Как да откриете бюджета на конкурента за контекстна реклама: 3 необичайни метода

Как да откриете бюджета на конкурента за контекстна реклама: 3 необичайни метода
Andrey Belousov
Andrey Belousov
Growth Hacker at Serpstat

Понякога не е лесно да се изчислят приблизителните разходи за контекстна реклама, тъй като трябва да се вземат предвид много фактори. Особено трудно е да се направи това, ако досега не сте стартирали рекламни кампании. Ние обаче имаме решение на този проблем!

Ако искате да изчислите разходите за реклама - вижте колко харчи конкурент за нея! Тези данни ще ви помогнат да определите потенциала на дадена ниша и да изчислите колко средства са ви необходими за рекламната кампания.

Как да намерим конкуренти в контекстната реклама

Преди да започнете да изчислявате бюджета на конкурентите за реклама, трябва да откриете кого да анализирате. Следователно първата стъпка е да намерите преки конкуренти в PPC, особено тъй като те могат да се различават от конкурентите в органичното търсене.

Можете да видите конкурентите в интерфейса на Serpstat. За да направите това, изберете отчета Анализ на уебсайта → Анализ на домейна → Анализ на PPC → Конкуренти, въведете адреса на вашия домейн в лентата за търсене, изберете базата за търсене и щракнете върху Търсене.

Competitors sephora.com

Този отчет има следните показатели: 1:

Имаме списък с конкуренти и ключови показатели; сега можете да разгледате бюджета. Забележка: ще използваме няколко метода. Всеки от тях има своите плюсове и минуси.

Пряк метод на отчитане: 4 прости стъпки

Въведете домейна на конкурента в лентата за търсене на Serpstat и отидете в отчета Анализ на уебсайта → Анализ на домейна → Анализ на PPC → Избор на ключови думи. В този раздел се изброяват всички ключови думи, за които домейнът за търсене стартира контекстна реклама.

Keywords Selection

Този отчет има следните показатели: 1:

Сега експортирайте този списък във формат, удобен за изчисления. Изберете следните колони (Позиция, Обем, CPC, Тип на рекламата):

Columns (Position, Volume, CPC, Ad type)

За да оценим бюджета, ще ни е необходим допълнителен показател - CTR. Колкото по-висока е позицията, толкова по-добър е CTR. В резултатите от търсенето има и 2 блока:

1.Над органичното търсене. Той се намира в горната част на страницата и се нарича Premium в AdWords. В Serpstat това е първият тип реклама.
2.Под органичното търсене. Намира се в долната част на страницата с резултати от търсенето и се нарича Bottom (или Side). В Serpstat това е третият тип реклама. В долния блок CTR е 5 пъти по-нисък, отколкото в горния.

Ще използваме следните стойности:

Following values

Бюджетът на ключовата дума се изчислява по формулата:

Бюджет = цена на клик * брой заявки * CTR на позицията

Вече сме качили данните и сме взели решение за формулата за изчисление. Сега трябва да:

1.Отворете отчета, който сте качили, в Google Sheets.
2.Отворете примера.
2.Копирайте колоните F - J от примера във вашия файл.

Бърз начин

Ето един доста прост начин за анализиране на бюджета на конкурента:

1.Отидете в отчета Анализ на уебсайта → Анализ на домейна → Анализ на PPC → Ключови думи и въведете домейна на конкурента си. 
2.Експортирайте отчета. Оставете само колоните Позиция, Обем, CPC и Тип на рекламата.
3.Импортирайте файла в Google Sheets.
4.Копирайте колоните F - J от примера във вашия файл.

Как да направите същото чрез конзолата на API

Подобни резултати можете да получите чрез конзолата на Serpstat API. Отворете конзолата API и въведете:

Serpstat API Console AlphaSerpstat API Console Alpha

Получете общите данни за домейни. В колоната traff_cost ще видите бюджета на конкурента.

Serpstat API Console Alpha

За удобство на потребителите на Serpstat обаче CTR на първото място е зададен като 100%. Така е по-лесно да се оцени делът на трафика, получен от SEO. Затова в Конзолата се използва точно 4 пъти по-голям CTR, отколкото в предишния метод. По този начин крайният бюджет трябва да се раздели на 4.

Искате ли да спестите време, като автоматично събирате и клъстерирате ключови думи с инструментите на Serpstat?

Кликнете върху бутона по-долу, регистрирайте се и получете безплатна 7-дневна пробна версия!

Получете пробния си вариант на Serpstat

Предимства на конзолата

Недостатъци на конзолата

Обратен метод

Предполагаме, че вашият конкурент действа рационално и рекламният му бюджет зависи от резултата. Обикновено за реклама се харчи около една трета от ползите, които тя носи. Следователно трябва да оцените бюджета по следния начин:

Бюджет ≈ (Приходи - Променливи разходи) ÷ 3 = (Приходи * Марж) ÷ 3

Променливите разходи на един онлайн магазин са покупните цени на стоките, ако няма безплатна доставка и монтаж. Равнището на маржа е приблизително същото в една и съща ниша. Остава само да се изчисли приходът, който контекстната реклама носи на бизнеса.

Можете да изчислите дела на приходите от контекстната реклама при търсене, като използвате дела на трафика, който тя носи. Отворете SimiliarWeb и умножете дела на търсенето по дела на платеното търсене.

Traffic Sources

На абсолютните числа в SimilarWeb не трябва да се вярва, но относителните числа са доста точни.

SimilarWeb

В нашия случай делът на рекламата при търсене = 47,27% * 37,59% = 18%

Сега остава да оценим приходите. Това може да се направи по следните начини:

1.Умножете приходите си по съотношението между трафика на конкурентните сайтове и вашия трафик. Например, приходите ви са 100 хил. на месец, SimilarWeb показва, че имате 1 млн. трафик на месец, а конкурентът ви - 3 млн. Така че приходите на конкурента са някъде около 300 хил.
2.Чрез идентификационен номер на покупката: направете поръчка в сайта на вашия конкурент; ако нейният номер е 003139, това е 3139-ата продажба в сайта. Направете втора поръчка в рамките на една седмица. Да кажем, че това ще бъде поръчка с номер 003212. Изчислете каква сума обработва сайтът всеки месец (извадете по-малката стойност от по-голямата). Полученото число е броят на поръчките за седмица. Не всички направени поръчки се заплащат. Може да се предположи, че процентът на неплатените поръчки е приблизително 20%.

Получаваме: (3212 - 3139) * 0,8 = 59 поръчки на седмица = 234 поръчки на месец. Знаете за средната сметка. Да кажем, че тя е 300 USD. 300 $ * 234 = 70 000 $ приходи на месец.

На тази база изчисляваме приблизителния бюджет:

Приходите на конкурента са някъде около 70 000 долара. Делът на рекламата в търсачката е 18 %. Съответно 70 000 * 18% / 3 = 4 200 USD.

Въз основа на факта, че цената на рекламата е около три пъти по-малка от приходите, получаваме този резултат.

Метод на сравнението

Тя работи само ако вече сте стартирали контекстуална реклама за дълго време. Ние проектираме нашите резултати върху резултатите на конкурентите.

За да направим това, разглеждаме бюджета на конкурента като директен метод, след което разглеждаме нашия бюджет по същия метод и умножаваме по нашия реален бюджет.

Например:

Вашият реален бюджет е 10 000 USD. Директният метод показа, че бюджетът ви е 5000 USD, което означава, че директният метод е занижен наполовина. Ако директният метод на конкурента е показал бюджет от 3000 USD, то реалният му бюджет е около два пъти по-голям.

По този начин се отърваваме от систематичната грешка на прекия метод. Не бива обаче да правите това, ако през последната година сте променили драстично бюджета за реклама при търсене.

При директния метод използваме CPC, която сме получили от Google. Тя не зависи от позицията, заемана от рекламите. Но фактът, че вашите реклами и рекламите на конкурентите могат да заемат различни позиции и да имат различни CPC.

Най-интересното е, че процентът на кликванията (CTR) не влияе пряко върху цената. Ако позициите останат същите, увеличаването на CTR ще намали CPC, но също така ще увеличи броя на кликванията и в резултат на това разходът ще остане същият.

Как да го направим с Console

Serpstat API Console AlphaSerpstat API Console Alpha

Заключение

Разгледахме няколко метода за оценка на бюджета на конкурентите в контекстната реклама. В следващите статии ще поговорим повече за анализа на конкуренцията в PPC. Абонирайте се за нашия блог, за да не пропускате нищо!

Read original article “How To Discover A Competitor's Budget For Contextual Advertising: 3 Unusual Methods” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm