Domeinanalyse → PPC-analyse → Concurrenten, voert u het adres van uw domein in de zoekbalk in, selecteert u de zoekbasis en klikt u op Zoeken.

Competitors sephora.com

Dit rapport heeft de volgende indicatoren:

We hebben een lijst met concurrenten en belangrijke indicatoren; nu kun je het budget overwegen. Opmerking: we zullen verschillende methoden gebruiken. Elk van hen heeft zijn voor- en nadelen.

Directe telmethode: 4 eenvoudige stappen

Voer het domein van de concurrent in de zoekbalk van Serpstat in en ga naar het rapport Websiteanalyse → Domeinanalyse → PPC-analyse → Zoekwoordselectie. Dit tabblad toont alle zoekwoorden waarvoor het zoekdomein contextuele reclame lanceert.

Keywords Selection

Dit rapport heeft de volgende indicatoren:

Exporteer nu deze lijst in een formaat dat handig is voor berekeningen. Selecteer de volgende kolommen (Positie, Volume, CPC, Ad-type):

Columns (Position, Volume, CPC, Ad type)

Om het budget te schatten, hebben we een extra indicator nodig: CTR. Hoe hoger de positie, hoe beter de CTR. Er zijn ook 2 blokken in de zoekresultaten:

1.Boven de organische zoekopdracht. Het bevindt zich bovenaan de pagina en wordt Premium genoemd in AdWords. In Serpstat is dit het eerste type advertentie.
2.Onder de organische zoekopdracht. Deze bevindt zich onderaan de pagina met zoekresultaten en wordt Bottom (of Side) genoemd. In Serpstat is dit het derde type advertentie. In het onderste blok is de CTR 5 keer lager dan in het bovenste.

We gebruiken de volgende waarden:

Following values

Het budget van het zoekwoord wordt berekend volgens de formule:

Budget = kosten-per-klik * aantal aanvragen * CTR van positie

We hebben de gegevens al geüpload en de berekeningsformule vastgesteld. Nu moet je:

1.Open het rapport dat je hebt geüpload in Google Sheets.
2.Open het voorbeeld.
3.Kopieer de kolommen F - J van het voorbeeld naar je bestand.

Snelle manier

Dit is een vrij eenvoudige manier om het budget van een concurrent te analyseren:

1.Ga naar het rapport Websiteanalyse → Domeinanalyse → PPC-analyse → Trefwoorden en voer het domein van uw concurrent in. 
2.Exporteer het rapport. Laat alleen de kolommen Positie, Volume, CPC en Ad Type staan.
3.Importeer het bestand in Google Sheets.
4.Kopieer de kolommen F - J van het voorbeeld naar uw bestand.

Hetzelfde doen via de API Console

Je kunt vergelijkbare resultaten krijgen via de Serpstat API Console. Open de API-console en voer in:

Serpstat API Console AlphaSerpstat API Console Alpha

Verkrijg de totale gegevens voor domeinen. In de kolom traff_cost ziet u het budget van de concurrent.

Serpstat API Console Alpha

Voor het gemak van Serpstat-gebruikers is de CTR van de eerste plaats echter ingesteld op 100%. Het is gemakkelijker om het aandeel van SEO-verkeer in te schatten. Daarom gebruikt de Console precies 4 keer zo veel CTR als in de vorige methode. Het uiteindelijke budget moet dus door 4 worden gedeeld.

Wil je tijd besparen door automatisch trefwoorden te verzamelen en te clusteren met de Serpstat tools?

Klik op de knop hieronder, meld je aan en krijg een gratis proefversie van 7 dagen!

Ontvang uw Serpstat proefversie

Voordelen van Console

Console nadelen

Omgekeerde methode

We gaan ervan uit dat je concurrent rationeel handelt en dat zijn advertentiebudget afhangt van het resultaat. Reclame geeft meestal ongeveer een derde uit van de voordelen die het oplevert. Daarom moet je het budget als volgt evalueren:

Budget ≈ (Opbrengst - Variabele kosten) ÷ 3 = (Opbrengst * Marge) ÷ 3

De variabele kosten van een webwinkel zijn de aankoopprijzen van goederen als er geen gratis verzending en installatie is. Het margeniveau is ongeveer hetzelfde in dezelfde niche. We hoeven alleen nog maar de inkomsten te berekenen die contextuele reclame voor het bedrijf oplevert.

Je kunt het aandeel van de inkomsten uit contextuele reclame schatten met behulp van het aandeel van het verkeer dat het oplevert. Open SimiliarWeb en vermenigvuldig het zoekaandeel met het betaalde zoekaandeel.

Traffic Sources

Absolute getallen in SimilarWeb zijn niet te vertrouwen, maar relatieve getallen zijn vrij nauwkeurig.

SimilarWeb

In ons geval is het aandeel van zoekadvertenties = 47,27% * 37,59% = 18%.

Nu moeten we de inkomsten nog evalueren. Dit kan op de volgende manieren:

1.Vermenigvuldig je inkomsten met de verhouding tussen het verkeer op de site van de concurrent en jouw verkeer. Bijvoorbeeld, uw inkomsten zijn 100K per maand, SimilarWeb laat zien dat u 1 miljoen verkeer per maand hebt en uw concurrent heeft er 3 miljoen. De inkomsten van de concurrent liggen dus ergens rond de 300K.
2.Via aankoop-ID: plaats een bestelling op de site van uw concurrent; als het nummer 003139 is, is het de 3139e verkoop op de site. Plaats binnen een week een tweede bestelling. Laten we zeggen dat het ordernummer 003212 zal zijn. Bereken hoeveel de site elke maand verwerkt (trek de kleinste waarde af van de grootste). Het ontvangen aantal is het aantal bestellingen per week. Niet alle geplaatste bestellingen worden betaald. Aangenomen kan worden dat het percentage niet-uitgekochte bestellingen ongeveer 20% is.

We krijgen: (3212 - 3139) * 0,8 = 59 bestellingen per week = 234 bestellingen per maand. Je weet wat de gemiddelde rekening is. Laten we zeggen dat die $ 300 is. $ 300 * 234 = $ 70.000 aan inkomsten per maand.

Op basis hiervan berekenen we het budget bij benadering:

De inkomsten van de concurrent liggen ergens rond de $ 70.000. Het aandeel van zoekadvertenties is 18%. Dus $ 70.000 * 18% / 3 = $ 4.200.

Op basis van het feit dat de prijs van advertenties ongeveer drie keer lager is dan de inkomsten, krijgen we dit resultaat.

Vergelijkingsmethode

Het werkt alleen als je al langer bezig bent met contextueel adverteren. We projecteren onze resultaten op de resultaten van de concurrent.

Om dit te doen, beschouwen we het budget van de concurrent als de directe methode, vervolgens beschouwen we ons budget volgens dezelfde methode en vermenigvuldigen dit met ons werkelijke budget.

Bijvoorbeeld:

Je echte budget is $ 10.000. De directe methode toonde uw budget van $ 5.000, wat betekent dat de directe methode de helft te laag is. Als de directe methode van een concurrent een budget van $ 3.000 liet zien, dan is zijn echte budget ongeveer twee keer zo veel.

Zo ontdoen we ons van de systematische fout van de directe methode. Je moet dit echter niet doen als je het budget voor zoekadvertenties het afgelopen jaar drastisch hebt gewijzigd.

Bij de directe methode gebruiken we de CPC die we van Google hebben ontvangen. Deze is niet afhankelijk van de positie die de advertenties innemen. Maar het feit dat jouw advertenties en die van de concurrent verschillende posities kunnen innemen en dat ze verschillende CPC's kunnen hebben.

Het meest interessante is dat de click-through rate (CTR) geen directe invloed heeft op de kosten. Als de posities hetzelfde blijven, zal een stijging in CTR de CPC verlagen, maar het zal ook het aantal klikken verhogen en als gevolg daarvan zullen de kosten hetzelfde blijven.

Hoe het te doen met Console

Serpstat API Console AlphaSerpstat API Console Alpha

Conclusie

We hebben verschillende methoden onderzocht voor het evalueren van het budget van een concurrent in contextuele reclame. In de volgende artikelen zullen we meer vertellen over concurrentieanalyse in PPC. Abonneer je op onze blog, zodat je niets mist!

Read original article “How To Discover A Competitor's Budget For Contextual Advertising: 3 Unusual Methods” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm