Vidnost v iskalnikih: kako jo preveriti in povečati

Vidnost v iskalnikih: kako jo preveriti in povečati
Valeriia Lokhtenko
Valeriia Lokhtenko
Blog Editor at Serpstat

Vidnost za iskalnike ali vidnost spletnega mesta je eden najpomembnejših kazalnikov za ugotavljanje uspešnosti optimizacije SEO in potenciala prometa na spletnem mestu.

V veliki meri je odvisna od števila ključnih besed, na katere se spletna stran uvršča, njihovega obsega iskanja in uvrstitve domene v rezultatih iskanja.

Zdaj pa podrobneje preidimo k temu, kako preveriti vidnost spletnega mesta v iskalnikih in jo povečati.

Kaj je vidnost spletne strani v iskalnikih?

Vidnost v iskalnikih odraža, kako verjetno je, da bodo uporabniki pri iskanju ustreznih ključnih besed odkrili določeno spletno mesto. Meri se s številom ključnih besed, na katere se spletna stran uvršča, njihovim obsegom iskanja in uvrstitvijo domene v rezultatih iskanja.

Analiza te metrike je bistvena za ugotavljanje potencialnega prometa, ki ga lahko ustvari vaše spletno mesto iz organskih rezultatov iskanja, in za določanje, kje se nahajate med konkurenti.

Nizka ali ničelna vidnost spletnega mesta pomeni, da ima domena nizke pozicije za večino relevantnih ključnih besed in je uporabniki ne morejo najti prek organskega iskanja. Po drugi strani se vidnost za iskalnike šteje za visoko, če ima spletno mesto visoke uvrstitve v SERP za veliko zelo obsežnih (priljubljenih) ključnih besed.

Spletne strani, ki se uvrščajo na prva tri mesta v spletnih servisih SERP, imajo največjo vidnost. Če domena ni uvrščena na prvo stran rezultatov iskanja (top 10), je njena vidnost za iskalnike izjemno nizka.

Razlaga je preprosta: po podatkih študije podjetja Hubspot 75 % uporabnikov nikoli ne preide prve strani Googlovih rezultatov iskanja. Torej, kdor se znajde na prvi strani, dobi največjo vidnost in s tem promet.

To je še več. Podjetje Sistrix je v svoji raziskavi ugotovilo, da prvi organski rezultat v Googlu dobi 28,5 % klikov, drugi in tretji pa 15,7 % oziroma 11,0 % klikov:

Google CTR per ranking

Kako preveriti vidnost spletnega mesta

Kako torej preverite, kako vidna je vaša spletna stran? To ni tako zapleteno, saj večina celovitih platform SEO ponuja neke vrste preverjanje vidnosti v iskalniku.

Serpstat ni nobena izjema in za to je potrebnih le nekaj klikov. V iskalno vrstico vnesite svojo domeno, izberite regijo in kliknite iskanje:

Serpstat

To je to, kar imate. V zgornjem levem kotu boste videli oceno vidnosti vaše domene:

Serpstat Domain Analysis tool

Morda se sprašujete tudi, katera ocena vidnosti spletne strani je dobra?

Vidnost je relativna ocena in ni posebne vrednosti, ki bi določala, ali je dobra ali slaba. Za pravilno opredelitev vidnosti spletnega mesta morate oceniti trenutne in prejšnje ocene, da ugotovite vzorce napredka (ali nazadovanja). Prav tako boste s spremljanjem vidnosti neposrednih konkurentov ugotovili, kakšno je vaše mesto na trgu in kako lahko izboljšate svojo strategijo optimizacije.  

Tukaj je prikazano, kako izračunamo oceno vidljivosti Serpstat:

1.Uporabimo na milijone skrbno izbranih priljubljenih ključnih besed iz podatkovne zbirke Serpstat. 
2.Nato sestavimo seznam ključnih besed, za katere se domena uvršča med prvih 20 rezultatov iskanja.
3.Izračunamo obseg iskanja teh ključnih besed.
4.Obseg iskanja vsake ključne besede pomnožimo s stopnjo klikov na mesto spletnega mesta za določeno ključno besedo. Najvišji koeficient se dodeli prvim trem položajem v rezultatih iskanja, nato se ocena zniža. Za prvi položaj je koeficient ena, za položaje od 11 do 20 pa 0,05. 
5.Skupni promet v domeni določite tako, da seštejete številke, pridobljene v prejšnjem koraku.
6.Skupni promet se deli z obsegom iskanja enega milijona fraz iz zbirke podatkov.
7.Rezultat se pretvori v odstotek tako, da se pomnoži s sto.
8.Na koncu se skupno število zaradi priročnosti pomnoži s tisoč.

Želite preveriti vidnost svoje spletne strani v iskalnikih in poiskati načine za njeno izboljšanje? To lahko storite brezplačno s programom Serpstat!

Ne zamudite priložnosti, da izboljšate svoje uvrstitve v iskalnikih in na svoje spletno mesto pripeljete več prometa. Prijavite se in si zagotovite 7-dnevni brezplačni preizkus platforme. Ob koncu preizkusnega obdobja vas bomo obvestili, da ga lahko po želji prekličete.

Pridobite poskusno različico platforme Serpstat

Kako povečati prepoznavnost v iskalniku: 11 korakov

Obstaja veliko načinov za izboljšanje vidnosti spletnega mesta v iskalnikih. V nadaljevanju je predstavljenih 11 od njih in nekaj koristnih virov, kjer boste izvedeli več o vsakem od njih:

1.Preverite, ali je bilo vaše spletno mesto kaznovano v iskalniku v konzoli Google Search Console.

Če je temu tako, jo čim prej odpravite. Da bi to preprečili, dosledno upoštevajte Osnove za iskanje Google (prej znane kot Smernice za spletne skrbnike).

2.Poskrbite za odlično arhitekturo in uporabnost spletnega mesta.

Močna struktura spletnega mesta je bistvenega pomena za vsako spletno mesto. Če uporabniki ne morejo hitro in enostavno krmariti po vašem spletnem mestu, se bodo verjetno takoj vrnili na stran z rezultati iskanja (SERP). Če se to zgodi, lahko Google opazi takšno vedenje uporabnikov in sklepa, da vaše spletno mesto ni uporabno za obiskovalce, ter zniža vašo uvrstitev.

3.Izvedite sledenje uvrstitvam.

Sledenje uvrstitvam vam bo omogočilo spremljanje uvrstitev vašega spletnega mesta v iskalnikih za določene ključne besede v daljšem časovnem obdobju. To je koristno za ugotavljanje trendov in sprememb v uspešnosti vašega spletnega mesta na spletnih straneh SERP. Te podatke lahko nato uporabite za prilagoditev svoje strategije SEO.

4.Ustvarite seznam semantičnih ključnih besed in jih uporabite v svoji vsebini.

Uporaba ustreznih ključnih besed v vsebini bo povečala vašo prepoznavnost v iskalnikih, saj omogoča iskalnikom, da razumejo, o čem je vaše spletno mesto, in ga primerjajo z ustreznimi iskalnimi poizvedbami.

5.Optimizirajte meta oznake.

Optimizirane meta oznake, ki natančno opisujejo vsebino strani, pomagajo iskalnikom bolje razumeti kontekst in ustreznost vaše vsebine, kar vodi k višjim uvrstitvam v iskalnikih. Poleg tega lahko dobro oblikovan metaopis izboljša stopnjo klikov na vsaki spletni strani (CTR), saj pritegne pozornost uporabnika.

6.Ustvarite edinstveno in visokokakovostno vsebino.

Z zagotavljanjem dragocenih informacij uporabnikom boste povečali verjetnost, da bodo vašo vsebino povezali in delili v družabnih omrežjih in na svojih spletnih straneh. To je signal za iskalnike, da je vsebina relevantna in avtoritativna, kar vodi k višjim uvrstitvam in vidnosti spletnega mesta.

7.Izvedite notranje povezovanje.

Notranje povezovanje pomaga vzpostaviti jasno hierarhijo in strukturo na spletnem mestu, s čimer olajša navigacijo in razumevanje vsebine za pajke iskalnikov. To lahko privede do boljšega indeksiranja, višjih uvrstitev in navsezadnje do večje vidnosti v rezultatih iskalnikov.

8.Optimizacija spletnega mesta za mobilne naprave

Optimizacija spletnega mesta za mobilne naprave mobilnim uporabnikom olajša dostop do spletnega mesta in navigacijo po njem, kar lahko privede do večje vključenosti uporabnikov in nižje stopnje odklonov. Iskalniki, kot je Google, v svojih rezultatih iskanja dajejo prednost mobilnim napravam prijaznim spletnim mestom, zato lahko optimizacija za mobilne naprave izboljša tudi vidnost spletnega mesta.

9.Povečajte hitrost nalaganja spletne strani.

Povečanje hitrosti nalaganja spletne strani pripomore k boljši uporabniški izkušnji in zmanjša stopnjo odboja. To pa vodi do večje vključenosti, daljšega trajanja seje in navsezadnje do boljših uvrstitev in vidnosti v iskalnikih.

10.Izvedite tehnično revizijo SEO in odpravite vse težave.

Tehnična revizija pomaga ugotoviti in odpraviti težave, ki lahko ovirajo delovanje spletnega mesta v rezultatih iskalnikov. Z odpravo tehničnih težav, kot so nedelujoče povezave, podvojena vsebina in počasno nalaganje strani, bodo iskalniki lažje prečesali in indeksirali spletno mesto, kar bo izboljšalo vidnost in uvrstitev spletnega mesta.

11.Pridobite povratne povezave z avtoritativnih spletnih mest s podobnih področij.

Ko se ugledna spletna mesta povežejo s spletnim mestom, to iskalnikom sporoča, da ima spletno mesto dragoceno in relevantno vsebino, kar vodi do višjih uvrstitev v rezultatih iskanja.

Vendar je treba opozoriti, da je kakovost povratnih povezav pomembnejša od količine, saj lahko neželene ali nekakovostne povratne povezave dejansko škodujejo uvrstitvam spletnega mesta v iskalnikih.

Zaključek

Za oceno učinkovitosti optimizacije SEO in pravočasne popravke v primeru negativne dinamike je treba preveriti vidnost spletnega mesta v iskalnikih in jo primerjati s konkurenti. S programom Serpstat lahko spremljate spremembe vrednosti vidnosti v enem letu in ugotovite, ali se spletno mesto giblje v pravi smeri.

Močan padec vidljivosti lahko kaže na kazni za iskalnike ali večje tehnične težave na spletnem mestu, kot so nepravilne nastavitve v datoteki robots.txt, nizka hitrost nalaganja, podvojena vsebina, prekinjene povezave itd.

Kombinacija taktik notranje in zunanje optimizacije SEO vam bo pomagala, da spletno mesto uvrstite na visoka mesta v rezultatih iskalnikov in izboljšate njegovo vidnost.

POGOSTA VPRAŠANJA

Nobenega določenega rezultata vidljivosti v iskanju ni mogoče šteti za univerzalno "dobrega", saj se spreminja glede na dejavnike, kot so panoga, konkurenca in spremembe algoritmov iskalnikov. Vendar na splošno velja, da višja ocena vidnosti pri iskanju pomeni boljšo uspešnost v rezultatih iskanja, nižja ocena pa lahko kaže na to, da je treba izboljšati prizadevanja za SEO. Pomembno je spremljati vidnost iskanja skozi čas in v primerjavi s konkurenco, da bi ocenili učinkovitost prizadevanj za optimizacijo.

Pri preverjanju vidnosti v Googlu vam lahko pomaga več orodij, med drugim:

1.Google Search Console: To je brezplačno Googlovo orodje, ki omogoča vpogled v uspešnost vašega spletnega mesta v rezultatih iskanja Google, vključno s kliki, prikazi in stopnjo klikov.
2.Celovita orodja SEO, kot so Serpstat, Ahrefs itd. Ponujajo oceno vidnosti, ki kaže, kako vidno je vaše spletno mesto, in sicer na podlagi uvrstitev vašega spletnega mesta in obsega iskanja ključnih besed.

Read original article “Search Engine Visibility How to Check and Increase it” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm