Kako opraviti hitro analizo kontekstualnega oglaševanja (PPC) konkurentov

Kako opraviti hitro analizo kontekstualnega oglaševanja (PPC) konkurentov
Stacy Mine
Stacy Mine
Editor at Serpstat

Sledenje konkurentom je ena od osnovnih nalog pri delu s kontekstualnim oglaševanjem, ki spletnim tržnikom pogosto vzame veliko časa. V tem članku bomo govorili o načinih za izvedbo hitre in kakovostne analize konkurence kontekstualnega oglaševanja z uporabo različnih orodij.

Predstavil vam bom, kako prepoznati konkurente v spletnih straneh SERP, kako ugotoviti, katere trike uporabljajo, in kako analizirati ključne besede, oglase, pristajalne strani in prikazne oglase konkurentov. Spoznali boste tudi storitve, ki vam bodo pomagale ugotoviti približne stroške oglaševanja, in se podrobneje posvetili podrobni analizi oglaševalske kampanje konkurentov. Nikoli več se ne boste spraševali "kako videti, katere ključne besede uporabljajo konkurenti".

Kako prepoznati konkurente v PPC?

Pomembna stvar, ki jo je treba razumeti, je, da raziščemo, kaj se dogaja v naši interesni niši. Na podlagi teh podatkov bomo oblikovali svojo strategijo optimizacije in ugotovili, kako konkurenti privabljajo stranke.

Najprej pa je treba ugotoviti, kdo so naši konkurenti. To storite tako, da obiščete Googlove rezultate iskanja in analizirate plačljive in organske rezultate iskanja. To naredimo na primeru spletnega mesta šole angleškega jezika.

Slika zaslona na levi strani prikazuje konkurente v plačljivih rezultatih iskanja v Googlu, na desni pa v organskih rezultatih iskanja:

GoogleGoogle

Prvi oglas za plačano iskanje vodi na pristajalno stran spletnega mesta preply.com:

The landing page of preply.com

Da se ne bi izgubil v informacijah, bom ustvaril preglednico, v katero bom vnesel podatke o vseh najdenih konkurentih:

  • domena;
  • URL pristajalne strani;
  • stroški;
  • naslov oglasa;
  • besedilo oglasa;
  • ključne besede;
  • dodatni elementi;
  • poziv k akciji;
  • Oglasi Google;
  • Google organic.

Za iskanje in analizo konkurentov v organskih oglasih na drugih napravah je priročno uporabiti orodje za diagnostiko oglasov v programu AdWords (Googlovi oglasi):

Google Ads

Nato morate ugotoviti, ali deluje remarketing, ali obstaja Facebook Pixel, ki vam bo omogočil dohitevanje oglaševanja v družabnih omrežjih. Če želite ugotoviti, ali je na spletnem mestu Pixel, uporabite razširitev Google Chrome Facebook Pixel Helper; za preverjanje Googlovih kod - Tag Assistant (by Google):

Facebook Pixel Helper

Z redno analizo Googlovih spletnih strani SERP spremljamo stvari, kot so:

1.Razširitve v oglasih:
Extensions in advertisements
2.Ločena pristajalna mesta za oglaševanje:
Separate landing sites for advertising

Uporabite lahko tudi načrtovalnik ključnih besed in statistiko dražb v storitvi Google AdWords (Google Ads). Načrtovalec prikaže in prenese različice ključnih besed za URL; statistika bo prikazala povprečno število zahtevkov na mesec, poleg tega vam načrtovalec omogoča razdelitev po geografiji in platformah.

Informacije o stopnji konkurenčnosti zahteve bodo koristne pri najnižjih in najvišjih stopnjah za prikaz na vrhu strani.

Pomembno si je zapomniti, da načrtovalnik prikazuje nekaj vmesnega, ne pa vedno resnice. Prav tako prikazuje, katere besede se križajo z analiziranim spletnim mestom. S pomočjo vpogleda v dražbo bomo natančno razumeli, s kom tekmujemo pri oglaševanju. Na tem seznamu lahko poiščemo nova spletna mesta. Seznam shranimo za nadaljnjo uporabo pri analizi konkurentov prek programa Serpstat:

Analyzing competitors via Serpstat

Zdaj imamo osnovno razumevanje, kdo so naši konkurenti in katera orodja uporabljajo. Vendar to še ni vse, zato bomo analizo nadaljevali z uporabo posebnih orodij.

Kakšen je smisel analize konkurentov?

Analiza konkurentov se uporablja za ugotavljanje prednosti in pomanjkljivosti vaših konkurentov v primerjavi z vašimi ter za ugotavljanje tržnih vrzeli.

Analiza konkurence omogoča vpogled v:

1.Kaj in kako konkurenti prodajajo, ali se dela s kontekstualnim oglaševanjem ali je to nastavljeno samo enkrat.
2.Kakšna sporočila in pozive k akciji uporabljajo konkurenti, na kaj se osredotočajo v oglaševanju? Kaj je poudarjeno v oglasnih besedilih, kako se med seboj razlikujejo.
3.Ali konkurenti za delo s kontekstualnim oglaševanjem uporabljajo razširitve in dodatke Google Adwords (Google Ads)?
4.Katere ideje si lahko izposodite in jih predelate zase.
5.Kakšni so približni stroški konkurentov za oglaševanje.

Študija konkurence je ključnega pomena, saj:

Poglobljena analiza konkurence

S posebnimi storitvami lahko ugotovite, katere nasvete uporabljajo najboljši konkurenti v niši in kako jih lahko uporabite v svoji kampanji PPC. Z njihovo pomočjo lahko opravite analizo konkurence PPC, oblikujete strategijo PPC, poiščete najprimernejše ključne besede, ključne besede blagovnih znamk, primerjate njihove metrike, poiščete priljubljene ključne besede za različne države in lokacije itd.

Kako najti ključne besede konkurence za PPC? Analiza ključnih besed

Serpstat analizira oglase v domeni za ključne besede, določi konkurente za domeno in ključno besedo, prikaže obseg in prikaze ter konkurenco PPC v odstotkih. Filtre je mogoče uporabiti in shraniti za prihodnjo uporabo.

Pojdite na zavihek Raziskava ključnih besed → Raziskava PPC → Ključne besede, vnesite ključno besedo in si oglejte rezultat:

Serpstat Keywords

V preglednici so prikazani naslednji podatki:

V preglednici lahko uporabite filtre:

Serpstat,filters

Uporabite lahko več filtrov hkrati, jih prilagodite in shranite za poznejšo uporabo.

Analiza konkurence

V zavihku Raziskovanje ključnih besed → Raziskovanje PPC → Tekmeci vidimo primerjavo tekmecev glede na naslednje podatke:

Seznam konkurenčnih strani lahko spremenite ali pa uporabite strani, ki jih predlaga storitev:

Serpstat Competitors

V tem poročilu si lahko ogledate skupne ključne besede in shranite uspešne možnosti zase.

Kako videti oglase konkurentov? Analiza oglasov

Serpstat ima orodje za analizo oglasov, ki zagotavlja informacije o ključnih besedah, ki sprožijo oglase v rezultatih iskanja. Pojdite v zavihek Raziskovanje ključnih besed → Raziskovanje PPC → Primeri oglasov in si oglejte skupino ključnih besed, ki jih imajo konkurenti:

Serpstat Ads examples

Na voljo je prenos podatkov s ključnimi besedami ali z vsemi podatki iz preglednice. Rezultati so filtrirani in spremljani v različnih iskalnikih. V istem poročilu zapišemo nove ideje za naše oglaševanje.

Če potrebujemo oglase določene domene, pojdite v Analizo spletnega mesta → Analiza domene → Raziskave PPC → Primeri oglasov. V rezultatih vidimo oglas želene domene, ključno besedo, ki ga je sprožila, in stroške:

Serpstat Ads examples

Analiza pristajalnih strani

Preidimo na analizo pristajalnih strani. V poročilu Raziskava ključnih besed → Raziskava PPC → Oglasi pristajalnih strani Serpstat prikazuje, katere strani prejemajo promet iz konteksta in koliko oglasov je konfiguriranih za določeno stran. Zberite uspešne različice:

Serpstat Ads landing pages

Za redno preverjanje števila plačanih ključnih besed za domeno lahko uporabimo zavihek Moji projekti v programu Serpstat, v katerem so prikazani podatki o rasti ali padcu ključev PPC za naše spletno mesto in konkurenčna spletna mesta:

Paid keywords

Želite izvedeti več o orodjih za analizo konkurence v programu Serpstat?

Pošljite zahtevo za brezplačen osebni demo storitve in naš strokovnjak vas bo kontaktiral ;)

Zahtevajte predstavitev

Analiza stroškov oglaševanja konkurentov

Nemogoče je ugotoviti natančen proračun konkurentov. Vendar vam posebne storitve omogočajo, da vsaj približno ocenite njihove stroške.

SimilarWeb prikazuje približne izdatke glede na povprečno ponudbo in promet v plačljivem iskanju. Ocenjeni promet na spletnem mestu je prikazan v splošnih informacijah o spletnem mestu, plačani promet v Iskanju pa je Plačani:

Serpstat Ads landing pages

Skupaj je skoraj 22 % plačljivega prometa.

Serpstat določa povprečne stroške na klik v oglaševanju: Raziskava ključnih besed → Raziskava SEO → Izbira ključnih besed:

Serpstat Keyword Selection

Tako smo dobili izčrpne informacije o tem, kaj in kako oglašujejo konkurenti, kakšna sporočila in pozive k akciji uporabljajo v svojem oglaševanju ter na kaj se osredotočajo. Poleg tega smo izvedeli zelo približne stroške za kontekstualno oglaševanje.

Andrey Belousov
Andrey Belousov
Growth Hacker

Obstaja primerjalna metoda, ki deluje le, če ste kontekstualno oglaševanje uvedli že pred daljšim časom. Svoje rezultate projiciramo na rezultate konkurentov.

To storimo tako, da kot neposredno metodo upoštevamo proračun konkurenta, nato po isti metodi upoštevamo naš proračun in ga pomnožimo z našim dejanskim proračunom.

Na primer:

Vaš dejanski proračun je 10.000 USD. Po neposredni metodi je vaš proračun znašal 5.000 USD, kar pomeni, da je neposredna metoda podcenjena za polovico. Če je neposredna metoda konkurenta pokazala proračun v višini 3.000 USD, potem je njegov dejanski proračun približno dvakrat večji.

Tako se znebimo sistematične napake neposredne metode. Vendar tega ne smete storiti, če ste v zadnjem letu drastično spremenili proračun za oglaševanje v iskalnikih.

Pri neposredni metodi uporabimo CPC, ki smo ga prejeli od Googla. Ta ni odvisna od položaja, ki ga zavzemajo oglasi. Je pa dejstvo, da lahko vaši in konkurenčni oglasi zasedajo različne položaje in imajo lahko različne CPC.

Najzanimivejše je, da stopnja klikov (CTR) ne vpliva neposredno na stroške. Če pozicije ostanejo enake, bo povečanje CTR zmanjšalo CPC, vendar se bo povečalo tudi število klikov in posledično bodo stroški ostali enaki.

Oblikovanje knjige je umetnost vključevanja vsebine, sloga, oblike, oblikovanja in zaporedja različnih sestavnih delov knjige v skladno celoto. Po besedah Jana Tschicholda so se "metode in pravila, ki jih je nemogoče izboljšati, razvijale skozi stoletja. Za izdelavo popolnih knjig je treba ta pravila ponovno oživiti in jih uporabiti."

Prednja stran ali preliminarij je prvi razdelek knjige in je po številu strani običajno najmanjši razdelek. Vsaka stran je prešteta, vendar ni izražena ali natisnjena nobena številka folija ali strani, niti na prikaznih niti na praznih straneh.

Kontrolni seznam za analizo konkurentov PPC

1.Določimo seznam konkurentov. Uporabimo informacije iz rezultatov iskanja, vpogleda v dražbe, Serpstat. Med obiskom spletne strani spremljamo uporabo piškotka Facebook Pixel in oznake za remarketing. Spremljamo prisotnost ponovnega trženja.
2.Konkurente primerjamo med seboj, pogledamo skupne in manjkajoče ključne besede. Potrebne podatke dodamo v svoj načrt.
3.Preverimo glavne ključne besede.
4.Analiziramo besedila oglasov, označimo CTA in uporabne trike, ki jih uporabljajo konkurenti.
5.Ogledamo si skupine besed in v svoj načrt dodamo potrebne.
6.Preverimo pristajalne strani.
7.Izboljšamo svoje kampanje in se spomnimo na napake konkurentov.

Spremljajte položaje PPC konkurentov s programom Serpstat Rank Tracker

Serpstat ponuja sledenje položajem konkurentov brez porabe dodatnih kreditov! Ta funkcija je na voljo za SEO in PPC, za mobilne in namizne regije. V nastavitvah projekta Rank Tracker samo dodajte domene konkurentov ali jih označite z gumbom z zvezdico v poročilu o konkurentih. Tako boste lahko videli, koliko ključnih besed PPC konkurenti uporabljajo za svoje kampanje, njihove položaje in število oglasov. Če izberete dnevno sledenje, lahko dobite vsakodnevne rezultate in glede na svoje rezultate in rezultate konkurence spremenite svojo kampanjo PPC.

Serpstat Competitors

Kako pogosto morate opravljati raziskave konkurenčnih kampanj PPC?

Če želite biti v koraku s konkurenco, morate slediti spremembam na trgu in si hkrati prizadevati za razumevanje potreb svojih strank.

Čeprav se to razlikuje glede na nišo, priporočamo, da analizo konkurenčnih oglasov opravite vsaj enkrat na četrtletje do enkrat na leto. To vam omogoča, da se odzovete na rezultate in spremljate svoj napredek.

POGOSTA VPRAŠANJA

Oglasov vaših konkurentov ni težko najti. Oglase konkurentov lahko najdete, kadar koli iščete kar koli, povezano z vašim izdelkom ali storitvijo. S programom Serpstat lahko opravite analizo konkurentov PPC in ugotovite, kaj počnejo vaši konkurenti.

Analiza PPC konkurentov je pameten način za odkrivanje zmagovalnih strategij, ki so jih sprejeli konkurenti v niši. S poznavanjem podrobnosti boste lahko ugotovili, kateri so najuspešnejši oglasi, ki so jih uporabili vaši konkurenti.

Read original article “How To Carry Out A Quick Analysis Of Competitors' Contextual Advertising (PPC)” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm