Hur man genomför en snabb analys av konkurrenternas kontextuella annonsering (PPC)

Hur man genomför en snabb analys av konkurrenternas kontextuella annonsering (PPC)
Stacy Mine
Stacy Mine
Editor at Serpstat

Att spåra konkurrenter är en av de grundläggande uppgifterna för att arbeta med kontextuell annonsering, och det tar ofta mycket tid för internetmarknadsförare. Den här artikeln kommer att handla om hur man gör en snabb och högkvalitativ konkurrensanalys av kontextuell annonsering med hjälp av olika verktyg.

Jag kommer att visa dig hur du identifierar dina konkurrenter i SERP, hur du tar reda på vilka knep de använder och hur du analyserar sökord, annonser, målsidor och displayannonser för konkurrenter. Du kommer också att lära dig om tjänster som hjälper dig att ta reda på de ungefärliga reklamkostnaderna och fördjupa dig i en detaljerad analys av konkurrenternas reklamkampanj. Du kommer aldrig att fråga dig själv "hur man ser vilka nyckelord konkurrenterna använder" igen.

Hur identifierar man konkurrenter i PPC?

En viktig sak att förstå är att utforska vad som händer i vår intressanta nisch. Baserat på dessa data kommer vi att bygga vår optimeringsstrategi och ta reda på hur konkurrenterna lockar kunder.

Men först måste du ta reda på vilka våra konkurrenter är. För att göra detta, gå till Googles sökresultat och analysera betalda och organiska sökresultat. Låt oss göra detta med hjälp av exemplet på webbplatsen för en engelskspråkig skola.

Skärmdumpen till vänster visar konkurrenter i betalda sökresultat på Google, och till höger - i organiska sökresultat:

GoogleGoogle

Den första betalda sökannonsen leder till målsidan på webbplatsen preply.com:

The landing page of preply.com

För att inte gå vilse i informationen kommer jag att skapa ett kalkylblad där jag kommer att ange data om alla konkurrenter som hittats:

  • domän;
  • URL för landningssida;
  • kostnad;
  • annonstitel;
  • annonstext;
  • nyckelord;
  • Ytterligare element;
  • uppmaning till handling;
  • Google-annonser;
  • Google organiskt.

Det är praktiskt att använda annonsdiagnosverktyget i AdWords (Google Ads) för att söka och analysera konkurrenter i organiska annonser på andra enheter:

Google Ads

Därefter måste du ta reda på om remarketing fungerar, om det finns en Facebook Pixel som gör att du kan komma ikapp med reklam på sociala nätverk. För att ta reda på om det finns en pixel på webbplatsen, använd Google Chrome-tillägget Facebook Pixel Helper; för att kontrollera Google-koder - Tag Assistant (by Google):

Facebook Pixel Helper

Genom regelbunden Google SERP-analys spårar vi saker som:

1.Tillägg i annonser:
Extensions in advertisements
2.Separata landningssidor för annonser:
Separate landing sites for advertising

Du kan också använda Google AdWords (Google Ads) sökordsplanerare och auktionsstatistik. Planeraren visar och laddar ner varianter av sökord för URL:en, statistiken visar det genomsnittliga antalet förfrågningar per månad, plus att planeraren låter dig dela upp efter geografi och plattformar.

Information om konkurrensnivån för begäran kommer att vara användbar för minimi- och maximipriserna för att visas högst upp på sidan.

Det är viktigt att komma ihåg att planeraren visar något däremellan, inte alltid sanningen. Den visar också vilka ord som korsar den analyserade webbplatsen. Med hjälp av auktionsinsikter kommer vi att förstå exakt vem vi konkurrerar med i reklam. Vi kan hitta nya webbplatser i den här listan. Vi sparar listan för vidare användning när vi analyserar konkurrenter via Serpstat:

Analyzing competitors via Serpstat

Vi har nu en grundläggande förståelse för vilka våra konkurrenter är och vilka verktyg de använder. Detta är dock inte allt, så vi kommer att fortsätta analysen med hjälp av specialverktyg.

Vad är poängen med en konkurrentanalys?

Konkurrentanalys används för att fastställa dina konkurrenters styrkor och brister i förhållande till dina egna, samt för att identifiera luckor på marknaden.

Konkurrentanalys ger insikt i:

1.Vad och hur konkurrenterna säljer, om de arbetar med kontextuell annonsering eller om de bara gör det en gång.
2.Vilka budskap och call to action använder konkurrenterna, vad fokuserar de på i annonseringen? Vad betonas i annonstexterna, hur skiljer de sig från varandra.
3.Använder konkurrenterna Google Adwords (Google Ads) tillägg och add-ons för att arbeta med kontextuell annonsering?
4.Vilka idéer att låna och göra om för dig själv.
5.Vilka är konkurrenternas ungefärliga kostnader för annonsering.

En konkurrensstudie är kritisk eftersom:

Fördjupad analys av konkurrenter

Med specialtjänster kan du ta reda på vilka tips som används av de främsta konkurrenterna i nischen och hur de kan användas i din PPC-kampanj. Med hjälp av dem kan du genomföra en konkurrenskraftig PPC-analys, skapa din PPC-strategi, hitta de mest lämpliga sökorden, varumärkesnyckelord, jämföra deras mätvärden, hitta populära sökord för olika länder och platser etc.

Hur hittar man konkurrenternas PPC-sökord? Sökordsanalys

Serpstat analyserar domänannonser för nyckelord, identifierar konkurrenter för en domän och ett nyckelord, visar volym och visningar samt PPC-konkurrens i procent. Det är möjligt att använda och spara filter för framtida användning.

Gå till fliken Sökordsanalys → PPC-analys → Sökord, ange sökordet och se resultatet:

Serpstat Keywords

Tabellen visar följande data:

Du kan använda filter i tabellen:

Serpstat,filters

Du kan använda flera filter samtidigt, anpassa dem och spara dem för senare användning.

Konkurrentanalys

På fliken Sökordsanalys → PPC-analys → Konkurrenter ser vi en jämförelse av konkurrenter enligt följande data:

Listan över konkurrerande webbplatser kan ändras eller så kan du använda webbplatser som föreslås av tjänsten:

Serpstat Competitors

I den här rapporten kan du se vanliga sökord och spara framgångsrika alternativ åt dig själv.

Hur ser man konkurrenternas annonser? Analys av annonser

Serpstat har ett verktyg för analys av annonser, som ger information om nyckelord som utlöser annonser i sökresultaten. Gå till fliken Keyword research → PPC research → Ads examples och titta på den gruppering av sökord som konkurrenterna har:

Serpstat Ads examples

Det går att ladda ner data med nyckelord eller med all data från tabellen. Resultaten filtreras och spåras över olika sökmotorer. I samma rapport noterar vi nya idéer för vår annonsering.

Om vi behöver annonser för en specifik domän går vi till Website Analysis → Domain Analysis → PPC research → Ads examples. I resultaten ser vi annonsen för den önskade domänen, sökordet som utlöste den och kostnaden:

Serpstat Ads examples

Analys av landningssidor

Låt oss gå vidare till att analysera landningssidor. I rapporten Keyword research → PPC research → Ads landing pages visar Serpstat vilka sidor som får trafik från kontexten och hur många annonser som är konfigurerade för en viss sida. Samla in framgångsrika varianter:

Serpstat Ads landing pages

För att regelbundet kontrollera antalet betalda sökord för en domän kan vi använda fliken Mina projekt i Serpstat, där vi ser data om tillväxten eller minskningen av PPC-nycklar för vår webbplats och konkurrerande webbplatser:

Paid keywords

Vill du lära dig mer om Serpstats verktyg för konkurrentanalys?

Skicka en förfrågan om en kostnadsfri personlig demo av tjänsten, så kommer vår expert att kontakta dig ;)

Begär en demo

Analys av konkurrenternas reklamkostnader

Det är omöjligt att ta reda på konkurrenternas exakta budget. Men med hjälp av särskilda tjänster kan du åtminstone göra en ungefärlig uppskattning av deras kostnader.

SimilarWeb visar ungefärliga utgifter per genomsnittligt bud och trafik i betald sökning. Uppskattad trafik på webbplatsen visas i allmän information om webbplatsen, och betald trafik i Sök är Betald:

Serpstat Ads landing pages

Totalt är nästan 22% betald trafik.

Serpstat fastställer den genomsnittliga kostnaden per klick i reklam: Sökordsforskning → SEO-forskning → Val av sökord:

Serpstat Keyword Selection

På så sätt fick vi omfattande information om vad och hur konkurrenterna annonserar, vilka budskap och uppmaningar de använder i sin annonsering och vad de fokuserar på. Dessutom fick vi veta mycket ungefärliga kostnader för kontextuell annonsering.

Andrey Belousov
Andrey Belousov
Tillväxt Hacker

Det finns en jämförelsemetod som bara fungerar om du redan har lanserat kontextuell annonsering under en lång tid. Vi projicerar våra resultat på konkurrenternas resultat.

För att göra detta betraktar vi konkurrentens budget som den direkta metoden, sedan betraktar vi vår budget med samma metod och multiplicerar med vår verkliga budget.

Ett exempel:

Din verkliga budget är 10 000 USD. Den direkta metoden visade din budget på 5 000 USD, vilket innebär att den direkta metoden är underskattad med hälften. Om en konkurrents direktmetod visade en budget på 3 000 USD, är hans verkliga budget ungefär dubbelt så stor.

På så sätt blir vi av med det systematiska felet i den direkta metoden. Du bör dock inte göra detta om du drastiskt har ändrat budgeten för sökannonsering under det senaste året.

I den direkta metoden använder vi den CPC som vi fick från Google. Det beror inte på vilken position annonserna har. Men det faktum att dina annonser och konkurrenternas annonser kan ha olika positioner och de kan ha olika CPC.

Det mest intressanta är att klickfrekvensen (CTR) inte direkt påverkar kostnaden. Om positionerna förblir desamma kommer en ökning av CTR att minska CPC, men det kommer också att öka antalet klick och som ett resultat kommer kostnaden att förbli densamma.

Bokdesign är konsten att införliva innehåll, stil, format, design och sekvens av de olika komponenterna i en bok till en sammanhängande helhet. Enligt Jan Tschichold har "metoder och regler som det är omöjligt att förbättra utvecklats under århundraden. För att skapa perfekta böcker måste dessa regler väckas till liv och tillämpas."

Framsidan, eller förordet, är det första avsnittet i en bok och är vanligtvis det minsta avsnittet sett till antalet sidor. Varje sida räknas, men inget folio- eller sidnummer anges eller skrivs ut, vare sig på visningssidor eller tomma sidor.

Checklista för analys av PPC-konkurrenter

1.Vi bestämmer listan över konkurrenter. Vi använder information från sökresultat, auktionsinsikter, Serpstat. När vi är på webbplatsen övervakar vi användningen av Facebook Pixel och remarketing-taggen. Vi spårar förekomsten av remarketing.
2.Vi jämför konkurrenter med varandra, tittar på vanliga och saknade nyckelord. Vi lägger till nödvändiga data i vår plan.
3.Vi kontrollerar de viktigaste sökorden.
4.Vi analyserar annonstexter, markerar CTA och användbara knep som används av konkurrenter.
5.Vi tittar på grupperingar av ord, lägger till den nödvändiga i vår plan.
6.Kontrollera målsidor.
7.Vi förbättrar våra egna kampanjer och kommer ihåg konkurrenternas misstag.

Spåra PPC-positioner för konkurrenter med Serpstat Rank Tracker

Serpstat erbjuder att spåra konkurrenters positioner utan att spendera extra krediter! Denna funktion är tillgänglig för SEO och PPC, för mobila och stationära regioner. I Rank Trackers projektinställningar lägger du bara till konkurrenternas domäner, eller markerar dem med stjärnknappen i rapporten Konkurrenter. Som ett resultat kommer du att kunna se hur många av dina PPC-nyckelord som konkurrenterna använder för sina kampanjer, deras positioner och antal annonser. Om du väljer daglig spårning kan du få dagliga resultat och göra eventuella ändringar i din PPC-kampanj, enligt dina och konkurrenternas resultat.

Serpstat Competitors

Hur ofta bör man göra PPC-undersökningar av konkurrenter?

För att hålla jämna steg med konkurrenterna måste du hålla jämna steg med marknadsförändringarna samtidigt som du strävar efter att förstå dina kunders behov.

Även om detta varierar beroende på nisch, rekommenderar vi att du genomför en analys av konkurrenternas annonser minst en gång per kvartal till en gång per år. Detta gör att du kan reagera på dina resultat och spåra dina framsteg.

VANLIGA FRÅGOR

Det är inte svårt att hitta dina konkurrenters annonser. Du kan hitta konkurrenternas annonser när du söker efter något som är kopplat till din produkt eller tjänst. Du kan använda Serpstat för att utföra PPC-konkurrentanalys och ta reda på vad dina konkurrenter håller på med.

Konkurrentens PPC-analys är ett smart sätt att upptäcka de vinnande strategier som antagits av konkurrenter i nischen. Om du känner till detaljerna kommer du att kunna ta reda på de bäst presterande annonserna som dina konkurrenter har använt.

Read original article “How To Carry Out A Quick Analysis Of Competitors' Contextual Advertising (PPC)” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm