Kako odkriti proračun konkurenta za kontekstualno oglaševanje: 3 nenavadne metode: kako: Odkrijte način oglaševanja v oglaševalskem kontekstu.

Kako odkriti proračun konkurenta za kontekstualno oglaševanje: 3 nenavadne metode: kako: Odkrijte način oglaševanja v oglaševalskem kontekstu.
Andrey Belousov
Andrey Belousov
Growth Hacker at Serpstat

Včasih ni enostavno izračunati ocenjenih stroškov kontekstualnega oglaševanja, saj je treba upoštevati številne dejavnike. To je še posebej zahtevno, če pred tem niste izvajali oglaševalskih kampanj. Vendar imamo za to težavo rešitev!

Če želite izračunati stroške oglaševanja - poglejte, koliko za to porabi konkurent! Ti podatki vam bodo pomagali določiti potencial niše in izračunati, koliko sredstev potrebujete za oglaševalsko kampanjo.

Kako najti konkurente v kontekstualnem oglaševanju

Preden začnete izračunavati proračun konkurenta za oglaševanje, morate ugotoviti, koga je treba analizirati. Zato je prvi korak iskanje neposrednih konkurentov v PPC, zlasti ker se lahko razlikujejo od konkurentov v organskem iskanju.

Konkurente si lahko ogledate v vmesniku Serpstat. To storite tako, da izberete poročilo Analiza spletnega mesta → Analiza domene → Analiza PPC → Konkurenti, v iskalno vrstico vnesete naslov svoje domene, izberete osnovo za iskanje in kliknete Iskanje.

Competitors sephora.com

To poročilo ima naslednje kazalnike:

Imamo seznam konkurentov in ključnih kazalnikov; zdaj lahko razmislite o proračunu. Opomba: uporabili bomo več metod. Vsaka od njih ima svoje prednosti in slabosti.

Neposredna metoda štetja: 4 preprosti koraki

V iskalno vrstico programa Serpstat vnesite domeno konkurenta in pojdite v poročilo Analiza spletnega mesta → Analiza domene → Analiza PPC → Izbor ključnih besed. V tem zavihku so navedene vse ključne besede, za katere iskana domena začenja kontekstualno oglaševanje.

Keywords Selection

To poročilo ima naslednje kazalnike:

Zdaj izvozite ta seznam v obliki, ki je primerna za izračune. Izberite naslednje stolpce (Položaj, Obseg, CPC, Vrsta oglasa):

Columns (Position, Volume, CPC, Ad type)

Za oceno proračuna bomo potrebovali dodaten kazalnik - CTR. Višji kot je položaj, boljši je CTR. V rezultatih iskanja sta na voljo tudi 2 bloka:

1.Nad organskim iskanjem. Nahaja se na vrhu strani in se v programu AdWords imenuje Premium. V programu Serpstat je to prva vrsta oglasa.
2.Pod organskim iskanjem. Nahaja se na dnu strani z rezultati iskanja in se imenuje Spodnji (ali stranski). V programu Serpstat je to tretja vrsta oglasa. V spodnjem bloku je CTR petkrat nižji kot v zgornjem.

Uporabili bomo naslednje vrednosti:

Following values

Proračun ključne besede se izračuna po formuli:

Proračun = strošek na klik * število zahtevkov * CTR pozicije

Podatke smo že naložili in se odločili za formulo za izračun. Zdaj morate:

1.Odprite poročilo, ki ste ga naložili v Google Sheets.
2.Odprite primer.
3.Kopirajte stolpce F - J iz primera v svojo datoteko.

Hitri način

Tukaj je precej preprost način za analizo proračuna konkurenta:

1.Pojdite v poročilo Analiza spletnega mesta → Analiza domene → Analiza PPC → Ključne besede in vnesite domeno konkurenta. 
2.Izvozite poročilo. Pustite samo stolpce Položaj, Obseg, CPC in Vrsta oglasa.
3.Datoteko uvozite v Google Sheets.
4.Kopirajte stolpce F - J iz primera v svojo datoteko.

Kako enako storite prek konzole API

Podobne rezultate lahko dobite v konzoli API Serpstat. Odprite konzolo API in vnesite:

Serpstat API Console AlphaSerpstat API Console Alpha

Pridobite skupne podatke za domene. V stolpcu traff_cost boste videli proračun konkurenta.

Serpstat API Console Alpha

Vendar pa je za udobje uporabnikov programa Serpstat CTR na prvem mestu nastavljen kot 100 %. Tako je lažje oceniti delež prometa, ki je bil pridobljen s strani SEO. Zato konzola uporablja natanko 4-krat večji CTR kot pri prejšnji metodi. Tako je treba končni proračun deliti s 4.

Želite prihraniti čas s samodejnim zbiranjem in združevanjem ključnih besed v grozde z orodji Serpstat?

Kliknite spodnji gumb, se prijavite in si zagotovite 7-dnevni brezplačni preizkus!

Pridobite poskusno različico orodja Serpstat

Prednosti konzole

Pomanjkljivosti konzole

Obratna metoda

Predpostavljamo, da vaš konkurent ravna racionalno in da je njegov oglaševalski proračun odvisen od rezultata. Za oglaševanje se običajno porabi približno tretjina koristi, ki jih prinaša. Zato morate proračun oceniti na naslednji način:

Proračun ≈ (prihodki - spremenljivi stroški) ÷ 3 = (prihodki * marža) ÷ 3

Spremenljivi stroški spletne trgovine so nakupne cene blaga, če ni brezplačne dostave in namestitve. Stopnja marže je v isti tržni niši približno enaka. Ostane nam le še izračunati prihodek, ki ga kontekstualno oglaševanje prinese podjetju.

Delež prihodkov od kontekstnega oglaševanja v iskanju lahko ocenite na podlagi deleža prometa, ki ga prinese. Odprite SimiliarWeb in pomnožite delež iskanja z deležem plačanega iskanja.

Traffic Sources

Absolutnim številkam v programu SimilarWeb ne smete zaupati, relativne številke pa so precej natančne.

SimilarWeb

V našem primeru je delež oglaševanja v iskanju = 47,27 % * 37,59 % = 18 %.

Zdaj nam preostane še ocena prihodkov. To lahko storite na naslednje načine:

1.Prihodke pomnožite z razmerjem med prometom na konkurenčnem spletnem mestu in vašim prometom. Na primer, vaš prihodek je 100 tisoč na mesec, SimilarWeb kaže, da imate 1 milijon prometa na mesec, vaš konkurent pa 3 milijone. Torej je prihodek konkurenta nekje okoli 300 tisočakov.
2.Preko identifikacijske številke nakupa: oddajte naročilo na spletnem mestu vašega konkurenta; če je njegova številka 003139, je to 3139. prodaja na spletnem mestu. V enem tednu naredite drugo naročilo. Recimo, da bo to naročilo številka 003212. Izračunajte, koliko spletna stran obdela vsak mesec (od večje vrednosti odštejte manjšo vrednost). Prejeto število je število naročil na teden. Vsa oddana naročila niso plačana. Predvidevamo lahko, da je odstotek neplačanih naročil približno 20 %.

Dobimo: (3212 - 3139) * 0,8 = 59 naročil na teden = 234 naročil na mesec. Veste, kakšen je povprečni račun. Recimo, da znaša 300 USD. 300 $ * 234 = 70 000 $ prihodka na mesec.

Na podlagi tega izračunamo okvirni proračun:

Prihodki konkurenta znašajo približno 70.000 USD. Delež iskalnega oglaševanja je 18 %. V skladu s tem je 70.000 * 18 % / 3 = 4.200 dolarjev.

Na podlagi dejstva, da je cena oglaševanja približno trikrat nižja od prihodkov, dobimo ta rezultat.

Primerjalna metoda

Deluje le, če ste kontekstualno oglaševanje začeli izvajati že pred daljšim časom. Svoje rezultate projiciramo na rezultate konkurence.

To storimo tako, da kot neposredno metodo upoštevamo proračun konkurenta, nato po isti metodi upoštevamo naš proračun in ga pomnožimo z našim dejanskim proračunom.

Na primer:

Vaš dejanski proračun je 10.000 USD. Po neposredni metodi je vaš proračun znašal 5.000 USD, kar pomeni, da je neposredna metoda podcenjena za polovico. Če je neposredna metoda konkurenta pokazala proračun v višini 3.000 USD, potem je njegov dejanski proračun približno dvakrat večji.

Tako se znebimo sistematične napake neposredne metode. Vendar tega ne smete storiti, če ste v zadnjem letu drastično spremenili proračun za oglaševanje v iskalnikih.

Pri neposredni metodi uporabimo CPC, ki smo ga prejeli od Googla. Ta ni odvisna od položaja, ki ga zavzemajo oglasi. Je pa dejstvo, da lahko vaši in konkurenčni oglasi zasedajo različne položaje in imajo lahko različne CPC.

Najbolj zanimivo je, da stopnja klikov (CTR) ne vpliva neposredno na stroške. Če pozicije ostanejo enake, bo povečanje CTR zmanjšalo CPC, vendar se bo povečalo tudi število klikov in posledično bo strošek ostal enak.

Kako to storiti s konzolo

Serpstat API Console AlphaSerpstat API Console Alpha

Zaključek

Preučili smo več metod za ocenjevanje proračuna konkurenta v kontekstualnem oglaševanju. V naslednjih člankih bomo več govorili o analizi konkurence v PPC. Naročite se na naš blog, da ne boste ničesar zamudili!

Read original article “How To Discover A Competitor's Budget For Contextual Advertising: 3 Unusual Methods” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm