Видимост в търсачките: как да я проверим и увеличим

Видимост в търсачките: как да я проверим и увеличим
Valeriia Lokhtenko
Valeriia Lokhtenko
Blog Editor at Serpstat

Видимостта в търсачките или видимостта на уебсайта е един от най-важните показатели за определяне на успеха на SEO оптимизацията и на потенциала за трафик на уебсайта.

Тя до голяма степен зависи от броя на ключовите думи, по които се класира уебсайтът, от обема на тяхното търсене и от класирането на домейна в резултатите от търсенето.

А сега нека разгледаме по-подробно как да проверим видимостта на уебсайта си в търсачките и да я увеличим.

Какво представлява видимостта на уебсайта в търсачките?

Видимостта в търсачките отразява каква е вероятността потребителите да открият даден уебсайт при търсене на подходящи ключови думи. Тя се измерва чрез броя на ключовите думи, по които се класира уебсайтът, техния обем на търсене и класирането на домейна в резултатите от търсенето.

Анализът на тази метрика е от съществено значение за установяване на потенциалния трафик, който вашият уебсайт може да генерира от органичните резултати от търсенето, и за определяне на мястото ви сред конкурентите.

Ниска или нулева видимост на уебсайта означава, че домейнът има ниски позиции за повечето релевантни ключови думи и потребителите не могат да го намерят чрез органично търсене. От друга страна, видимостта за търсачките се счита за висока, когато уебсайтът има високи позиции в SERP за много високообемни (популярни) ключови думи.

Уебсайтовете, които се класират на първите три позиции в SERP, имат максимална видимост. Ако домейнът не се класира на първата страница на резултатите от търсенето (топ 10), неговата видимост за търсачките е изключително ниска.

Обяснението е просто: според проучване на Hubspot 75% от потребителите никога не преминават през първата страница на резултатите от търсенето в Google. Така че този, който се окаже на първа страница, получава най-голяма видимост и следователно трафик.

Има и още. В своето изследване Sistrix стига до заключението, че първият органичен резултат в Google получава 28,5% от кликванията, докато вторият и третият получават съответно 15,7% и 11,0%:

Google CTR per ranking

Как да проверите видимостта на уебсайта

И така, как да проверите колко видим е вашият уебсайт? Това не е толкова сложно, тъй като по-голямата част от всеобхватните SEO платформи предлагат някакъв вид проверка на видимостта при търсене.

Serpstat не прави изключение и това отнема само няколко щраквания на мишката. Въведете домейна си в лентата за търсене, изберете региона и кликнете върху търсене:

Serpstat

Ето ви. В горния ляв ъгъл ще видите оценката на видимостта на вашия домейн:

Serpstat Domain Analysis tool

Може би се чудите и какъв резултат за видимост на уебсайта е добър?

Видимостта е относителна оценка и няма конкретна стойност, която да определя дали е добра или лоша. За да определите правилно видимостта на даден уебсайт, трябва да оцените текущите и предишните резултати, за да определите моделите на напредък (или регрес). Също така проследяването на видимостта на преките конкуренти ще ви позволи да видите къде се намирате на пазара и как можете да подобрите стратегията си за оптимизация.

Ето как изчисляваме резултата за видимост в Serpstat:

1.Използваме милиони внимателно подбрани популярни ключови думи от базата данни на Serpstat. 
2.След това съставяме списък на ключовите думи, за които домейнът се класира в първите 20 резултата от търсенето.
3.Изчислява се обемът на търсене на тези ключови думи.
4.Обемът на търсене на всяка ключова дума се умножава по коефициента на кликване на позицията на уебсайта за определената ключова дума. Най-високият коефициент се присвоява на първите три позиции в резултатите от търсенето, след което резултатът намалява. За първата позиция коефициентът е единица, а за позициите от 11 до 20 е 0,05. 
5.Общият трафик на домейна се определя, като се сумират числата, получени в предишната стъпка.
6.Общият трафик се разделя на обема на търсене на един милион фрази от базата данни.
7.Резултатът се преобразува в процент, като се умножи по сто.
8.Накрая общият брой се умножава по хиляда за удобство.

Искате ли да проверите видимостта на вашия уебсайт в търсачките и да намерите начини да я подобрите? Можете да го направите безплатно със Serpstat!

Не пропускайте възможността да подобрите класирането си в търсачките и да насочите повече трафик към уебсайта си. Регистрирайте се, за да получите безплатна 7-дневна пробна версия на платформата. Ще ви уведомим, когато пробният период е на път да приключи, за да можете да го прекратите, ако желаете.

Получете пробната версия на Serpstat

Как да увеличите видимостта си в търсачките: 11 стъпки

Съществуват множество начини за подобряване на видимостта на уебсайта в търсачките. Ето 11 от тях, както и някои полезни източници, от които да научите повече за всеки от тях:

1.Проверете дали сайтът ви е бил наказан от търсачката чрез Google Search Console.

Ако това е така, поправете го възможно най-скоро. За да предотвратите това, следвайте стриктно Основните принципи за търсене в Google (известни преди като Насоки за уебмастъри).

2.Осигурете отлична архитектура и използваемост на уебсайта.

Силната структура на уебсайта е от съществено значение за всеки уебсайт. Ако потребителите не могат да се ориентират бързо и лесно в сайта ви, те вероятно веднага ще се върнат на страницата с резултати от търсенето (SERP). Ако това се случи, Google може да обърне внимание на такова поведение на потребителите и да заключи, че уебсайтът ви не е полезен за посетителите, и да понижи класирането ви.

3.Въведете проследяване на ранга.

Проследяването на ранга ще ви позволи да наблюдавате класирането на вашия уебсайт в търсачките за определени ключови думи с течение на времето. То е полезно за идентифициране на тенденциите и промените в представянето на вашия уебсайт в SERP. След това можете да използвате тези данни, за да коригирате стратегията си за SEO оптимизация.

4.Създайте списък със семантични ключови думи и ги използвайте в съдържанието си.

Използването на релевантни ключови думи в съдържанието ви ще повиши видимостта ви в търсачките, тъй като позволява на търсачките да разберат за какво се отнася вашият уебсайт и да го съпоставят с релевантни заявки за търсене.

5.Оптимизирайте мета таговете.

Оптимизираните мета тагове, които точно описват съдържанието на страницата, помагат на търсачките да разберат по-добре контекста и релевантността на вашето съдържание, което води до по-високи позиции при търсене. Освен това добре изготвеното метаописание може да подобри процента на кликване върху всяка уебстраница (CTR), като привлече вниманието на потребителя.

6.Създавайте уникално и висококачествено съдържание.

Предоставянето на ценна информация на потребителите ще увеличи вероятността те да поставят линкове и да споделят вашето съдържание в социалните медии и на своите уебсайтове. Това е сигнал за търсачките, че съдържанието е подходящо и авторитетно, което води до по-високо класиране и видимост на уебсайта.

7.Прилагайте вътрешно свързване.

Вътрешното свързване помага за установяване на ясна йерархия и структура на уебсайта, което улеснява навигацията и разбирането на съдържанието от страна на търсачките. Това може да доведе до по-добро индексиране, по-високо класиране и в крайна сметка до по-голяма видимост в резултатите на търсачките.

8.Оптимизирайте уебсайта си за мобилни устройства

Оптимизирането на уебсайта за мобилни устройства улеснява достъпа на мобилните потребители до сайта и навигацията в него, което може да доведе до повишена ангажираност на потребителите и по-нисък брой откази. Търсачките като Google дават приоритет на удобните за мобилни устройства уебсайтове в своите резултати от търсенето, така че оптимизацията за мобилни устройства също може да подобри видимостта на уебсайта.

9.Увеличете скоростта на зареждане на страницата на уебсайта си.

Увеличаването на скоростта на зареждане на уебсайта помага за подобряване на потребителското преживяване и намалява процента на отказите. На свой ред това води до по-голяма ангажираност, по-дълга продължителност на сесиите и в крайна сметка до подобряване на класирането и видимостта в търсачките.

10.Извършете технически SEO одит и отстранете всички проблеми.

Техническият одит помага за идентифициране и отстраняване на проблеми, които могат да възпрепятстват представянето на уебсайта в резултатите от търсенето. Чрез разрешаването на технически проблеми, като например счупени връзки, дублирано съдържание и бавна скорост на зареждане на страницата, търсачките могат по-лесно да обхождат и индексират уебсайта, което ще подобри видимостта и класирането на уебсайта.

11.Придобиване на обратни връзки от авторитетни уебсайтове в сходни области.

Когато авторитетни уебсайтове поставят връзки към даден уебсайт, това е сигнал за търсачките, че уебсайтът има ценно и подходящо съдържание, което води до по-високо класиране в резултатите от търсенето.

Важно е обаче да се отбележи, че качеството на обратните връзки е по-важно от количеството, тъй като спамът или нискокачествените обратни връзки всъщност могат да навредят на класирането на уебсайта в търсачките.

Заключение

За да се оцени ефективността на SEO оптимизацията и да се направят навременни корекции в случай на отрицателна динамика, е необходимо да се провери видимостта на уебсайта в търсачките и да се сравни с конкурентите. Serpstat може да помогне да се проследят промените в стойностите на видимостта в продължение на една година и да се определи дали уебсайтът се движи в правилната посока.

Рязкото намаляване на видимостта може да означава наказания от страна на търсачките или сериозни технически проблеми на уебсайта, като например неправилни настройки във файла robots.txt, ниска скорост на зареждане, дублирано съдържание, счупени връзки и др.

Комбинирането на тактики за вътрешна и външна SEO оптимизация ще ви помогне да изведете уебсайта си на високи позиции в резултатите на търсачките и да подобрите видимостта му.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Никой конкретен резултат за видимост при търсене не може да се счита за универсално "добър", тъй като той варира в зависимост от фактори като индустрия, конкуренция и промени в алгоритмите на търсачките. Въпреки това, най-общо казано, по-висок резултат за видимост при търсене би означавал по-добро представяне в резултатите от търсенето, а по-нисък резултат би могъл да подскаже, че има какво да се подобри в усилията за SEO. Важно е да се проследява видимостта при търсене във времето и спрямо конкурентите, за да се оцени ефективността на усилията за оптимизация.

Няколко инструмента могат да ви помогнат да проверите видимостта си в Google, включително:

1.Конзола за търсене на Google: Това е безплатен инструмент от Google, който предоставя информация за това как се представя вашият уебсайт в резултатите от търсенето в Google, включително кликове, импресии и процент на кликване.
2.Изчерпателни инструменти за SEO, като Serpstat, Ahrefs и др. Те предлагат оценка на видимостта, която показва колко видим е вашият уебсайт въз основа на позициите на уебсайта в класацията и обема на търсене на ключовите думи.

Read original article “Search Engine Visibility How to Check and Increase it” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm