Hoe een trefwoordonderzoek uit te voeren in 10 minuten

Hoe een trefwoordonderzoek uit te voeren in 10 minuten
Kateryna Hordiienko
Kateryna Hordiienko
Research Editor at Serpstat

SEO-experts hebben tools nodig voor taken als zoekwoordonderzoek, het instellen van interne links en SEO-indicatoranalyses. Vandaag gaan we het hebben over API, wat een uitstekende SEO-assistent kan worden om routinetaken te automatiseren. Volgens onze waarnemingen bespaart API 23 uur per maand. Bereken nu hoeveel het uur van uw specialist kost en hoeveel u zult besparen. Laten we eens kijken hoe we het kunnen gebruiken voor zoekwoordenonderzoek :)

API a jeho výhody

Als je een snelle analyse nodig hebt van een grote hoeveelheid SEO-gegevens, dan is de Serpstat API de perfecte oplossing. API staat voor Application Programming Interface. Het is een verzameling regels waarmee verschillende softwaretoepassingen met elkaar kunnen communiceren.

Source: Geeksforgeeks

API

De voordelen van API zijn onder andere het controleren van resultaten in seconden, snelle analyse en het vinden van ongebruikelijke oplossingen. Alle functies zijn binnen handbereik, van het analyseren van een enkele site tot het scannen van complexe schattingen. 

De belangrijkste voordelen van het gebruik van API voor trefwoord onderzoek

Trefwoordonderzoek, een hoeksteen van effectieve SEO en contentmarketing, houdt in het verzamelen en observeren van specifieke woorden en zinnen tijdens het zoeken naar informatie via zoekmachines. Dit ingewikkelde proces verdiept zich in het begrijpen van belangrijke facetten zoals zoekvolume, concurrentieniveaus en de relevantie van deze zoekwoorden voor uw business line.

Het nastreven van de perfecte zoekwoorden stelt bedrijven in staat om de inhoud van hun website nauwkeurig af te stemmen en leidt uw digitale contentstrategie naar optimale zichtbaarheid en relevantie in het online landschap.

Deze voordelen maken API een krachtig hulpmiddel voor SEO en zoekwoordenonderzoek:

 • U kunt batchgegevens krijgen over meerdere domeinen, URL's en trefwoorden.
 • API kan de hoeveelheid en breedte van gegevens voor analyse vergroten.
 • Er zijn handige filters om de ontvangen gegevens te sorteren om het analyseren sneller en gemakkelijker te maken.
 • Specifieke Serpstat API methoden kunnen trefwoorden semantisch verbinden met SERP listings.
 • Serpstat API toegang tot een enorme en continu bijgewerkte trefwoord database.
 • Een enkel API-verzoek kan gegevens voor 1.000 trefwoorden retourneren, zodat u snel gegevens voor een lange lijst van trefwoorden kunt krijgen.
 • API kan worden geïntegreerd met andere tools voor uitgebreidere gegevensanalyse.
 • Er is veel trainingsmateriaal over het werken met functionaliteiten.

Hoe Serpstat API gebruiken in Postman

Laten we beginnen met een eenvoudig geval - het trefwoordoverzicht dat het volume, de CPC en het concurrentieniveau laat zien. Dit is bijvoorbeeld handig om een paar zaadzoekwoorden in één keer te controleren.

1.Ga naar het Postman API Platform (je kunt zowel cloud- als geïnstalleerde software gebruiken) en volg de instructies voor het maken van een account en het installeren.
2.Ga naar de sectie "Werkplekken".
“Workplaces” section
3.Volg deze handleiding om eindpunt- en verzoekparameters op te geven. 
4.Voeg je geheime API-sleutel uit het Serpstat-profiel toe aan het eindpunt.
Add your secret API key
5.Kopieer de verzoekparameters van de pagina Methodebeschrijving.
Keyword overview
6.Plak in Postman in het gedeelte Body en geef uw aangepaste parameters op.

U kunt de lijst met zaadzoekwoorden opgeven, posities instellen op 20 en aanvullende opties voor filteren, sorteren en negatieve zoekwoorden opgeven om uw credits te besparen en alleen relevante resultaten te krijgen.

Specify additional filtering, sorting, and negative keyword options

Dit is een voorbeeld van mijn verzoek:

{
  "id": "1",
  "method": "SerpstatKeywordProcedure.getKeywordsInfo",
  "params": {
    "keywords": [
      "steve madden sneakers",
      "steve madden sneakers for women",
      "steve madden shoes",
      "steve madden USA",
      "steve madden buy online"
    ],
    "se": "g_us",
    "filters": {
      "cost_from": 0.2,
      "region_queries_count_from": 20,
      "minus_keywords": ["store","high heels", "men"]
    }
  }
}
7.Stel POST in en klik op "Verzenden".
Set POST, and click “Send”

Als je verzoek succesvol was, krijg je soortgelijke resultaten. De meest voorkomende oorzaken van fouten zijn:

1.Syntaxisfoutcode -32700. Controleer je JSON-verzoek in Body en probeer het opnieuw.
"{
  ""id"": null,
  ""error"": {
    ""code"": -32700,
    ""message"": ""Parse error"",
    ""data"": {}
  }
}"
2.Fout sleutelwoorden, 32009, volg de instructies in het foutbericht. Deze instructies zijn je leidraad en helpen je effectief door het probleemoplossingsproces te navigeren.
"{""id"": ""1"",
  ""error"": {
    ""code"": 32009,
    ""message"": ""Not valid parameter \\'keywords\\'. 
There must be a minimum of 1 items in the array"",
    ""data"": {}
  }
}"

De methode .getKeywordsInfo helpt u bij het analyseren van de moeilijkheidsgraad, het concurrentieniveau en het aantal resultaten om de meest effectieve zaadzoekwoorden te kiezen.

Klaar om je eerste analyse met Serpstat uit te voeren?

Probeer het platform 7 dagen gratis uit!

Begin met testen

Hoe verzamel je een trefwoordenlijst in 10 minuten?

Hoewel zoekwoordenonderzoek vaak wordt gezien als tijdrovend, zijn er gestroomlijnde benaderingen. Hier is een snelle handleiding voor effectief zoekwoordenonderzoek:

 • Definieer uw kernonderwerp
 • Genereer relevante trefwoord ideeën
 • Evalueer zoekvolume en concurrentie
 • Focus op long-tail zoekwoorden
 • Controleer en optimaliseer voortdurend uw zoekwoordstrategie.

Zodra stap #1 is voltooid, kunnen verschillende methoden worden gebruikt om trefwoordideeën te genereren.

 • Analyse van de site van directe concurrenten
 • Brainstorm, denk aan uw doelgroep of gebruik zelfs ChatGPT
 • Gebruik van keyword onderzoek tools zoals Google Keyword Planner of Serpstat.

Al deze methoden zijn breed toepasbaar en effectief, maar ze vereisen veel tijd. Daarom hebben we een snellere manier ontwikkeld met de add-on voor Google Spread Sheets

1.Verzamel de zoekwoorden van concurrenten. Je kunt dit op verschillende manieren doen:
 • met de methode domain_keywords
 • met de methode domain_intersection
 • Je kunt ook de methode .getUrlKeywords gebruiken om zoekwoorden te retourneren voor de lijst met URL's die in de top 100 zoekresultaten van Google staan.

  We gebruiken de Domain_keywords methode in de Spread Sheet add-on, aangestuurd door Serpstat API v4. Hier is een gedetailleerde screencast:

  Detailed screencast
2.De rapporten Gerelateerde trefwoorden en Zoeksuggesties kunnen waardevolle bronnen zijn voor verdere trefwoordideeën. Gebruik deze optie met query's met een hoog volume direct in de "C-rij":
The reports Related Keywords and Search Suggestions
3.Nadat u de lijst met suggesties hebt ontvangen, controleert u het zoekvolume van de voorgestelde trefwoorden. Dit zal u helpen om de relevantie voor de uiteindelijke trefwoordenpool te garanderen. Gebruik het rapport Trefwoordinfo en selecteer vooraf 100 trefwoorden (de tabel kan een groter aantal resultaten niet aan).
Keyword info report
4.Nu is het tijd om het zoekvolume en de concurrentie te evalueren. Voor mij is de eenvoudigste manier om dit te doen het sorteren en verplaatsen van passende trefwoorden naar een aparte tabel.
Separate table

De competitiviteitsmeter geeft de mate van uitdaging aan die iemand zou ondervinden als hij vooruitgang wil boeken met een bepaald trefwoord, met een maximale score van 100%. Naarmate meer domeinen dit trefwoord opnemen in hun advertentiecampagnes, escaleert het concurrentieniveau dienovereenkomstig. Het is belangrijk op te merken dat deze metriek maandelijks wordt bijgewerkt.

Het is een waardevolle indicator, vooral relevant voor E-commerce inspanningen, omdat het de intensiteit van de concurrentie rond specifieke trefwoorden belicht.

The competitiveness gauge
5.Nog een criterium voor goed zoekwoordenonderzoek is een focus op long-tail zoekwoorden. Gebruik de sectie "Aantal trefwoorden" om zoekopdrachten met 'weinig concurrentie' te detecteren.
Number of keywords

Hoewel het herkennen van zoekwoorden met een hoog volume en weinig concurrentie cruciaal is, is het benadrukken van relevantie net zo belangrijk. Zorg ervoor dat uw geselecteerde zoekwoorden overeenkomen met uw bedrijf en aanslaan bij uw doelgroep. Als je dit niet doet, kun je bezoekers aantrekken die niet geïnteresseerd zijn in je producten of diensten.

De laatste toets is Clustering, die helpt bij het verdelen van onderwerpclusters die we op een website kunnen gebruiken. Deze functie ondersteunt u ook bij het verder optimaliseren van uw zoekwoordstrategie.

Clustering

Houd er rekening mee dat het geautomatiseerd clusteren langer kan duren omdat de Serpstat crawlers de top 30 zoekmachineresultaten voor elk trefwoord moeten controleren en uw zinnen dienovereenkomstig moeten groeperen.

Hoe worden de credits besteed?

Elke maand krijgen Serpstat-gebruikers een bepaald aantal API-resultaten, volgens het prijsplan de:

Ongebruikte credits vervallen aan het eind van de maand. U besteedt API-resultaatregels voor het gebruik van de services die door API worden aangestuurd. Als je een rapport met 1000 lijnen hebt, worden er 1000 API-regels uitgegeven. Aan de andere kant kunnen sommige geavanceerde functies meer lijnen uitgeven. Gebruik deze handleiding om de kredietuitgaven voor elke API-methode te achterhalen.

Je kunt de resterende credits controleren door dit verzoek in de body te gebruiken:

{
 "id": 1,
 "method": "SerpstatLimitsProcedure.getStats"
}
The credits left

Conclusie

Snel trefwoord onderzoek stelt bedrijven in staat om tijd te besparen terwijl ze genieten van de voordelen van een grondige trefwoord analyse. Enkele voordelen van snel trefwoord onderzoek omvatten:

Serpstat API is een handige oplossing om enorme hoeveelheden gegevens in seconden te verwerken, waardoor het een ideale optie is voor snel zoekwoordenonderzoek. Ik hoop dat deze use case inzichtelijk en eenvoudig te implementeren was. Ik wens u veel succes met uw SEO inspanningen.

Read original article “How to Accomplish a Keyword Research in 10 Minutes” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm