Какво е оценката на видимостта на Google и как се изчислява в SEO

Какво е оценката на видимостта на Google и как се изчислява в SEO
Elena K.
Elena K.
Chief Editor at Serpstat

Получаваме много въпроси относно нашата оценка за видимост в SEO и оценка за видимост в Google. Ето защо в тази публикация ще отговорим на най-често задаваните въпроси и ще покрием всичко, което трябва да знаете за видимостта на домейна. Продължете да четете, за да разберете как я изчисляваме и какво означава знакът "актуализация на алгоритъма".

Какво представлява оценката за видимост на SEO и за какво се използва?

Serpstat е разработил относителен показател, наречен score на видимост в търсачките - делът на трафика, който даден уебсайт получава от класирането си. Казано по-просто, видимостта показва колко видим е вашият сайт спрямо обема на търсенията по ключови думи. Колкото по-висок е показателят за видимост на домейна, толкова повече посетители вероятно ще привлече той.

"Какво е добра видимост?" - може би се чудите. В света не съществува такова нещо като перфектна оценка. Той зависи до голяма степен от нишата и размера на уебсайта.

Serpstat Overview

Най-добрият начин да използвате този показател е да проследите как се променя видимостта на вашия уебсайт с течение на времето. Или да сравните Видимостта на сайтове в една и съща ниша, за да видите кой от тях има по-висок резултат. Видимостта най-често се използва като общ показател, който показва ефективността на работата по SEO.

За изчисляване на показателя Видимост се използват позицията на класираните ключови думи и големият обем на търсене. За всяка търсачка, проследена в кампанията, той се изчислява за всяка ключова дума за ключовите думи, които се класират в първите 30 резултата от търсенето.

Изчисляваме показателя за видимост на търсенето за ключови думи, включени в първите 30, като по този начин, ако дадена ключова дума е класирана на позиция 31 или 99, тя ще получи показател за видимост 0. В резултат на това стойността на видимостта на дадена ключова дума се определя от нейното класиране; например ключова дума, която е класирана на първо място, ще има по-висока стойност от ключова дума, която е класирана на четвърто място. Колкото по-голяма е дневната оценка, толкова по-видим е сайтът.

Какво означава видимост в SEO?

Тя ви помага с един поглед да видите точна оценка на цялостната видимост на колекция от ключови думи в Google.

Дава се в проценти и представлява делът на впечатленията ви в органичните резултати: колко пъти потребителят е видял сайта ви на страницата с резултати от общия брой търсения за ключовите думи.

В допълнение към видимостта на уебсайта при търсене можете да проследявате видимостта на отделни ключови думи и групи ключови думи. Това означава, че можете да разберете какъв процент от показванията получават определени ключови думи в резултатите от органичното търсене. Можете да проследявате видимостта на ключовите думи във всички търсачки, които сте добавили към проекта, по същия начин, по който можете да проследявате видимостта на уебсайта.

Видимостта при търсене ще бъде видима в горната част на всеки раздел от класирането на вашата кампания: Класации, Двигатели и Конкуренция, с изключение на Възможности. Тя също така ще се променя в зависимост от това какво разглеждате. Табът Двигатели, например, ще раздели оценката на Видимостта при търсене в зависимост от двигателите, които наблюдавате. Конкуренцията ще направи същото, но само за вас спрямо вашите конкуренти.

Как се изчислява оценката за видимост на домейна?

Когато става въпрос за SEO, органичната видимост в резултатите от търсенето е най-важният компонент за постигане на вашите онлайн бизнес цели. Дългосрочната жизнеспособност на бизнеса ви е застрашена, ако потенциалните клиенти не могат да ви открият в Google, независимо колко добър е продуктът ви, колко полезно е съдържанието ви или колко невероятно е обслужването на клиентите ви.

Видимостта на SEO домейна е показател, който ви казва какъв процент от всички възможни органични кликвания.

0.Предишният алгоритъм се основаваше на всички ключови думи в нашата база данни, докато сегашният разглежда само 1 милион избрани ключови думи от различни ниши.
1.Събираме ключовите думи, за които даден домейн се класира в топ 20 на резултатите от търсенето;
2.Извличаме обема на търсене за всяка ключова дума от топ 20;
3.Отчитаме SE трафика, като умножаваме обема на търсене на всяка ключова дума по CTR въз основа на позицията на домейна;
4.Определете максималната възможна оценка на SE трафика, като съберете обемите на търсене на всички ключови думи в базата данни на Serpstat;
5.Разделете SE трафика на домейна на максималния възможен резултат;
6.Умножете по 100, за да превърнете получения резултат в проценти;
7.Умножете по 1000 за по-добро показване.

Ето формулата:

Formula

Какъв е процентът на CTR от формулата?

Коефициентът на кликване (CTR) е съотношението между кликванията и показванията. Всяка позиция в SERP има уникален CTR: колкото по-висока е позицията, толкова по-добър е CTR.

В PPC най-често се използва CTR. Понякога се използва и за оценка на това колко трафик може да се получи чрез органично търсене.

Пропорцията на позицията спрямо CTR е показана по-долу.

The position's proportion to the CTRThe position's proportion to the CTR

Разбирането, че SEO трафикът измерва броя на кликванията, а рейтингът на видимостта на уебсайта - ранга на ключовите думи, може да ви помогне да поставите промените, които забелязвате в тези две цифри, в контекст и да направите изводите от тях.

Искате ли да използвате Serpstat, за да повишите резултатите си?

Активирайте пробната версия и тествайте платформата безплатно в продължение на 7 дни!

Регистрирайте се

Какво ще кажете за един пример?

Да вземем домейн.com и да кажем, че има само 2 ключови думи, за които се класира в топ 20.

Да кажем, че общият обем на търсене на всички ключови думи в базата на Serpstat е 100 000 000.

И ето какво получаваме:

Formula

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Няма еднозначно решение на този въпрос, тъй като методите за изчисляване на точките за видимост са различни. Дори при леко променящи се алгоритми и редовна нестабилност на SERP е трудно сайтът да получи резултат, по-висок от средата на 40-те точки по която и да е от тези скали за видимост за небрандирани ключови думи. Тази оценка може да се използва за проследяване на общата ви видимост в търсачките, за сравняване на видимостта на сайта ви с тази на конкурентите ви и за сравняване на видимостта ви в няколко търсачки и региони.

Проведете одит на сайта. SEO одитът на сайта ще открие скрити прегради между вас и потенциалните клиенти, които търсят вашия продукт или услуга. Използвайте ключови думи с дълги опашки. Ключовите думи с дълги опашки ви дават по-голям шанс да бъдете открити в резултатите от търсенето. Като се фокусирате върху дълги ключови думи, можете да се възползвате от по-малко конкурентни места за търсене и да увеличите възможността хората, които търсят точно това, което имате, да ви намерят. Уверете се, че имате карта на сайта. Създаването на XML карта на сайта и качването ѝ в Google Search Console указва на търсачките кои страници да обхождат, което е важно за разбирането и индексирането на сайта ви.

Read original article “What Is Google Visibility score And How Is It Calculated In SEO” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm