840
SEO Читати 8 хвилин 11 жовтня 2023

Негативне SEO: що це та як з ним боротися

Негативне SEO: що це та як з ним боротися
Інна Arsa
Інна Arsa
Редакторка

Пошукова видача є конкурентним ринковим майданчиком. В той час, як більшість сайтів наполегливо працюють, щоб побудувати свою репутацію, створювати контент та залучати аудиторію, інші сайти можуть звести нанівець всю цю роботу. Таку поведінку часто називають негативним SEO.

То що ж це таке, як воно працює і як захиститись від нього?

Зворотні посилання як наріжний камінь негативного SEO

Можливо ви ще пам'ятаєте час, коли кілька сотень зворотних посилань з біржі могли суттєво покращити позиції вашого сайту? Сьогодні такий трюк більше не спрацює, але пропозиції масового продажу беклінків, як і раніше, зустрічаються.

1. Чим загрожує сайту «посилальний вибух»

Створення тонни неякісних посилань є надзвичайно потужною та ефективною тактикою, коли справа доходить до заподіяння шкоди репутації. В результаті такої діяльності найгірше, що може статися — сайт потрапить під фільтр.

Виявляється, завдати такої шкоди можна легко та дешево. Вам навіть не доведеться «сканувати» SEO-форуми, щоб знайти людину для такої роботи. Fiverr — це саме те, що ви шукаєте. Щоб нашкодити вашому конкуренту, потрібно заплатити лише $ 5. Якщо ви введете «backlinks» у рядок пошуку Fiverr, то отримаєте масу пропозицій щодо створення десяток і навіть сотень тисяч «якісних зворотних посилань» для вибраного сайту.

Fiverr

Водночас, існує набагато більше просунутих тактик, які коштують дорожче і завдають не менше шкоди. До прикладу — створення токсичних зворотніх посилань зі спамними текстами анкорів; робота ферм посилань, автоматизованого програмного забезпечення чи PBN для генерації таких беклінків.

2. Як виявити «посилальний вибух»?

Сумнівні беклінки найчастіше приходять із порносайтів, майданчиків для азартних ігор та форумів з іноземними доменами. Щоб контролювати точну кількість зворотних посилань, можна використовувати Google Search Console, Serpstat, або будь-який інший сервіс для аналізу посилань. 

Google Search Console

Сумарний звіт Аналізу посилань, Serpstat

Сумарний звіт Аналізу посилань, Serpstat

Різкий стрибок кількості беклінків має змусити вас задуматися. Якщо посилання приходять з нерелевантних джерел з низьким рівнем авторитетності й виглядають спамними, ви, швидше за все, стали жертвою негативного SEO.

Майте на увазі, що Google може пропустити багато посилань, але якщо атака вже почалась, невдовзі напади продовжуватимуться.

Бажаєте перевірити зворотні посилання сайту вже зараз?

Розпочніть безкоштовний тестовий 7-денний період, проаналізуйте зовнішні посилання та відкрийте для себе інші можливості Serpstat!

Зареєструватись

3. Як захиститись від такого методу негативного SEO?

Використовуйте інструмент Google Disavow Links, щоб вручну відхилити посилання, які ви знайдете. Створіть список небажаних посилань та завантажте його. Під час оцінки сторінок вашого сайту Google ігноруватиме посилання, які ви додаєте до списку. Тому переконайтеся, що не додали корисні посилання.

4. Як запобігти атакам на сайт?

Ви не можете заборонити комусь ставити посилання на ваш сайт як корисні, так і шкідливі. Але у ваших силах зробити все можливе, щоб мінімізувати збитки. Регулярно перевіряйте зворотні посилання, адже дійсно, дуже важливо вчасно виявити беклінки, доки їх не почали враховувати пошукові системи.

Serpstat співпрацює з Німецьким інститутом інформаційної безпеки, який слідкує за сайтами що порушували закон, а також, відображає сайти, на які не рекомендує переходити Google Chrome. Список таких шкідливих донорів і сторінок можна побачити у відповідному звіті Serpstat — «Шкідливі сайти»:

Serpstat — «Шкідливі сайти»

Чим ще вам можуть нашкодити конкуренти?

Будь-які дії, які можуть завдати шкоди ранжуванню вашого сайту, вважаються елементами негативного SEO. Найбільш поширеними з них вважаються:

1. Злом сайту

Якщо хакерам вдасться знайти вразливість на вашому сайті, вони легко перетворять його на джерело спаму. Якщо зловмисники отримають доступ до файлу robots.txt, вони з легкістю зроблять так, щоб ваш сайт не індексувався, або, навпаки, посприяють індексації сторінок, які спричинять штрафні санкції.

Постійно стежте за тим, що на ваш сайт не проник шкідливий код, а при його виявленні — негайно видаляйте. Регулярно створюйте резервні копії файлів та баз даних. А якщо ваш сайт зламали і ви втратили доступ до нього, спробуйте якнайшвидше відновити контроль над ресурсом — напишіть хостинг-провайдеру і розкажіть про проблему.

2. Крадіжка непроіндексованого контенту

Якщо конкуренти випереджають вас у пошуку, вони можуть скопіювати ваш контент, опублікувати на своєму ресурсі, і авторство контенту буде присвоєно їм. У той же час, ваш контент буде виглядати як дублікат, і ви відображатиметесь у результатах пошуку гірше.

Для запобігання подібним діям у процесі публікації вашого контенту використовуйте розмітку schema.org, а також rel=canonical. Так Google знатиме першоджерело, і, швидше за все, ранжуватиме його, вище вкраденого.

3. Підроблені відгуки та рекомендації

Ось ще одна тактика, яка не вимагає багато зусиль та коштів. Отримувати негативні відгуки — це нормально, всім догодити неможливо. І якщо ваші конкуренти залишають погані рекомендації про вас — це буде невеликим ускладненням, але точно не негативним SEO.

Побоюватися варто надмірної кількості позитивних відгуків, що виглядають як частина вашої маркетингової кампанії. Якщо ж у вас не буде хоча б задовільних коментарів на сайті (а не тільки позитивно-захоплених), всі сторінки продукту стануть спам-копіями 5-зіркових оглядів.

Відгуки на зовнішніх ресурсах потрапляють під управління репутацією в мережі (SERM), тому слідкуйте за тим, щоб вони не виглядали занадто штучно.

SERM

4. Скарги щодо порушення авторських прав

Несумлінні SEO-фахівці часто роблять так: шукають якісні посилання, які ведуть на ваш сайт, зв'язуються з вебмайстрами сайтів-донорів і просять їх видалити ці посилання, посилаючись на закон про авторське право. У страху бути покараним, вебмайстер не перевіряє обґрунтованість такої скарги та видаляє посилання. І в результаті ви позбавляєтеся цінної маси посилань.

Тому завжди перевіряйте якісні посилання і якщо якісь із них пропадуть, зв'яжіться з власниками сайтів і спробуйте все відновити. Крім того, не забувайте завжди використовувати email-адресу з вашим доменним ім'ям, і надсилати листи від імені компанії тільки з неї.

5. DDoS-атака

DDоS (з англ. Distributed Denial of Service) — це атака на сайт, метою якого є виведення його з ладу шляхом подачі великих кількостей запитів з різних комп'ютерів. У результаті сервер витрачає всі ресурси для обробки обсягу цих запитів, і сайт стає повністю недоступним для звичайного користувача.

Найцікавіше в тому, що власники комп'ютерів, з яких надсилаються запити, можуть навіть не підозрювати, що їх обладнання використовується хакерами. А самих зловмисників дуже важко вирахувати.

Попри те, що DDoS-атака не вважається тактикою негативного SEO, про неї все ж таки слід згадати. Головним чином тому, що бенклінковий спам — це ще один приклад використання ботів. Тому якщо ви зазнали таких атак (і DDoS, і спамних беклінків), швидше за все, ці два методи взаємопов'язані і виходять з одного джерела.

Щоб захистити себе від подібної проблеми, потрібно користуватися послугами якісних серверів, з мінімальними вразливостями, які, якщо і з'являються, то швидко усуваються. Проте історія знає випадки, коли DDoS-атакою було виведено з ладу вебсервіси найбільших світових корпорацій (Amazon, Yahoo, CNN, eBay, E-Trade та інших). Тому можна сміливо сказати, що від такої проблеми ніхто не застрахований.

DDoS-атака

Висновки

Негативне SEO — це не те, з чим ви боротиметеся щодня, проте ви точно не постраждаєте, знаючи, що такий підхід існує. Та й до того ж найчастіше подібним нападкам піддаються сайти з дуже високою конкуренцією в галузі «fast-money»: онлайн-казино, букмекерських сайтів та інших. Хай там що, з усім можна впоратися :)

Оцініть статтю за п’ятибальною шкалою

Ця стаття вже була оцінена 3 людьми середньою оцінкою 5 із 5 можливих
Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити нам.

Використовуйте кращі SEO інструменти

Перевірка зворотніх посилань

Швидка перевірка зворотніх посилань вашого сайту та конкурентів

API для SEO

Отримайте швидко великі обсяги даних за допомогою функціонального SЕО API

Аналіз конкурентів

Зробіть повний аналіз сайтів конкурентів для SEO та PPC

Моніторинг позицій

Відстежуйте зміну ранжування цільових запитів використовуючи моніторинг позицій ключів

Поділіться статтею з вашими друзями

Ви впевнені?

Знайомство з сервісом

Serpstat економить час, як і ми готові заощадити ваш, на знайомстві з ключовими можливостями сервісу.

Наш фахівець зв'яжеться з вами і за підсумком запропонує відповідний варіант, який може включати персональну демонстрацію, пробний період, навчальні статті та записи вебінарів, консультацію фахівця, а також комфортні умови для старту використання Serpstat.

Ім’я

Введіть адресу електронної пошти

Телефон

Будемо раді вашому коментарю

Дякуємо, ми зберегли ваші нові налаштування розсилок.

Повідомити про помилку

Скасувати
Відкрити чат технічної підтримки
mail pocket flipboard Messenger telegramm