Hakukonenäkyvyys: Miten se tarkistetaan ja lisätään?

Hakukonenäkyvyys: Miten se tarkistetaan ja lisätään?
Valeriia Lokhtenko
Valeriia Lokhtenko
Blog Editor at Serpstat

Hakukonenäkyvyys eli verkkosivuston näkyvyys on yksi ratkaisevimmista indikaattoreista SEO-optimoinnin onnistumisen ja verkkosivuston liikennepotentiaalin määrittämisessä.

Se riippuu suurelta osin verkkosivuston hakusanojen määrästä, niiden hakumääristä ja verkkotunnuksen sijoittumisesta hakutuloksissa.

Käydään nyt tarkemmin läpi, miten voit tarkistaa verkkosivustosi hakukonenäkyvyyden ja lisätä sitä.

Mitä on verkkosivuston näkyvyys hakukoneissa?

Hakunäkyvyys kuvastaa sitä, kuinka todennäköisesti käyttäjät löytävät tietyn verkkosivuston etsiessään asiaankuuluvia avainsanoja. Sitä mitataan verkkosivuston hakusanojen määrällä, niiden hakumäärällä ja verkkotunnuksen sijoittumisella hakutuloksissa.

Tämän mittarin analysointi on tärkeää, jotta voidaan selvittää, kuinka paljon liikennettä verkkosivustosi voi tuottaa orgaanisista hakutuloksista, ja määrittää, missä olet kilpailijoiden joukossa.

Verkkosivuston matala tai nollanäkyvyys tarkoittaa, että verkkotunnuksella on alhaiset sijoitukset merkityksellisimmissä avainsanoissa, eivätkä käyttäjät löydä sitä orgaanisen haun kautta. Toisaalta hakukonenäkyvyyttä pidetään korkeana, kun verkkosivustolla on korkeat SERP-sijoitukset monille suurille (suosituille) avainsanoille.

Verkkosivustoilla, jotka sijoittuvat SERP-listojen top-3-paikoille, on suurin näkyvyys. Jos verkkotunnus ei sijoitu hakutulosten ensimmäiselle sivulle (top 10), sen hakukonenäkyvyys on erittäin alhainen.

Selitys on yksinkertainen: 75 % käyttäjistä ei koskaan mene Googlen hakutulosten ensimmäistä sivua pidemmälle, Hubspotin tekemän tutkimuksen mukaan. Joten se, joka päätyy ensimmäiselle sivulle, saa eniten näkyvyyttä ja siten myös liikennettä.

On vielä muutakin. Sistrix totesi tutkimuksessaan, että ensimmäinen orgaaninen Google-tulos saa 28,5 % klikkauksista, kun taas toinen ja kolmas saavat 15,7 % ja 11,0 %:

Google CTR per ranking

Kuinka tarkistaa verkkosivuston näkyvyys?

Miten siis tarkistat, kuinka näkyvä verkkosivustosi on? Se ei ole kovin monimutkaista, sillä suurin osa kattavista SEO-alustoista tarjoaa jonkinlaisen hakunäkyvyyden tarkistuksen.

Serpstat ei ole poikkeus, ja se vaatii vain muutaman klikkauksen. Kirjoita verkkotunnuksesi hakupalkkiin, valitse alue ja napsauta Etsi:

Serpstat

Siinä se on. Näet verkkotunnuksesi näkyvyyspisteet vasemmassa yläkulmassa:

Serpstat Domain Analysis tool

Saatat myös miettiä, mikä verkkosivuston näkyvyyspistemäärä on hyvä?

Näkyvyys on suhteellinen pistemäärä, eikä ole olemassa mitään tiettyä arvoa, jonka perusteella voitaisiin määrittää, onko se hyvä vai huono. Jotta verkkosivuston näkyvyys voitaisiin määritellä oikein, sinun pitäisi arvioida nykyisiä ja aiempia pistemääriä edistys- (tai taantumis-) mallien tunnistamiseksi. Myös suorien kilpailijoiden näkyvyyden seuraaminen antaa sinulle mahdollisuuden nähdä, missä olet markkinoilla ja miten voit parantaa optimointistrategiaasi.  

Näin laskemme Serpstatin näkyvyyspisteet:

1.Käytämme miljoonia huolellisesti kuratoituja suosittuja avainsanoja Serpstatin tietokannasta. 
2.Sitten kokoamme luettelon avainsanoista, joiden osalta verkkotunnus sijoittuu 20 parhaan hakutuloksen joukkoon.
3.Näiden avainsanojen hakuvolyymi lasketaan.
4.Kunkin avainsanan hakuvolyymi kerrotaan verkkosivuston sijainnin klikkausprosentilla kyseisellä avainsanalla. Korkein kerroin annetaan hakutulosten kolmelle ensimmäiselle sijalle, minkä jälkeen pisteet laskevat. Ensimmäisellä sijalla kerroin on yksi, ja sijoilla 11-20 kerroin on 0,05.
5.Verkkotunnuksen kokonaisliikennemäärä määritetään laskemalla yhteen edellisessä vaiheessa saadut luvut.
6.Kokonaisliikennemäärä jaetaan tietokannan miljoonan lauseen hakumäärällä.
7.Tulos muunnetaan prosenttiluvuksi kertomalla se sadalla.
8.Lopuksi kokonaisluku kerrotaan yksinkertaisuuden vuoksi tuhannella.

Haluatko tarkistaa verkkosivustosi hakukonenäkyvyyden ja löytää keinoja sen parantamiseksi? Voit tehdä sen ilmaiseksi Serpstatin avulla!

Älä missaa tilaisuutta parantaa hakukonesijoitustasi ja lisätä liikennettä verkkosivustollesi. Rekisteröidy saadaksesi ilmainen 7 päivän kokeilujakso alustasta. Ilmoitamme sinulle, kun kokeilujakso on päättymässä, jotta voit halutessasi peruuttaa sen.

Hanki Serpstatin kokeilujakso.

Hakukonenäkyvyyden lisääminen: 11 askelta

Sivuston hakukonenäkyvyyttä voidaan parantaa monin eri tavoin. Tässä on 11 niistä sekä hyödyllisiä resursseja, joiden avulla voit oppia lisää kustakin niistä:

1.Tarkista Google Search Console -palvelun kautta, onko verkkosivustollesi annettu hakukonesakko.

Jos näin on, korjaa se mahdollisimman pian. Voit estää sen tapahtumisen noudattamalla tiukasti Google Search Essentials -ohjeita (jotka tunnettiin aiemmin nimellä Webmaster Guidelines).

2.Varmista verkkosivuston loistava arkkitehtuuri ja käytettävyys.

Vahva verkkosivustorakenne on olennaisen tärkeä mille tahansa verkkosivustolle. Jos käyttäjät eivät pääse navigoimaan sivustollasi nopeasti ja helposti, he todennäköisesti palaavat hakutulossivulle (SERP) välittömästi. Jos näin tapahtuu, Google saattaa huomioida tällaisen käyttäjäkäyttäytymisen ja päätellä, että verkkosivustosi ei ole hyödyllinen kävijöille, ja alentaa sijoituksiasi.

3.Ota käyttöön sijaluvun seuranta.

Sijoituspaikkojen seurannan avulla voit seurata verkkosivustosi hakukoneiden sijoituksia tietyille avainsanoille ajan mittaan. Se on hyödyllistä, kun tunnistat trendejä ja muutoksia verkkosivustosi SERP-suorituskyvyssä. Voit sitten käyttää näitä tietoja SEO-strategiasi mukauttamiseen.

4.Luo luettelo semanttisista avainsanoista ja käytä niitä sisällössäsi.

Relevanttien avainsanojen käyttäminen sisällössäsi parantaa hakukonenäkyvyyttäsi, koska sen avulla hakukoneet ymmärtävät, mistä verkkosivustosi kertoo, ja voivat sovittaa sen relevantteihin hakukyselyihin.

5.Optimoi metatunnisteet.

Optimoidut metatunnisteet, jotka kuvaavat tarkasti sivun sisältöä, auttavat hakukoneita ymmärtämään paremmin sisältösi asiayhteyden ja relevanssin, mikä johtaa parempiin hakusijoituksiin. Lisäksi hyvin laadittu metakuvaus voi parantaa minkä tahansa verkkosivun klikkausprosenttia (CTR) herättämällä käyttäjän huomion.

6.Luo ainutlaatuista ja laadukasta sisältöä.

Arvokkaan tiedon tarjoaminen käyttäjille lisää todennäköisyyttä, että he linkittävät ja jakavat sisältösi sosiaalisessa mediassa ja omilla verkkosivustoillaan. Tämä viestii hakukoneille, että sisältö on relevanttia ja arvovaltaista, mikä johtaa sivuston parempiin sijoituksiin ja näkyvyyteen.

7.Ota käyttöön sisäinen linkitys.

Sisäinen linkitys auttaa luomaan verkkosivustolle selkeän hierarkian ja rakenteen, jolloin hakukoneiden indeksoijien on helpompi navigoida ja ymmärtää sisältöä. Tämä voi johtaa parempaan indeksointiin, parempiin sijoituksiin ja lopulta näkyvyyden lisääntymiseen hakukoneiden tuloksissa.

8.Optimoi verkkosivustosi mobiililaitteita varten

Verkkosivuston optimointi mobiililaitteille helpottaa mobiilikäyttäjien pääsyä sivustolle ja siellä navigointia, mikä voi johtaa käyttäjien sitoutumisen lisääntymiseen ja alhaisempaan hylkäysprosenttiin. Hakukoneet, kuten Google, priorisoivat hakutuloksissa mobiiliystävällisiä verkkosivustoja, joten optimointi mobiililaitteille voi myös parantaa verkkosivuston näkyvyyttä.

9.Paranna verkkosivustosi sivunlatausnopeutta.

Verkkosivuston latausnopeuden lisääminen auttaa parantamaan käyttäjäkokemusta ja vähentää hyppyprosenttia. Se puolestaan johtaa suurempaan sitoutumiseen, pidempiin istuntojen kestoihin ja viime kädessä parempiin hakukonesijoituksiin ja näkyvyyteen.

10.Suorita tekninen SEO-tarkastus ja korjaa kaikki ongelmat.

Tekninen auditointi auttaa tunnistamaan ja korjaamaan ongelmat, jotka saattavat haitata verkkosivuston suorituskykyä hakukoneiden tuloksissa. Ratkaisemalla tekniset ongelmat, kuten rikkinäiset linkit, päällekkäinen sisältö ja hidas sivun latausnopeus, hakukoneet voivat helpommin indeksoida ja indeksoida verkkosivuston, mikä parantaa verkkosivuston näkyvyyttä ja sijoituksia.

11.Hanki takalinkkejä samankaltaisten alojen arvovaltaisilta verkkosivustoilta.

Kun hyvämaineiset verkkosivustot linkittävät takaisin verkkosivustolle, se viestii hakukoneille, että verkkosivustolla on arvokasta ja relevanttia sisältöä, mikä johtaa parempiin sijoituksiin hakutuloksissa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että backlinkkien laatu on tärkeämpää kuin niiden määrä, sillä roskapostitetut tai heikkolaatuiset backlinkit voivat itse asiassa vahingoittaa verkkosivuston hakukoneiden sijoituksia.

Johtopäätös

SEO-optimoinnin tehokkuuden arvioimiseksi ja oikea-aikaisten korjausten tekemiseksi negatiivisen dynamiikan tapauksessa on tarpeen tarkistaa verkkosivuston hakukonenäkyvyys ja verrata sitä kilpailijoihin. Serpstatin avulla voidaan seurata näkyvyysarvojen muutoksia vuoden aikana ja määrittää, onko verkkosivusto menossa oikeaan suuntaan.

Näkyvyyden jyrkkä lasku voi viitata hakukoneiden rangaistuksiin tai sivuston merkittäviin teknisiin ongelmiin, kuten robots.txt-tiedoston virheellisiin asetuksiin, hitaaseen latausnopeuteen, päällekkäiseen sisältöön, rikkinäisiin linkkeihin jne.

Sisäisen ja ulkoisen SEO-optimoinnin taktiikoiden yhdistäminen auttaa sinua saamaan verkkosivustosi korkeille sijoille hakukoneiden tuloksissa ja parantamaan sen näkyvyyttä.

FAQ

Mitään tiettyä hakunäkyvyyspistemäärää ei voida pitää yleisesti "hyvänä", sillä se vaihtelee sellaisten tekijöiden kuten toimialan, kilpailun ja hakukoneiden algoritmimuutosten mukaan. Yleisesti ottaen korkeampi hakunäkyvyyspistemäärä viittaa kuitenkin parempaan suorituskykyyn hakutuloksissa, ja alhaisempi pistemäärä viittaa siihen, että hakukoneoptimoinnissa on parantamisen varaa. On tärkeää seurata hakunäkyvyyttä ajan mittaan ja suhteessa kilpailijoihin, jotta voidaan arvioida optimointitoimien tehokkuutta.

Useat työkalut voivat auttaa sinua tarkistamaan näkyvyytesi Googlessa, mm:

1.Google Search Console: Se on Googlen ilmainen työkalu, joka tarjoaa tietoa siitä, miten verkkosivustosi menestyy Googlen hakutuloksissa, mukaan lukien klikkaukset, näyttökerrat ja klikkausprosentit.
2.Kattavat SEO-työkalut, kuten Serpstat, Ahrefs jne. Ne tarjoavat näkyvyyspistemäärän, joka osoittaa, kuinka näkyvä verkkosivustosi on, ja joka perustuu verkkosivustosi sijoituspaikkoihin ja avainsanojen hakumäärään.

Read original article “Search Engine Visibility How to Check and Increase it” in English.

Open support chat

Introducing Serpstat

Find out about the main features of the service in a convenient way for you!

Please send a request, and our specialist will offer you education options: a personal demonstration, a trial period, or materials for self-study and increasing expertise — everything for a comfortable start to work with Serpstat.

Name

Email

Phone

We are glad of your comment
I agree to Serpstat`s Privacy Policy.

Thank you, we have saved your new mailing settings.

mail pocket flipboard Messenger telegramm