Zichtbaarheid in zoekmachines: hoe deze te controleren en te vergroten

Zichtbaarheid in zoekmachines: hoe deze te controleren en te vergroten
Valeriia Lokhtenko
Valeriia Lokhtenko
Blog Editor at Serpstat

Zoekmachine zichtbaarheid, of website zichtbaarheid is een van de meest cruciale indicatoren voor het bepalen van het succes van SEO optimalisatie en het verkeerspotentieel van een website.

Het hangt grotendeels af van het aantal zoekwoorden waarop de website scoort, het zoekvolume en de positie van het domein in de zoekresultaten.

Laten we nu dieper ingaan op hoe u de zichtbaarheid van uw website in zoekmachines kunt controleren en verhogen.

Wat is website zichtbaarheid in zoekmachines?

Zichtbaarheid in zoekmachines geeft aan hoe groot de kans is dat gebruikers een bepaalde website ontdekken wanneer ze zoeken naar relevante zoekwoorden. Het wordt gemeten aan de hand van het aantal zoekwoorden waarop de website scoort, het zoekvolume en de positie van het domein in de zoekresultaten.

Het analyseren van deze metriek is essentieel voor het achterhalen van het potentiële verkeer dat uw website kan genereren uit organische zoekresultaten en om te bepalen waar u staat tussen de concurrenten.

Lage of geen zichtbaarheid van de website betekent dat het domein lage posities heeft voor de meeste relevante zoekwoorden en dat gebruikers het niet kunnen vinden via organische zoekopdrachten. Aan de andere kant wordt zichtbaarheid in zoekmachines als hoog beschouwd wanneer de website hoge SERP-rankings heeft voor veel (populaire) zoekwoorden met een hoog volume.

Websites die in de top-3 posities op SERP's staan, hebben de maximale zichtbaarheid. Als het domein niet op de eerste pagina van de zoekresultaten (top 10) staat, is de zichtbaarheid in de zoekmachines extreem laag.

De verklaring is eenvoudig: 75% van de gebruikers gaat nooit verder dan de eerste pagina van de zoekresultaten van Google, volgens een onderzoek van Hubspot. Dus wie op de eerste pagina terechtkomt, krijgt de meeste zichtbaarheid en dus het meeste verkeer.

En er is meer. Sistrix concludeerde in hun onderzoek dat het eerste organische resultaat op Google 28,5% van de kliks krijgt, terwijl het tweede en derde resultaat respectievelijk 15,7% en 11,0% krijgen:

Google CTR per ranking

Hoe controleert u de zichtbaarheid van uw website?

Hoe controleer je nu hoe zichtbaar je website is? Dat is niet zo ingewikkeld, want de meeste uitgebreide SEO-platforms bieden een soort zoekzichtbaarheidscontrole.

Serpstat is geen uitzondering en het kost maar een paar klikken. Voer uw domein in de zoekbalk in, selecteer de regio en klik op zoeken:

Serpstat

Ziezo. U ziet de zichtbaarheidsscore van uw domein in de linkerbovenhoek:

Serpstat Domain Analysis tool

Je vraagt je misschien ook af welke website zichtbaarheidsscore goed is?

Zichtbaarheid is een relatieve score en er is geen specifieke waarde die kan bepalen of deze goed of slecht is. Om de zichtbaarheid van een website goed te bepalen, moet je de huidige en vorige scores beoordelen om de patronen van vooruitgang (of achteruitgang) te identificeren. Door de zichtbaarheid van directe concurrenten bij te houden, kunt u ook zien waar u staat in de markt en hoe u uw optimalisatiestrategie kunt verbeteren.  

Dit is hoe we de Serpstat-zichtbaarheidsscore berekenen:

1.We gebruiken miljoenen zorgvuldig gecureerde populaire zoekwoorden uit de Serpstat-database. 
2.Vervolgens stellen we de lijst samen van trefwoorden waarvoor het domein in de top 20 van zoekresultaten staat.
3.Het zoekvolume van deze zoekwoorden wordt berekend.
4.Het zoekvolume van elk trefwoord wordt vermenigvuldigd met de doorklikratio van de positie van de website voor het opgegeven trefwoord. De hoogste coëfficiënt wordt toegekend aan de eerste drie posities in de zoekresultaten, daarna daalt de score. Voor de eerste positie is de coëfficiënt één en voor posities 11 tot 20 is deze 0,05. 
5.Het totale domeinverkeer wordt bepaald door de in de vorige stap verkregen cijfers bij elkaar op te tellen.
6.Het totale verkeer wordt gedeeld door het zoekvolume van één miljoen zinnen uit de database.
7.Het resultaat wordt omgezet in een percentage door het te vermenigvuldigen met honderd.
8.Tot slot wordt het totale aantal voor het gemak met duizend vermenigvuldigd.

Wil je de zichtbaarheid van je website in zoekmachines controleren en manieren vinden om deze te verbeteren? Je kunt het gratis doen met Serpstat!

Mis de kans niet om je zoekmachinemarkeringen te verbeteren en meer verkeer naar je website te leiden. Meld je aan voor een gratis 7-daagse proefversie van het platform. We brengen je op de hoogte wanneer de proefperiode afloopt, zodat je hem kunt annuleren als je dat wilt.

Ontvang uw Serpstat proefversie

Hoe u de zichtbaarheid van uw zoekmachine kunt vergroten: 11 stappen

Er zijn talloze manieren om de zichtbaarheid van een website in zoekmachines te verbeteren. Hier zijn er 11, evenals een aantal nuttige bronnen om meer te weten te komen over elk van hen:

1.Controleer of uw website een penalty heeft gekregen via Google Search Console.

Als dat het geval is, repareer het dan zo snel mogelijk. Volg de Google Search Essentials (voorheen bekend als Webmasterrichtlijnen) strikt op om dit te voorkomen.

2.Zorg voor een goede website-architectuur en gebruiksvriendelijkheid.

Een sterke websitestructuur is essentieel voor elke website. Als gebruikers niet snel en gemakkelijk door uw site kunnen navigeren, zullen ze waarschijnlijk meteen terugkeren naar de pagina met zoekresultaten (SERP). Als dit gebeurt, kan Google kennis nemen van dergelijk gebruikersgedrag en concluderen dat uw website niet nuttig is voor uw bezoekers en uw rankings verlagen.

3.Implementeer Rank Tracking.

Met Rank Tracking kunt u de zoekmachinerankings van uw website voor specifieke zoekwoorden in de gaten houden. Het is handig om trends en veranderingen in de SERP-prestaties van je website te identificeren. U kunt deze gegevens vervolgens gebruiken om uw SEO-strategie aan te passen.

4.Maak een lijst met semantische zoekwoorden en gebruik deze in uw inhoud.

Het gebruik van relevante zoekwoorden in uw inhoud zal uw zichtbaarheid in zoekmachines vergroten, omdat zoekmachines dan begrijpen waar uw website over gaat en deze kunnen koppelen aan relevante zoekopdrachten.

5.Optimaliseer metatags.

Geoptimaliseerde metatags die de inhoud van de pagina nauwkeurig beschrijven, helpen zoekmachines om de context en relevantie van uw inhoud beter te begrijpen, wat leidt tot hogere zoekresultaten. Bovendien kan een goed opgestelde metabeschrijving de click-through rate (CTR) van elke webpagina verbeteren door de aandacht van de gebruiker te trekken.

6.Maak unieke inhoud van hoge kwaliteit.

Door gebruikers waardevolle informatie te bieden, wordt de kans groter dat ze uw inhoud linken en delen op sociale media en hun websites. Dit geeft zoekmachines het signaal dat de inhoud relevant en gezaghebbend is, wat resulteert in hogere rankings en zichtbaarheid voor de website.

7.Implementeer interne links.

Intern linken helpt bij het creëren van een duidelijke hiërarchie en structuur op de website, waardoor het voor crawlers van zoekmachines eenvoudiger wordt om door de inhoud te navigeren en deze te begrijpen. Dit kan leiden tot een betere indexering, hogere rankings en uiteindelijk een grotere zichtbaarheid in de resultaten van zoekmachines.

8.Optimaliseer uw website voor mobiele apparaten

Het optimaliseren van een website voor mobiele apparaten maakt het makkelijker voor mobiele gebruikers om toegang te krijgen tot de site en door de site te navigeren, wat kan leiden tot een hogere gebruikersbetrokkenheid en een lager bouncepercentage. Zoekmachines zoals Google geven prioriteit aan mobielvriendelijke websites in hun zoekresultaten, dus optimaliseren voor mobiel kan ook de zichtbaarheid van de website verbeteren.

9.Verhoog de laadsnelheid van je website.

Het verhogen van de laadsnelheid van een website helpt de gebruikerservaring te verbeteren en verlaagt het aantal bounces. Dit leidt weer tot meer betrokkenheid, langere sessieduur en, uiteindelijk, betere zoekmachine rankings en zichtbaarheid.

10.Voer een technische SEO-audit uit en los alle problemen op.

Een technische audit helpt bij het identificeren en oplossen van problemen die de prestaties van een website in zoekmachineresultaten kunnen belemmeren. Door technische problemen op te lossen, zoals gebroken links, dubbele inhoud en trage laadtijden van pagina's, kunnen zoekmachines de website gemakkelijker crawlen en indexeren, waardoor de zichtbaarheid en rankings van de website verbeteren.

11.Verkrijg backlinks van gezaghebbende websites in vergelijkbare vakgebieden.

Wanneer gerenommeerde websites teruglinken naar een website, geeft dit zoekmachines het signaal dat de website waardevolle en relevante inhoud heeft, wat leidt tot een hogere positie in de zoekresultaten.

Het is echter belangrijk op te merken dat de kwaliteit van de backlinks belangrijker is dan de kwantiteit, omdat spammy backlinks of backlinks van lage kwaliteit de rankings van een website in zoekmachines kunnen schaden.

Conclusie

Om de effectiviteit van SEO optimalisatie te evalueren en tijdig correcties aan te brengen in geval van negatieve dynamiek, is het noodzakelijk om de zichtbaarheid van de website in zoekmachines te controleren en te vergelijken met concurrenten. Serpstat kan helpen bij het bijhouden van veranderingen in zichtbaarheidswaarden in de loop van een jaar en bepalen of de website de goede kant op gaat.

Een sterke daling in zichtbaarheid kan duiden op straffen voor zoekmachines of grote technische problemen op de website, zoals onjuiste instellingen in het robots.txt-bestand, trage laadsnelheid, dubbele inhoud, gebroken links, enz.

Het combineren van interne en externe SEO optimalisatie tactieken zal u helpen om uw website op hoge posities in de zoekmachineresultaten te krijgen en de zichtbaarheid te verbeteren.

FAQ

Geen specifieke zoekzichtbaarheidsscore kan als universeel "goed" worden beschouwd, omdat deze varieert op basis van factoren zoals branche, concurrentie en veranderingen in het algoritme van zoekmachines. Maar over het algemeen duidt een hogere zichtbaarheidsscore op betere prestaties in de zoekresultaten en een lagere score op ruimte voor verbetering van de SEO-inspanningen. Het is belangrijk om de zoekzichtbaarheid na verloop van tijd en ten opzichte van concurrenten bij te houden om de effectiviteit van optimalisatie-inspanningen te evalueren.

Verschillende tools kunnen u helpen uw zichtbaarheid in Google te controleren, waaronder:

1.Google Search Console: Dit is een gratis tool van Google die inzicht geeft in hoe uw website presteert in de zoekresultaten van Google, inclusief klikken, vertoningen en doorklikpercentages.
2.Uitgebreide SEO-tools, zoals Serpstat, Ahrefs, enz. Deze bieden een zichtbaarheidsscore die laat zien hoe zichtbaar uw website is, gebaseerd op de rankingposities van uw website en het zoekvolume van uw zoekwoorden.

Read original article “Search Engine Visibility How to Check and Increase it” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm