Как да направите бърз анализ на контекстната реклама (PPC) на конкурентите

Как да направите бърз анализ на контекстната реклама (PPC) на конкурентите
Stacy Mine
Stacy Mine
Editor at Serpstat

Проследяването на конкурентите е една от основните задачи при работа с контекстна реклама и често отнема много време на интернет маркетолозите. В тази статия ще стане дума за начините за извършване на бърз и качествен анализ на конкуренцията на контекстната реклама с помощта на различни инструменти.

Ще ви покажа как да идентифицирате конкурентите си в SERP, как да разберете какви трикове използват те и как да анализирате ключовите думи, рекламите, целевите страници и дисплейните реклами на конкурентите. Ще научите и за услуги, които ще ви помогнат да разберете приблизителните разходи за реклама и ще се спра по-подробно на подробния анализ на рекламната кампания на конкурентите. Никога повече няма да си задавате въпроса "как да видя какви ключови думи използват конкурентите".

Как да идентифицираме конкурентите си в PPC?

Важно нещо, което трябва да разберем, е да проучим какво се случва в нишата, която ни интересува. Въз основа на тези данни ще изградим стратегията си за оптимизация и ще разберем как конкурентите привличат клиенти.

Но първо трябва да разберем кои са нашите конкуренти. За да направите това, отидете в резултатите от търсенето в Google и анализирайте платените и органичните резултати от търсенето. Нека направим това с примера на сайта на училище за изучаване на английски език.

Екранната снимка вляво показва конкурентите в платените резултати от търсенето в Google, а вдясно - в органичните резултати от търсенето:

GoogleGoogle

Първата реклама за платено търсене води до целевата страница на уебсайта preply.com:

The landing page of preply.com

За да не се изгубя в информацията, ще създам електронна таблица, в която ще въведа данни за всички намерени конкуренти:

  • домейн;
  • URL на целевата страница;
  • разходи;
  • заглавие на рекламата;
  • текст на рекламата;
  • ключови думи;
  • допълнителни елементи;
  • призив за действие;
  • Реклами в Google;
  • Google органични.

Удобно е да използвате инструмента за диагностика на реклами в AdWords (Google Ads), за да търсите и анализирате конкурентите в органичните на други устройства:

Google Ads

След това трябва да разберете дали ремаркетингът работи, дали има

Facebook Pixel, който ще ви позволи да наваксате с рекламата в социалните мрежи. За да разберете дали на сайта има Pixel, използвайте разширението за Google Chrome Facebook Pixel Helper; за да проверите кодовете на Google - Tag Assistant (by Google) :
Facebook Pixel Helper

Чрез редовния анализ на SERP на Google проследяваме неща като:

1.Разширения в рекламите:
Extensions in advertisements
2.Отделни целеви сайтове за реклами:
Separate landing sites for advertising

Можете също така да използвате програмата за планиране на ключови думи и статистика на търговете в Google AdWords (Google Ads). Планиращото устройство показва и изтегля варианти на ключови думи за URL адреса; статистиката ще покаже средния брой заявки на месец, а освен това планиращото устройство ви позволява да разделяте по географски райони и платформи.

Информацията за нивото на конкуренция на заявката ще бъде полезна за минималните и максималните ставки за показване в горната част на страницата.

Важно е да запомните, че планиращият орган показва нещо средно, а не винаги истината. Също така той показва кои думи се пресичат с анализирания сайт. Използвайки прозренията от аукциона, ще разберем с кого точно се конкурираме в рекламата. Можем да открием нови сайтове в този списък. Запазваме списъка за по-нататъшно използване при анализа на конкурентите чрез Serpstat:

Analyzing competitors via Serpstat

Вече имаме основна представа кои са нашите конкуренти и какви инструменти използват. Това обаче не е всичко, затова ще продължим анализа с помощта на специални инструменти.

Какъв е смисълът на анализа на конкурентите?

Анализът на конкурентите се използва за определяне на силните страни и недостатъците на вашите конкуренти спрямо вашите, както и за идентифициране на пазарните пропуски.

Анализът на конкурентите дава представа за:

1.Какво и как продават конкурентите, има ли работа с контекстна реклама, или тя е създадена само веднъж.
2.Какви послания и призиви за действие използват конкурентите, върху какво се фокусират в рекламата? На какво се набляга в рекламните текстове, по какво се различават един от друг.
3.Използват ли конкурентите разширения и добавки на Google Adwords (Google Ads) за работа с контекстна реклама?
4.Какви идеи да заимствате и да преработите за себе си.
5.Какви са приблизителните разходи на конкурентите за реклама.

Проучването на конкуренцията е от решаващо значение, тъй като:

Задълбочен анализ на конкурентите

Специалните услуги ви позволяват да разберете кои съвети се използват от водещите конкуренти в нишата и как те могат да бъдат използвани във вашата PPC кампания. С тяхна помощ можете да извършите анализ на конкуренцията в PPC, да създадете своята PPC стратегия, да намерите най-подходящите ключови думи, ключови думи за марката, да сравните техните показатели, да намерите популярни ключови думи за различни държави и местоположения и т.н.

Как да намерим ключовите думи на конкурентите в PPC? Анализ на ключовите думи

Serpstat анализира рекламите на домейни за ключови думи, идентифицира конкурентите за даден домейн и дадена ключова дума, показва обема и импресиите, както и PPC конкуренцията в проценти. Възможно е да се прилагат и запазват филтри за бъдеща употреба.

Отидете в раздела Изследване на ключови думи → PPC изследване → Ключови думи, въведете ключовата дума и вижте резултата:

Serpstat Keywords

В таблицата се показват следните данни:

Можете да прилагате филтри към таблицата:

Serpstat,filters

Можете да прилагате няколко филтъра едновременно, да ги персонализирате и да ги запазвате за по-късна употреба.

Анализ на конкурентите

В раздела Изследване на ключови думи → Изследване на PPC → Конкуренти виждаме сравнение на конкурентите според следните данни:

Списъкът с конкурентни сайтове може да бъде променен или можете да използвате сайтове, предложени от услугата:

Serpstat Competitors

В този отчет можете да видите общите ключови думи и да запазите успешните опции за себе си.

Как да видите рекламите на конкурентите? Анализ на рекламите

Serpstat разполага с инструмент за анализ на реклами, който предоставя информация за ключовите думи, задействащи реклами в резултатите от търсенето. Отидете в раздела Изследване на ключови думи → PPC изследвания → Примери за реклами и разгледайте групирането на ключовите думи, които имат конкурентите:

Serpstat Ads examples

Налично е изтегляне на данни с ключовите думи или с всички данни от таблицата. Резултатите се филтрират и се проследяват в различните търсачки. В същия доклад отбелязваме нови идеи за нашата реклама.

Ако ни трябват реклами на конкретен домейн, отидете на Анализ на уебсайта → Анализ на домейна → PPC проучване → Примери за реклами. В резултатите виждаме рекламата на желания домейн, ключовата дума, която я е задействала, и цената:

Serpstat Ads examples

Анализ на страниците за кацане

Нека преминем към анализ на целевите страници. В отчета Изследване на ключови думи → Изследване на PPC → Целеви страници на реклами Serpstat показва кои страници получават трафик от контекста и колко реклами са конфигурирани за дадена страница. Съберете успешните варианти:

Serpstat Ads landing pages

За да проверяваме редовно броя на платените ключови думи за даден домейн, можем да използваме раздела "Моите проекти" в Serpstat, където виждаме данни за ръста или спада на PPC ключовете за нашия сайт и конкурентните сайтове:

Paid keywords

Искате ли да научите повече за инструментите за анализ на конкурентите в Serpstat?

Изпратете заявка за безплатна лична демонстрация на услугата и наш експерт ще се свърже с вас ;)

Заявка за демонстрация 

Анализ на разходите за реклама на конкурентите

Невъзможно е да се разбере точният бюджет на конкурентите. Специалните услуги обаче ви позволяват да оцените поне приблизително техните разходи.

SimilarWeb показва приблизителни разходи по средна оферта и трафик в платеното търсене. Приблизителният трафик на сайта се показва в общата информация за сайта, а платеният трафик в Търсене е Платен:

Serpstat Ads landing pages

Общо почти 22% е платеният трафик.

Serpstat определя средната цена на кликване в рекламата: Проучване на ключови думи → SEO проучване → Избор на ключови думи:

Serpstat Keyword Selection

В резултат на това получихме изчерпателна информация за това какво и как рекламират конкурентите, какви послания и призиви за действие използват в рекламата си и върху какво се фокусират. Освен това научихме съвсем приблизителни разходи за контекстна реклама.

Андрей Белоусов
Андрей Белоусов
Growth Hacker

Съществува метод за сравнение, който работи само ако вече сте стартирали контекстна реклама за дълго време. Проектираме нашите резултати върху резултатите на конкурентите.

За да направим това, разглеждаме бюджета на конкурента като директен метод, след това разглеждаме нашия бюджет по същия метод и умножаваме по нашия реален бюджет.

Например:

Вашият реален бюджет е 10 000 долара. Директният метод показва ваш бюджет от 5000 USD, което означава, че директният метод е занижен наполовина. Ако директният метод на конкурента е показал бюджет от 3000 долара, то реалният му бюджет е около два пъти по-голям.

По този начин се отърваваме от систематичната грешка на прекия метод. Въпреки това не трябва да правите това, ако през последната година сте променили драстично бюджета за реклама при търсене.

При директния метод използваме CPC, която сме получили от Google. Тя не зависи от позицията, заемана от рекламите. Но фактът, че вашите реклами и рекламите на конкурентите могат да заемат различни позиции и да имат различни CPC.

Най-интересното е, че процентът на кликванията (CTR) не влияе пряко върху разходите. Ако позициите останат същите, увеличаването на CTR ще намали CPC, но също така ще увеличи броя на кликванията и в резултат на това разходите ще останат същите.

Дизайнът на книгата е изкуството да се включат съдържанието, стилът, форматът, дизайнът и последователността на различните компоненти на книгата в едно съгласувано цяло. По думите на Ян Чихолд "методите и правилата, върху които е невъзможно да се подобри, са се развивали в продължение на векове. За да се създадат съвършени книги, тези правила трябва да бъдат съживени и приложени".

Предговорът или предговорът е първият раздел на книгата и обикновено е най-малкият раздел по отношение на броя на страниците. Всяка страница се преброява, но не се изразява или отпечатва номер на фолио или страница, както на страниците на дисплея, така и на празните страници.

Контролен списък за анализ на конкурентите в PPC

1.Определяме списъка на конкурентите. Използваме информация от резултатите от търсенето, информация от търговете, Serpstat. Докато сме на сайта, следим използването на пиксела на Facebook и тага за ремаркетинг. Проследяваме наличието на ремаркетинг.
2.Сравняваме конкурентите помежду им, разглеждаме общите и липсващите ключови думи. Добавяме необходимите данни към нашия план.
3.Проверяваме основните ключови думи.
4.Анализираме рекламните текстове, отбелязваме CTA и полезните трикове, използвани от конкурентите.
5.Разглеждаме групирането на думите, добавяме необходимото към нашия план.
6.Проверяваме целевите страници.
7.Подобряваме собствените си кампании, като не забравяме за грешките на конкурентите.

Проследяване на PPC позициите на конкурентите със Serpstat Rank Tracker

Serpstat предлага проследяване на позициите на конкурентите, без да харчите допълнителни кредити! Тази функция е налична за SEO и PPC, за мобилни и десктоп региони. В настройките на проекта Rank Tracker просто добавете домейните на конкурентите или ги отбележете с бутона със звезда в отчета за конкурентите. В резултат на това ще можете да видите колко от вашите PPC ключови думи използват конкурентите за своите кампании, техните позиции и брой реклами. Избирайки ежедневно проследяване, можете да получавате всекидневни резултати и да правите промени в PPC кампанията си в зависимост от резултатите на конкурентите си.

Serpstat Competitors

Колко често трябва да провеждате PPC проучвания на конкурентите?

За да сте в крак с конкуренцията, ще трябва да поддържате в крак с промените на пазара, като същевременно се стремите да разбирате нуждите на клиентите си.

Въпреки че това варира в зависимост от нишата, препоръчваме да извършвате анализ на рекламите на конкурентите поне веднъж на тримесечие до веднъж годишно. Това ви позволява да реагирате на резултатите и да проследявате напредъка си.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Не е трудно да откриете рекламите на конкурентите си. Може да откриете реклами на конкуренти винаги, когато търсите нещо, свързано с вашия продукт или услуги. Можете да използвате Serpstat, за да извършите анализ на PPC конкурентите и да разберете с какво се занимават вашите конкуренти.

Анализът на PPC рекламите на конкурентите е интелигентен начин да откриете печелившите стратегии, възприети от конкурентите в нишата. Познавайки подробностите, ще можете да откриете най-добре представящите се реклами, които са приложили вашите конкуренти.

Read original article “How To Carry Out A Quick Analysis Of Competitors' Contextual Advertising (PPC)” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm