Hoe voer je een snelle analyse uit van contextuele reclame (PPC) van concurrenten?

Hoe voer je een snelle analyse uit van contextuele reclame (PPC) van concurrenten?
Stacy Mine
Stacy Mine
Editor at Serpstat

Het volgen van concurrenten is een van de basistaken van het werken met contextueel adverteren, en het kost internet marketeers vaak veel tijd. Dit artikel gaat over manieren om een snelle en kwalitatief hoogwaardige concurrentieanalyse van contextueel adverteren uit te voeren met behulp van verschillende tools.

Ik laat je zien hoe je je concurrenten in SERP's kunt identificeren, hoe je erachter kunt komen welke trucs ze gebruiken en hoe je zoekwoorden, advertenties, landingspagina's en displayadvertenties van concurrenten kunt analyseren. Je leert ook over diensten die je helpen om de geschatte advertentiekosten te achterhalen en dieper in te gaan op een gedetailleerde analyse van de advertentiecampagne van de concurrenten. Je zult je nooit meer afvragen 'hoe je kunt zien welke zoekwoorden concurrenten gebruiken'.

Hoe identificeer je concurrenten in PPC?

Het is belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt in de niche waarin we geïnteresseerd zijn. Op basis van deze gegevens bouwen we onze optimalisatiestrategie en zoeken we uit hoe concurrenten klanten aantrekken.

Maar eerst moet je uitzoeken wie onze concurrenten zijn. Ga hiervoor naar de zoekresultaten van Google en analyseer de betaalde en organische zoekresultaten. Laten we dit doen aan de hand van het voorbeeld van de site van een Engelse taalschool.

De schermafbeelding links toont concurrenten in betaalde zoekresultaten op Google, en rechts - in organische zoekresultaten:

GoogleGoogle

De eerste betaalde zoekadvertentie leidt naar de landingspagina van de website preply.com:

The landing page of preply.com

Om niet te verdwalen in de informatie, maak ik een spreadsheet waarin ik gegevens over alle gevonden concurrenten invul:

  • domein;
  • landingspagina URL;
  • kosten;
  • advertentietitel;
  • advertentietekst;
  • trefwoorden;
  • aanvullende elementen;
  • oproep tot actie;
  • Google-advertenties;
  • Google organisch.

Het is handig om de advertentiediagnosetool in AdWords (Google Ads) te gebruiken om concurrenten in organisch op andere apparaten te zoeken en te analyseren:

Google Ads

Vervolgens moet je uitzoeken of remarketing werkt, of er een Facebook Pixel is waarmee je een inhaalslag kunt maken met adverteren op sociale netwerken. Om erachter te komen of er een Pixel op de site staat, gebruik je de Google Chrome-extensie Facebook Pixel Helper; om Google-codes te controleren - Tag Assistant (van Google):

Facebook Pixel Helper

Door middel van regelmatige Google SERP-analyse volgen we dingen zoals:

1.Extensies in advertenties:
Extensions in advertisements
2.Aparte landingssites voor advertenties:
Separate landing sites for advertising

Je kunt ook de Google AdWords (Google Ads) zoekwoordplanner en veilingstatistieken gebruiken. De planner toont en downloadt varianten van zoekwoorden voor de URL; statistieken tonen het gemiddelde aantal aanvragen per maand, plus de planner stelt je in staat om op te splitsen naar geografie en platforms.

Informatie over het concurrentieniveau van de aanvraag is nuttig voor de minimum- en maximumtarieven voor vertoning bovenaan de pagina.

Het is belangrijk om te onthouden dat de planner iets tussendoor laat zien, niet altijd de waarheid. Hij laat ook zien welke woorden de geanalyseerde site kruisen. Met behulp van veilinginzichten begrijpen we precies met wie we concurreren op het gebied van advertenties. We kunnen nieuwe sites vinden in deze lijst. We bewaren de lijst voor verder gebruik bij het analyseren van concurrenten via Serpstat:

Analyzing competitors via Serpstat

We hebben nu een basisinzicht in wie onze concurrenten zijn en welke tools ze gebruiken. Dit is echter nog niet alles, dus gaan we verder met de analyse met behulp van speciale tools.

Wat is het nut van een concurrentieanalyse?

Concurrentieanalyse wordt gebruikt om de sterktes en tekortkomingen van je concurrenten te bepalen in relatie tot die van jou en om gaten in de markt te identificeren.

Concurrentieanalyse geeft inzicht in:

1.Wat en hoe concurrenten verkopen, wordt er gewerkt met contextueel adverteren of is het eenmalig opgezet.
2.Welke boodschappen en calls to action concurrenten gebruiken, waar richten ze zich op in de reclame? Wat wordt benadrukt in de advertentieteksten, hoe verschillen ze van elkaar.
3.Maken concurrenten gebruik van Google Adwords (Google Ads) extensies en add-ons om te werken met contextueel adverteren?
4.Welke ideeën kun je lenen en opnieuw maken voor jezelf.
5.Wat zijn bij benadering de kosten van concurrenten voor adverteren.

Een concurrentiestudie is van cruciaal belang omdat:

Diepgaande analyse van concurrenten

Met speciale services kunt u uitzoeken welke tips worden gebruikt door topconcurrenten in de niche en hoe deze kunnen worden gebruikt in uw PPC-campagne. Met behulp hiervan kunt u een concurrerende PPC-analyse uitvoeren, uw PPC-strategie opstellen, de meest geschikte zoekwoorden en merkzoekwoorden vinden, hun statistieken vergelijken, populaire zoekwoorden voor verschillende landen en locaties vinden, enz.

Hoe vind ik de PPC zoekwoorden van concurrenten? Trefwoord analyse

Serpstat analyseert domeinadvertenties voor trefwoorden, identificeert concurrenten voor een domein en een trefwoord, toont volume en impressies, evenals PPC-concurrentie in percentage. Het is mogelijk om filters toe te passen en op te slaan voor toekomstig gebruik.

Ga naar het tabblad Trefwoordonderzoek → PPC-onderzoek → Trefwoorden, voer het trefwoord in en bekijk het resultaat:

Serpstat Keywords

De tabel geeft de volgende gegevens weer:

Je kunt filters toepassen op de tabel:

Serpstat,filters

Je kunt meerdere filters tegelijk toepassen, ze aanpassen en opslaan voor later gebruik.

Concurrentieanalyse

In het tabblad Zoekwoordonderzoek → PPC-onderzoek → Concurrenten zien we een vergelijking van concurrenten op basis van de volgende gegevens:

De lijst met concurrerende sites kan worden gewijzigd of je kunt sites gebruiken die door de service worden voorgesteld:

Serpstat Competitors

In dit rapport kun je algemene trefwoorden zien en succesvolle opties voor jezelf opslaan.

Hoe kan ik de advertenties van concurrenten zien? Advertenties analyseren

Serpstat heeft een hulpmiddel voor het analyseren van advertenties, dat informatie geeft over zoekwoorden die advertenties in zoekresultaten triggeren. Ga naar het tabblad Zoekwoordenonderzoek → PPC-onderzoek → Advertentievoorbeelden en bekijk de groepering van zoekwoorden die concurrenten hebben:

Serpstat Ads examples

Het is mogelijk om gegevens met trefwoorden of met alle gegevens uit de tabel te downloaden. De resultaten worden gefilterd en gevolgd voor verschillende zoekmachines. In hetzelfde rapport noteren we nieuwe ideeën voor onze advertenties.

Als we advertenties van een specifiek domein nodig hebben, gaan we naar Websiteanalyse → Domeinanalyse → PPC-onderzoek → Advertentievoorbeelden. In de resultaten zien we de advertentie van het gewenste domein, het zoekwoord dat de aanleiding vormde en de kosten:

Serpstat Ads examples

Analyse van landingspagina's

Laten we verder gaan met het analyseren van landingspagina's. In het rapport Trefwoordonderzoek → PPC-onderzoek → Advertenties landingspagina's laat Serpstat zien welke pagina's verkeer ontvangen vanuit de context en hoeveel advertenties zijn geconfigureerd voor een bepaalde pagina. Verzamel succesvolle varianten:

Serpstat Ads landing pages

Om regelmatig het aantal betaalde zoekwoorden voor een domein te controleren, kunnen we het tabblad Mijn projecten in Serpstat gebruiken, waar we gegevens zien over de groei of daling van PPC-sleutels voor onze site en concurrerende sites:

Paid keywords

Wilt u meer weten over de tools van Serpstat voor concurrentieanalyse?

Stuur een verzoek voor een gratis persoonlijke demo van de service, en onze expert zal contact met u opnemen ;)

Vraag een demo aan 

Analyse van de advertentiekosten van concurrenten

Het is onmogelijk om het exacte budget van concurrenten te achterhalen. Maar met speciale diensten kun je hun kosten op zijn minst bij benadering schatten.

SimilarWeb toont geschatte uitgaven door gemiddeld bod en verkeer in Betaald zoeken. Geschat siteverkeer wordt weergegeven in algemene informatie over de site, en betaald verkeer in Zoeken is Betaald:

Serpstat Ads landing pages

In totaal is bijna 22% betaald verkeer.

Serpstat bepaalt de gemiddelde kosten per klik in advertenties: Trefwoordonderzoek → SEO-onderzoek → Trefwoordselectie:

Serpstat Keyword Selection

Hierdoor kregen we uitgebreide informatie over wat en hoe concurrenten adverteren, welke berichten en oproepen tot actie ze gebruiken in hun advertenties en waar ze zich op richten. Bovendien leerden we bij benadering de kosten voor contextueel adverteren.

Andrey Belousov
Andrey Belousov
Growth Hacker

Er is een vergelijkingsmethode die alleen werkt als je al langer bezig bent met contextueel adverteren. We projecteren onze resultaten op de resultaten van de concurrent.

Om dit te doen, beschouwen we het budget van de concurrent als de directe methode, vervolgens beschouwen we ons budget volgens dezelfde methode en vermenigvuldigen dit met ons werkelijke budget.

Bijvoorbeeld:

Je echte budget is $10.000. De directe methode toonde uw budget van $5.000, wat betekent dat de directe methode de helft te laag is. Als de directe methode van een concurrent een budget van $3.000 liet zien, dan is zijn echte budget ongeveer twee keer zo veel.

Zo ontdoen we ons van de systematische fout van de directe methode. Je moet dit echter niet doen als je het budget voor zoekadvertenties het afgelopen jaar drastisch hebt gewijzigd.

Bij de directe methode gebruiken we de CPC die we van Google hebben ontvangen. Deze is niet afhankelijk van de positie die de advertenties innemen. Maar het feit dat jouw advertenties en die van de concurrent verschillende posities kunnen innemen en dat ze verschillende CPC's kunnen hebben.

Het meest interessante is dat de click-through rate (CTR) niet direct van invloed is op de kosten. Als de posities gelijk blijven, zal een stijging van de CTR de CPC verlagen, maar het zal ook het aantal klikken verhogen en als gevolg daarvan zullen de kosten gelijk blijven.

Boekontwerp is de kunst van het samenvoegen van de inhoud, stijl, opmaak, vormgeving en volgorde van de verschillende onderdelen van een boek tot een samenhangend geheel. In de woorden van Jan Tschichold: "methoden en regels die onmogelijk te verbeteren zijn, zijn eeuwenlang ontwikkeld. Om perfecte boeken te maken, moeten deze regels weer tot leven worden gewekt en toegepast."

Voorwerk is het eerste deel van een boek en is meestal het kleinste deel wat het aantal pagina's betreft. Elke pagina wordt geteld, maar er wordt geen folio- of paginanummer uitgedrukt of afgedrukt, noch op voorbladzijden, noch op blanco bladzijden.

Checklist voor analyse van PPC-concurrenten

1.We bepalen de lijst met concurrenten. We gebruiken informatie uit zoekresultaten, auction insights, Serpstat. Op de site monitoren we het gebruik van de Facebook Pixel en de remarketing tag. We volgen de aanwezigheid van remarketing.
2.We vergelijken concurrenten met elkaar, kijken naar gemeenschappelijke en ontbrekende zoekwoorden. We voegen de nodige gegevens toe aan ons plan.
3.We controleren de belangrijkste zoekwoorden.
4.We analyseren advertentieteksten, markeren CTA's en handige trucs die door concurrenten worden gebruikt.
5.We bekijken de woordgroepen en voegen de nodige toe aan ons plan.
6.Controleren landingspagina's.
7.We verbeteren onze eigen campagnes en onthouden de fouten van concurrenten.

Volg PPC-posities van concurrenten met Serpstat Rank Tracker

Serpstat biedt de mogelijkheid om posities van concurrenten te volgen zonder extra credits uit te geven! Deze functie is beschikbaar voor SEO en PPC, voor mobiele en desktop regio's. Voeg in de projectinstellingen van Rank Tracker gewoon domeinen van concurrenten toe, of markeer ze met een ster in het rapport Concurrenten. Als resultaat zul je in staat zijn om te zien hoeveel van je PPC zoekwoorden concurrenten gebruiken voor hun campagnes, hun posities en het aantal advertenties. Als u kiest voor dagelijks bijhouden, kunt u elke dag de resultaten zien en wijzigingen aanbrengen in uw PPC campagne op basis van uw eigen resultaten en die van uw concurrenten.

Serpstat Competitors

Hoe vaak moet je onderzoek doen naar de PPC van concurrenten?

Om de concurrentie bij te houden, moet je de veranderingen in de markt bijhouden terwijl je ernaar streeft om de behoeften van je klanten te begrijpen.

Hoewel dit per niche verschilt, raden we aan om minstens één keer per kwartaal tot één keer per jaar een advertentieanalyse van de concurrent uit te voeren. Zo kun je reageren op je resultaten en je vooruitgang bijhouden.

FAQ

Het is niet moeilijk om de advertenties van je concurrenten te vinden. U kunt de advertenties van concurrenten vinden wanneer u zoekt naar iets dat verband houdt met uw product of services. U kunt Serpstat gebruiken om een PPC Concurrentieanalyse uit te voeren en uit te vinden wat uw concurrenten doen.

Concurrent PPC analyse is een slimme manier om de winnende strategieën van concurrenten in de niche te ontdekken. Als je de details kent, kun je de best presterende advertenties van je concurrenten achterhalen.

Read original article “How To Carry Out A Quick Analysis Of Competitors' Contextual Advertising (PPC)” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm